avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... bebelusi la intretinere?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

bebelusi la intretinere?

Buna ziua,
va rog daca puteti sa-mi spuneti de la ce varsta pot fi trecute persoanele la cheltuielile de intretinere pt ca noi avem un bebelus de 4 luni si de curand s-a schimbat seful de scara si am observat ca pe luna precedenta deja am fost trecuti cu 3 persoane(inclusiv bebe)
Ma gandesc ca totusi e aberant.... apa sa contorizeaza cu apometrele, caldura cu repartitoarele, mananca san deci nu foloseste gaz, oare trebuie sa platesc femeia de serviciu si lumina de pe scara? pentru ca beneficiaza copilul meu de ele?
Si o a doua problema ar fi legata de costul caldurii; ieri s-a facut ultima citire a repartitoarelor si ni s-a adus la cunostinta ca noi nu am platit pe perioada iernii caldura"oferita" de tevile ce trec prin apartament...asadar se va calcula si vom plati.
Acum eu ma intreb pana unde poate duce "marlania" in Romania? chiar asa se intalnesc hotii cu prostii la tot pasul?
Din moment ce el are un gigacalorimetru la intrarea in scara ca ii inregistreaza un anumit cost iar el apoi repartizeaza costul in fuctie de unitatile fiecarui repartitor al fiecarui locatar, nu inseamna ca si-a luat banii pe serviciile oferite?
Cum adica acum trebuie sa-i platesc caldura oferita de tevi?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 11:19, 28 Aprilie 2008
Din pricina unei experiente oarecum similare, am "studiat" problema. Ce a rezultat, nu sunt decat niste concluzii amare. Acestea au rezultat in urma "luptelor" grele duse cu Radetul si, nu in cele din urma, cu "blocatarii" nostri de toate zilele, care nu ne lasa nici pe noi, cei care ne-am saturat de centralizare, sa scapam de comunism, in vecii-vecilor. Pentru ca unii de pe langa casa omului, mai si castiga bani grei de pe urma comunismului si a capacitatii de indurare (a se citi masochism!) a romanului, care abia ce fu invatat de ceausescu sa indure, ca n-o sa se lepede taman acu' de asa o pricopsita insusire.
Din pacate pentru altii...

Prin urmare, incercati sa cititi fara sa va enervati, caci s-au mai enervat si altii, ca si dumneavoastra, si a fost in zadar.
Pt. ca, cu frustrare sau cu ironie, amar tragem concluzia ca, cu o randunica - doua, nu vine primavara.

Deci, rabdare si...:

1. METODOLOGIE din 30 august 2004, de repartizare si facturare a consumurilor individuale de energie termica in imobile de tip condominiu
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE PENTRU SERVICIILE PUBLICE DE GOSPODARIE COMUNALA
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 862 din 21 septembrie 2004

"ART. 9 (1) Repartizarea cantitatilor individuale pentru incalzire, aferente consumului de energie termica al instalatiilor de incalzire aflate in proprietatea comuna din spatiile comune ale unui imobil de tip condominiu - casa scarii, culoare, spalatorii, uscatorii, holuri si alte spatii comune - se face proportional cu cota indiviza care revine fiecarui proprietar, astfel cum aceasta este inscrisa in actul de proprietate/contractul de vanzare-cumparare sau care a fost recalculata conform prevederilor art. 16.
(2) Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari/ locatari are obligatia sa aduca la cunostinta furnizorului de energie termica orice modificare a suprafetei echivalente termic a instalatiilor de incalzire aferente spatiilor comune.
ART. 10
Repartizarea cantitatilor individuale pentru incalzire, aferente consumului de energie termica al instalatiilor de incalzire aflate in proprietate comuna din interiorul apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie - coloane de incalzire -se face proportional cu cota indiviza care revine fiecarui proprietar, astfel cum aceasta este inscrisa in actul de proprietate/contractul de vanzare-cumparare sau care a fost recalculata conform prevederilor art. 16.
ART. 11
Este interzisa dezafectarea, blindarea sau modificarea amplasamentului coloanelor de incalzire ori a coloanelor de aerisire din interiorul apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta, acestea fiind instalatii aflate in proprietate comuna.
ART. 12
(1) Repartizarea cantitatilor individuale pentru incalzire, aferente consumurilor de energie termica ale instalatiilor de incalzire aflate in proprietate comuna, se aplica tuturor proprietarilor de apartamente sau de spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta, indiferent daca sunt sau nu sunt racordati la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica.
(2) Proprietarii de apartamente sau de spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta, desprinse de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica ori care au alte surse individuale de caldura montate cu respectarea prevederilor legale, sunt scutiti de achitarea contravalorii consumului de energie termica aferent instalatiilor de incalzire aflate in proprietatea comuna din interiorul spatiilor respective - coloane de incalzire - daca asigura pe cheltuiala lor izolarea termica a acestora, in baza procesului-verbal de constatare intocmit de comitetul executiv al asociatiei de proprietari/locatari. Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari/locatari va preda furnizorului de energie termica tabelul centralizator cu procesele-verbale de constatare a izolarii termice a coloanelor de incalzire aferente apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie decit cea de locuinta din imobilul respectiv. Se considera o izolatie termica de buna calitate daca intre temperatura de la suprafata izolatiei si temperatura interioara a spatiului respectiv nu exista o diferenta de temperatura mai mare de 0,5 grade C.
(3) Proprietarii de apartamente sau de spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta, aflati in situatia mentionata la alin. (2), nu sunt scutiti de achitarea contravalorii consumului de energie termica pentru incalzirea spatiilor comune - casa scarii, culoare, spalatorii, uscatorii, holuri si altele asemenea.

2. Incercati si HOTARAREA nr. 933 din 10 iunie 2004, privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica, in aplicarea careia a fost data metodologia de mai sus.

3. LEGE nr. 230 din 6 iulie 2007, privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

4. HOTARARE nr. 1.588 din 19 decembrie 2007, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

5. LEGE nr. 325 din 14 iulie 2006, a serviciului public de alimentare cu energie termica

6. LEGE nr. 241 din 22 iunie 2006 (*actualizata*), a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare (actualizata pana la data de 26 februarie 2008*)

7. LEGE nr. 51 din 8 martie 2006 (*actualizata*) a serviciilor comunitare de utilitati publice (actualizata pana la data de 26 februarie 2008*)

8. ORDIN nr. 233 din 30 august 2004 (*actualizat*), pentru aprobarea unor reglementari privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica (actualizat pana la data de 4 mai 2006*).

Am incercat sa va transmit aceste prevederi legale, datorita faptului ca si eu m-am lovit de asemenea problema, desi nu sunt o persoana in masura sa le si interpretez.
Succes!
Vis-a-vis de bebelusi la intretinere:

[ link extern ]
ªi bebeluşul este o persoană, chiar dacă este una mică, astfel încât şi acesta trebuie trecut la plata cheltuielilor de întreţinere. Legea 230/2007 nu face distincţie între persoane mature, bolnave, bebeluşi etc.
Art. 47 din lege prevede: Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt şi cheltuielile pe numar de persoane care locuiesc in proprietati individuale.
Art. 17 din H.G. nr. 1588/2007 privind Normele de aplicare a Legii nr. 230/2007 prevede: Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are ca atribuţie stabilirea cotelor de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună.
Mai mult, în blocul meu, plătim în listele de întreţinere şi animalele de companie....
Aşa că.....
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2008
Corina Capotã, Avocat
Din cate stiu eu , cel mai recent Ordin este 255/2006 iar acolo se abroga la art. 12 alineatul (2) si (3). In consecinta, chiar daca ai izolat tevile din casa sau de pe proprietatea comuna tot se plateste energie termica la comun chiar daca esti debransat.:P
În anul 2006, Ordinul ANRSC nr. 233/2004 a fost modificat prin Ordinul nr. 255/2006 din care rezultă că şi proprietarii de apartamente debranşate de la CET şi care au centrale termice proprii trebuie să suporte cheltuielile individuale de energie termică aferente părţilor comune din apartamente precum şi pierderile de pe reţea.
Proprietatea comună include următoarele: terenul aferent construcţiei, fundaţiile, faţada, intrările, suprafaţa exterioară a zidurilor de perimetru ale proprietăţii individuale, scările comune, casa scării, casa ascensorului, ascensoarele, trotuarele, centrala termică sau punctul termic, canalizarea, instalaţiile de apă şi încălzire centrală, de gaze, electricitate şi telefonice de la punctul de branşament sau de racordare la reţeaua stradală (exclusiv acesta) până la punctul de racord la instalaţia interioară a apartamentului sau spaţiului cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, spălătoria, uscătoria, culoarele clădirii, subsolul sau nivelul tehnic, încăperile personalului de serviciu al clădirii, încăperea/construcţia destinată depozitării gunoaielor, tubul colector, instalaţii de ventilaţie, canale termice, spaţiile care deservesc crematorii, podul, acoperişul şi învelitoarea acestuia, antena şi cablul TV până la priza de branşament.
Proprietatea comună este definită şi prin dispoziţiile art. 3 pct. 3.17 lit. b din Metodologia de repartizare şi facturare a consumurilor sde energie termică în imobile de tip condominiu din 30.08.2004 (M.Of. 862/21.09.2004).
Potrivit art. 10 din acelaşi act normativ, «Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzire, aferente consumului de energie termică al instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate comună din interiorul apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie - coloane de încălzire -, se face proporţional cu cota indiviză care revine fiecărui proprietar, astfel cum aceasta este înscrisă în actul de proprietate/contractul de vânzare-cumpărare sau care a fost recalculată conform prevederilor art. 16».
Potrivit art. 11 din din Metodologia de repartizare şi facturare a consumurilor sde energie termică în imobile de tip condominiu din 30.08.2004 (M.Of. 862/21.09.2004), «Este interzisă dezafectarea, blindarea sau modificarea amplasamentului coloanelor de încălzire ori a coloanelor de aerisire din interiorul apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, acestea fiind instalaţii aflate în proprietate comună.» Astfel, este interzisă blindarea sau dezafectarea conductelor de alimentare cu energie electrică, conform prevederilor art. 13 alin. 1 din acelaşi act normativ “Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzirea locuinţelor/apartamentelor se face proporţional cu suprafaţa utilă înscrisă în actul de proprietate”.
Ordinul 255/2006 abrogă unul dintre articolele Ordinului 233/2004 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Serviciilor Comunale (ANRSC), şi anume pe acela care prevedea că vor fi exceptate de la plata căldurii apartamentele desprinse din sistemul centralizat în care ţevile comune de încălzire sunt izolate. Noul ordin îi obligă pe toţi coproprietarii să participe la plata căldurii furnizate în sistem centralizat, chiar dacă sunt debranşaţi, şi prevede că se va calcula suprafaţa radiantă a ţevilor care le tranzitează apartamentul şi vor achita contravaloarea căldurii primite astfel, conform dispoziţiilor art. 34 din Metodologia/30.08.2004.

Alte discuții în legătură

Marirea suprafetei utile cu suprafata balconului inchis ... adelinaene adelinaene Se poate mari cota parte indiviza a proprietarilor care au inclus in suprfata utila a apartamentului si balconul prin inchiderea acestuia cu structura termopan ... (vezi toată discuția)
Plata caldura la bloc pentru cei cu centrale de apartament Nanton1958 Nanton1958 Va rog sa-mi transmiteti daca este un cadru legal prin care se stabileste o cota de plata pentru cei care au centrale proprii de apartament, intr-un bloc unde ... (vezi toată discuția)
Cum pot elimina legal plata agentului termic din tevile ce traverseaza apartamentul? gev gev Buna ziua, Din cauza unor anomalii mari la plata caldurii in iarna care a trecut, anul acesta ne-am montat centrala de apartament, urmand ca spre ... (vezi toată discuția)