avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contract de prestari servicii intre doua persoane ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contract de prestari servicii intre doua persoane fizice autorizate

Unde se inregistreaza un contract de prestari servicii intre doua persoane fizice autorizate?
Cel mai recent răspuns: Elena Goran , Consilier juridic 12:34, 13 Mai 2014
La emitentul contractului.
Banuiesc ca este vorba de un contract de asociere in participatiune.
La organul fiscal in raza caruia apartineti.

Potrivit art. 251 Cod comercial, asocierea în participațiune are loc atunci când un comerciant sau o societate comercială acordă uneia sau mai multor persoane ori societăți o participațiune în beneficiile și pierderile uneia sau mai multor operațiuni, sau chiar asupra întregului comerț, iar, în conformitate cu art. 252, asocierea în participațiune poate să aibă loc și pentru operațiunile comerciale făcute de către necomercianți.

Din punct de vedere fiscal, regimul asocierii în participațiune își află reglementarea în prevederile Legii nr. 571/2003 (Legea nr. 571/22.12.2003 privind Codul fiscal (M.O. nr. 927/23.12.2003), cu modificările și completările ulterioare) privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și în Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 (Hotărârea Guvernului nr. 44/22.01.2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal (M.O. nr. 112/06.02.2004), cu modificările și completările ulterioare) cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit art. 7 alin. (1) pct. 5 din Codul fiscal, prin expresia “asociere, fără personalitate juridică“ se înțelege “orice asociere în participațiune, grup de interes economic, societate civilă sau altă entitate care nu este o persoană impozabilă distinctă, în înțelesul impozitului pe venit și pe profit, conform normelor emise în aplicare”.

Caracteristic asocierii în participațiune este lipsa personalității juridice, dar și faptul că, aceasta nu beneficiază de un patrimoniu comun, autonom, de o denumire proprie, sediu propriu și, în consecință, nu poate dobândi drepturi sau obligații proprii.

Părțile contractante sunt: asociatul administrator și asociatul participant. Asociatul administrator/desemnat este, de regulă, un comerciant care poate fi o persoană fizică sau o persoană juridică.

Asociatul participant poate fi orice persoană fizică sau juridică, comerciant sau necomerciant. După naționalitatea asociaților, părți în contractul de asociere în participațiune sunt:
- persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice române;
- persoanele fizice rezidente asociate cu personae juridice străine;
- persoanele fizice rezidente asociate cu persoane fizice nerezidente;
- două sau mai multe persoane fizice române;
- persoanele juridice române asociate cu persoane juridice străine;
- persoanele juridice române asociate cu persoane fizice nerezidente;
- două sau mai multe persoane juridice străine, care își desfășoară activitatea în România.

În conformitate cu art. 255 Cod comercial, “convențiunile părților determină forma, întinderea și condițiunile asociațiunei”.
..............
. Înregistrarea fiscala - Potrivit art. 72 alin. (1) litera a) din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, orice persoană sau entitate care este subiect într-un raport juridic fiscal se înregistrează fiscal primind un cod de identificare fiscală, iar acest cod de identificare fiscală este, pentru asocieri și alte entități fără personalitate juridică, codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal competent din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. În conformitate cu alin. (3), în vederea atribuirii codului de identificare fiscală persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) au obligația să depună declarație de înregistrare fiscală.
Nu trbuie inregistrat, doar necesita semnaturile partilor aflate sub clauzele acelui contract si din acel moment capata valoarea unui act sub semnatura privata.
In cazul in care nu vorbim despre un contract in participatiune, acest contract va primi un numar de intrare / iesire din "Registrul contractelor".

:luck:
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Februarie 2011
ContSters167247, utilizator
Multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Caen 5630 baruri si alte activitati de servire a barurilor slk268 slk268 Pentru acest domeniu de activitate ( vanzare bauturi alcolice, racoritoare , sandwich-uri , tigari, cafea) , ce taxe si impozite se declara si se platesc ? ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare ucatalinconstantin ucatalinconstantin Buna ziua, Doresc sa stiu unde pot sa vad cum arata un contract de colaborare intre doua persoane juridice. Am citi un post mai vechi in care scria ca ... (vezi toată discuția)
Asociere persoane fizice administrare site jarrel jarrel Buna ziua, lucrez impreuna cu un prieten la administrarea unui site (ca persoane fizice, nu PFA, firme etc). De comun acord am stabilit ca eu sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)