avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... gata divortul hai la partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

gata divortul hai la partaj

Stimati avocati si forumisti, iata-ma gata cu recunoasterea divortului din SUA (subiectul cu dublu divort), a fost recunoscut din 2007 cu efecte juridice depline. Acum presupun ca incepe partajul...Dupa parea dumneavoastra ce ar trebuii sa fac considerand urmatoarele...Fosta sotie ma tot zapaceste cu divortul ei...Mi-a aruncat o hartie batuta la masina in care cumva judecatoria X i-a dat apartamentul care si in momentul de fata este pe numele la amandoi...Mentionez ca divortul meu din SUA recunoscut in Romania este din 1999 si hartia ce mi-a dat-o ea este din 2003...In ea scrie ca am parasit domiciliul si conform legii ii da ei apt. in deplina proprietate...Am venit in tara in 2004 deci nu am fost aici cand s-a luat aceasta "hotarare". Deci nu am primit nimic oficial...Intrebarea este: acum trebuie sa incep un alt proces pentru partaj? Conteaza ca au trecut atatia ani de la divort? Divortul meu fiind recunoscut aici (divort la care ea nu s-a prezentat) bate divortul ei care dealtfel nici nu stiu daca este adevarat? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:33, 27 Aprilie 2008
Stimate domn,
Nu exista in legislatia romana nici o prevedere care sa dispunna ca in acelasi timp cu divortul sa aiba loc si cercetarea judecatoreasca pentrru incetarea starii de codelvamasie, caracteristca patrimoniului comun al sotiilor. Cu alte cuvinte, indiferenmt cit timp art trece de la desfacerea casatoriei, actiunea de partaj privind bunurile dobindite in timpul casatoriei se poate promova indiferent de data la care hotarirea de divort a ranas definitiva si irevocabila. Ca atare, puteti promova o actiune de partaj bunuri comune. Va sfatuiesc sa va adresati unui avocat, nu neaparat celor care ofera consultatii pe acest site. Avocatii se impart in doua bui si atit. Succes!
Părerea mea este următoarea:
Luaţi de la fosta soţie cu martori (pentru a face dovada ulterior a datei la care aţi luat efectiv la cunoştinţă de acea hotărâre - pentru repunerea în termen) o copie de pe sentinta prin care s-a dispus partajul bunurilor comune şi atribuirea acestora fostei soţii cu obligarea plăţii unei sulte, presupun.
Verificaţi la grefa instanţei care a pronunţat o astfel de hotărâre după numărul de dosar dacă într-adevăr a existat un astfel de dosar şi această hotărâre.
1. În caz afirmativ, angajaţi un avocat pentru a face apel/recurs, după caz şi cerere de repunere în termen, arătând că aţi fost citat în cauză cu rea credinţă la altă adresă etc., sau motivele pentru care nu aţi avut cunoştinţă de acel proces şi bineînţeles veţi face dovada celor invocate, putând solicita şi amendarea fostei soţii pentru citarea cu rea-credinţă, dacă este cazul. Dacă instanţa va admite cererea de repunere în termen, va casa hotărârea şi va trimite cauza spre rejudecare.
Dacă, în această situaţie nu veţi proceda aşa ci veţi introduce o cerere de partaj, soţia va invoca excepţia autorităţii de lucru judecat şi instanţa o va admite şi veţi pierde procesul.
2. În caz negativ, dacă soţia dv. a vrut doar să vă sperie şi nu există vreun dosar în care s-a judecat partajul bunurilor comune, veţi introduce dv. o acţiune de partaj.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2008
Corina Capotã, Avocat
Cred ca nu mai are rost partajul .... din mesajul initial reiese ca fosta sotie i-a aratat o hartie (:-/) prin care scria ca Judecatoria X i-a acordat apartamentu l .... oare despre ce hartie este vorba, cred ca ar trebui sa ne spuna initiatorul topicului ?
Din 2003 si pana in prezent , nu prea vad eu ce instanta l-ar mai repune in termen :)
Daca doriti sa tragem o concluzie "la obiect" puteti sa ne comunicati continutul acelei "hartii batute la masina".
Nu este posibil ca judecatoria X sa fi dat apartamentul fostei sotii,daca acesta este bun comun,obtinut in timpul casatoriei.
Asteptam detalii si vom incerca sugestii !
elis a scris:

Cred ca nu mai are rost partajul .... din mesajul initial reiese ca fosta sotie i-a aratat o hartie (:-/) prin care scria ca Judecatoria X i-a acordat apartamentu l .... oare despre ce hartie este vorba, cred ca ar trebui sa ne spuna initiatorul topicului ?
Din 2003 si pana in prezent , nu prea vad eu ce instanta l-ar mai repune in termen :)


elis, dă-mi voie să te contrazic!
Eu am avut astfel de speţe.
Un exemplu: În 2001, soţii divorţează. Ambii sunt prezenţi în instanţă. După câteva luni, fosta soţie pleacă din ţară cu minorul, unde se şi stabileşte. În 2007, fostul soţ, într-o scrisoare adresată fostei soţii îi spune că a "aranjat-o" şi că a obţinut o hotărâre de partaj prin care instanţa i-a atribuit lui apartamentul, sentinţa fiind din anul 2003, şi că oricum ea nu mai are nici un drept pentru că nu mai poate executa nici silit hotărârea, dreptul de a cere executarea silită fiind prescris în 2006. Facem cerere de apel şi de repunere în termen, în termenul de 15 zile prevăzut de lege. În apel, se admite repunerea în termen, se admite apelul, se casează hotărârea şi se trimite dosarul spre rejudecare, se amendează intimatul cu 100 RON. Intimatul face recurs şi i se respinge. Cauza este încă în rejudecare.
Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2008
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Divort in olanda, drepturi in romania cburlacu cburlacu Buna ziua As dori sa primesc un sfat in legatura cu o situatie civila aparuta in urma unui divort. Voi explica pe scurt mai jos datele: Sunt cetatean olandez ... (vezi toată discuția)
Divort definitiv sau nu? dynu dynu Va salut pe toti, sunt un cetatean al R. Moldova, dar detin si cetatenia romana din 1996 (nascut in R. Moldova), in 1999 am incheiat o casatorie in R. ... (vezi toată discuția)
Impartirea unilaterala a unui apartament dupa divort Lyvyoo Lyvyoo Buna ziua, Va supun atentiei o problema a unei rude apropiate careia vreau sa-i dau un sfat... Au divortat, au doi copii majori si o garsoniera. Momentan ... (vezi toată discuția)