Diana Persa a scris:
Am intalnit un caz de genul acesta, in care s-a procedat la incheierea unui contract de asociere in participatiune, incheiat la notar, prin care s-a stipulat exact care din parteneri cu ce contribuie la asociere - unul cu terenul X, altul cu banii in suma de Y.
Asocierea e o solutie buna numai daca rezultatul va fi valorificat (vandut), nu si daca va construiti locuinte personale - scopul asocierii e unul comercial, obtinerea de profit. Se poate contribui si numai cu folosinta terenului, ceea ce inseamna ca nu e nevoie de contract autentic sau de acordul sotului. In contract trebuie precizat cine e asociatul aparent, caci numai el va gestiona asocierea.
In baza acestui contract veti obtine autorizatia de construire pe numele ambilor, iar proprietatea asupra constructiei la fel - in functie de felul in care hotarati sa impartiti cotele.
Aici gresesti mult. Mecanismul asocierii este tocmai ca numai unul din asociati, cel aparent, e parte in contracte si de fapt tertii nu vad asocierea, ci doar pe asociatul aparent. Gestiunea din spate e treaba interna, dar autorizatia i se elibereaza numai asociatului aparent. De asta prevede legea ca toate bunurile aportate devin proprietatea asociatului aparent! Constructia rezultata poate deveni coproprietate, daca se prevede ca mod de indemnizare a asociatului ascuns o parte din constructie.
Daca si dvs. sunteti casatorit, pe extrasul Cf la constructie va aparea si sotia dvs., cu exceptia cazului destul de rar in care banii investiti de dvs nu sunt comuni ( provin de ex. dintr-o mostenire sau donatie)
Asocierea in participatiune e un fapt de comert, asa incat bunul sau venitul obtinut intra in categoria bunurilor proprii.