avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... nu inteleg care este prima zi de infatisare?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

nu inteleg care este prima zi de infatisare?

nu inteleg care este prima zi de infatisare? este primul termen de judecata?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Adelina Motoi , Avocat 15:59, 10 Februarie 2011
exact. primul termen de judecata fixat de instanta.
Eu nu sunt de acord cu dl. avocat.
Poate fi si primul termen, dar este primul termen la care, partile fiind legal citate, pot pune concluzii.

re

Art. 134 din C. proc. civ.
Este socotita ca prima zi de infatisare aceea in care partile, legal citate, pot pune concluzii.
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
Darie Tudor, utilizator
in cazul meu am depus intimpinarea nu m-am prezentat. am invocat la al doilea termen exceptia necompetentei teritoriale. oare instanta mi-o mai ia in seama?
sau respinge. o mai pune in discutie?
prima zi de infatisare nu coincide neaparat si cu primul termen.
Astfel,se considera prima zi de infatisare termenul la care:
1) instanta este legal investita(in acest sens,isi va verifica atat competenta-materiala si teritoriala -cat se va verifica daca s-a achitat taxa de timbru,citatiile au fost legal indeplinite,etc)
2) oricare dintre parti poate pune concluzii; cu alte cuvinte,se poate efectiv finaliza speta..Desigur,sunt foarte rare cazurile cand prima zi de infatisare coincide cu primul termen si se finalizeaza inclusiv cu dezbaterea pe fond a cauzei.
in cazul Dvs,depinde care dintre competente teritoriale a-ti invocat.Exista una exclusiva si exista si relativa.In functie de acest lucru,si rezultatul este diferit.
in esenta,instanta trebuia sa se pronunte asupra exceptiei(printr-o incheiere,chiar daca nu a-ti fost prezent si a-ti solicitat judecarea in lipsa
glo a scris:

in cazul meu am depus intimpinarea nu m-am prezentat. am invocat la al doilea termen exceptia necompetentei teritoriale. oare instanta mi-o mai ia in seama?
sau respinge. o mai pune in discutie?

Daca nu m-a lasat memoria, exeptiile se propun prin intampinare. Deci dvs. nu mai puteti propune, cu exceptia celor de ordine publica, care pot fi ridicate chiar de catre instanta de judecata, din oficiu.

Numai pentru reclamnat, la prima zi de infatisare instanta va putea da reclamantului un termen pentru intregirea sau modificarea cererii precum si pentru a propune noi dovezi

Alte discuții în legătură

Contestatia in anulare - invocare exceptii, probe sepuccu sepuccu buna ziua, imi poate spune cineva daca la primul termen la care se judeca o contestatie in anulare pot invoca exceptia necompetentei teritoriale?(mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Hotarare data cu incalcarea competentei materiale si teritoriale olivia stoicescu olivia stoicescu Ce se intampla cu o hotarare care s-a dat cu incalcarea competentei materiale si teritoriale(ramane valabil ce s-a judecat sau procesul se reia de la 0)? (vezi toată discuția)
Invocarea exceptiei necompetentei teritoriale FRD FRD Ca reclamant pina la primul termen de infatisare pot invoca exceptia necompetentei teritoriale ? (vezi toată discuția)