avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... nu mai vreau sa mai platesc la pensie si sanatate
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

nu mai vreau sa mai platesc la pensie si sanatate

buna ziua. solicit si eu o lamurire, ca desi am citit mai multe postari, mai mult am ametit. va rog sa-mi raspundeti, ca daca am cotizat la pensii aprox. 30 de ani, si la sanatate la fel ,(mai putin ultimi 5 ani, ca dupa ce s-au separat de pensii, nu au avut bunavointa sa ma instiinteza ca tre' sa platesc in alta parte, dar asta e alta poveste)iar acum pur si simpul sunt scarbita si nu mai vreau sa mai cotizez, vreau sa trec pe privat, sunt obligatorii aceste cotizatii? pana acum cotizatiile au fost la norma de venit, si pe ultima perioada a existat si o decizie de suspendare a activitati pe termen nelimitat, pe motiv de mutare a domiciliului, inclusiv al atelierului.nu stiu cum o fi la dumneavoastra dar la noi dupa ce ma obliga sa platesc la sanatate pe 2005 (restanta) 202 lei cotizatia si 420 majorari si penalitati, m-as cam tot duce....sa nu mai aud de statul roman si aberatiile pe care le intalnesti la tot pasul.X-(. va multumesc mult.
Contributiile la pensii si sanatate sint obligatorii pentru PFA, daca aceasta activitate este singura desfasurata.
Daca sinteti si salariata, obligatorie este numai plata sanatatii.
Vedeti si aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Duminică, 6 Februarie 2011
Elena Perianu, Traducator autorizat
Atentie, incepand cu 01.01.2011 contributia la fondul de pensii (Legea 263/2010) este obligatorie numai pentru veniturile exclusive din PFA cu conditia ca veniturile acestea sa fie mai mari decat de 4 ori salariul mediu brut intr-o perioada de un (1) an !
NOTA:
- salariul mediu brut pentru anul 2011 luat ca baza de calcul la contributia pentru pensii este de 2022 lei;
- deci, venitul minim anual al PFA incepand de la care se datoreaza contributia pentru pensii este de 8088 lei
Alternativele ar fi urmatoarele:
1. Inchideti PFA;
2. Va asigurati in alt stat membru al UE... cu care statul roman are conventie de reciprocitate;
3. Va afiliati unei categorii de profesii liberale ce plateste in regim propriu sanatatea si pensia;
4. Faceti o initiativa a societatii civile, strangand semnaturi, si prezentati-o parlamentarului ce va reprezinta...
Rog cititorii sa completeze sau comenteze.
P.S. Daca ati platit 30 de ani... cred ca va incadrati pentru pensia minima... pentru cea normala... din pacate, trebuie sa efectuati plata... cu tot cu penalitati si dobanzi... suma mentionata este mica, fata de alte sume platite de alte persoane. Este regretabil ca nu ati fost informata... dar deja este modus operandi pentru institutiile statului.
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2011
Aurelian Baciu, Traducator autorizat
Buna,
Trebuie sa existe o cale sa nu platim. Efectiv nu vreau nici pensie de la stat si nici asistenta medicala fiindca nu am incredere ca statul poate sa-mi asigure aceste servicii. Daca ma imbolnavesc platesc tratament, spitalizare, dar nu vreau sa platesc pentru un serviciu de care nu am nevoie.
Exista o cale ca sa renunti la serviciile pe care statul nu le poate asigura si de care nu am nevoie. Nu vreau nici pensie de la stat si nici sa ma duc cu vata de acasa la spital.
Dragii mei ,aveti dreptate .Si eu si alti cunoscuti de ai mei gandim la fel .Trebuie sa facem ceva.Sa fim uniti.Va felicit.

Alte discuții în legătură

P.f.a.-uri sunt obligate sa plateasca pensiile? lupearobertmihai lupearobertmihai As dori sa stiu daca eu ca PFA sunt obligat sa platesc la casa de pensii, pentru pensia de limita de varsta? (vezi toată discuția)
Noua lege a pensiilor - impact asupra pfa-urilor Popu Popu Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)