avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna seara am si eu o intrebare sa va adresez. Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc la trei luni dupa ce primului copil implineste varsta de doi ani. Cum sa procedez si ce indemnizatie voi primi? Este obligat angajatorul sa-ma primeasca inapoi chiar daca poate invoca " criza ".
Va multumesc mult si astept raspunsul dvs cu mare interes



Cel mai recent răspuns: AniOevet , utilizator 12:54, 8 Februarie 2011
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
1. Chiar daca nu va mai poate oferi vechiul loc de munca va poate concedia prin desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii) si veti beneficia deindemnizatie de somaj.
2. Perioada de somaj se ia in calcul pentru acordarea indemnizatiei de CCC.
Buna seara , imi cer mii de scuze ca indraznesc sa va intreb in acest topic despre indemnizatia de mama ... Eu sunt studenta in anul 4 forma de invatamant fiind zi , acum sunt insarcinata , nu am lucrat niciodata in schimb as vrea acum sa imi fac carte de munca , intrebarea mea este daca as putea sa imi platesc singura pt cartea de munca? daca acest lucru ar fi posibil as putea sa platesc si din urma iar astfel sa beneficiez dupa nastere de indemnizatia de mama ? Sau in cazul in care as gasi pana la urma o firma cu care sa fac un contract si cartea de munca sa o fac acolo, la fel, exista posibilitatea de a plati si din urma ? Va multumesc anticipat
1. Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

2. Cele 12 luni pot fi constituite din :
- perioada in care frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar si postuniversitar la nivelul studiilor universitare de masterat, organizat potrivit legii, in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;

- se afla in perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor invatamantului obligatoriu sau, dupa caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului preuniversitar, universitar si postuniversitar la nivelul studiilor universitare de masterat, organizat potrivit legii, cu sau fara examen de absolvire, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, calculate incepand cu data de 1 a lunii urmatoare finalizarii studiilor;
Va multumesc , acest articol de l/ati trimis dvs l/am mai gasit in schimb pe mine ma interesa daca singura imi pot face cartea de munca si pot plati din urma sau daca gasesc sa mi/o fac la o firma la fel, daca pot plati din urma . Va multumesc

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului andreeavasile89 andreeavasile89 Buna ziua! Situatia in care ma aflu e mai complicata. Am lucrat din decembrie 2011 pana in martie 2012 cu contract de munca pe perioada determinata. Din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc gabriela089 gabriela089 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca se poate: eu momentan sunt studenta si nu am loc de munca. Dar as vrea sa-mi fac carte de munca si sa-mi platesc singura ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere al copilului carmentarus carmentarus Am terminat facultatea dar o sa imi dau licenta in iunie 2013. O sa nasc pe la sfarsitul lui ianuarie, pot sa intru in concediu de crestere al copilului si sa ... (vezi toată discuția)