avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu victime
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu victime

Am avut un accident cu un scuter, in urma caruia prietenului meu i-a fost rupt piciorul ( operatie, tija in picior, ). El a fost cu mine pe scuter, in spate. Am circulat regulamentar, cu veste reflectorizante si casca ( amandoi ). Am fost lovit in sensul giratoriu, de un sofer care nu ne-a observat. Soferului vinovat de accident i-a fost luat permisul de conducere + dosar penal. Am fost la audieri, am dat o declaratie in calitate de martor, a fost facuta si expertiza. Acum am fost sunat din nou de un comisar care mi-a spus sa ma prezint la politie pentru a-mi fi adus la cunostinta faptul ca dosarul s-a intors impotriva mea, si ca voi fi audiat in calitate de invinuit. Greseala mea a fost ca l-am luat pe scuter si in acte am trecut doar 1 singur loc, desi pe scuter sunt 2 locuri special amenajate, cu manere si tot ce trebuie. Sa ma duc singur sau cu un avocat ( desi nu prea am bani ).
Cel mai recent răspuns: Bogdan88 , utilizator 19:26, 15 Februarie 2011
Este bine sa va angajati un avocat. Este vorba de circulatia in interiorul sensului giratoriu si, mai concret, de prioritatea la schimbarea benzii de circulatie. Reveniti cu mai multe detalii.
Cand va fi efectuata expertiza tehnica mecanica , sa aveti expert parte.Indiferent de numarul de ingrijiri medicale, in cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa, in sensul art . 184 din Codul penal, alineatele al doilea si al patrulea , impacarea partilor inaltura raspunderea penala.

Stoica Ioana a scris:

Cand va fi efectuata expertiza tehnica mecanica , sa aveti expert parte.Indiferent de numarul de ingrijiri medicale, in cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa, in sensul art . 184 din Codul penal, alineatele al doilea si al patrulea , impacarea partilor inaltura raspunderea penala.
Nu si daca nr de zile de la IML este mai mare de 60!!!!!!!!!:P

Conform legii 202/2010 , impacarea partilor este posibila , in cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa, indiferent de numarul de ingrijiri medicale.

Legea 202/2010 este deja in vigoare, asadar impacarea partilor poate opera chiar si la vatamarea corporala grava.

Iata textul de lege, citit-l atent :

La art. 184, dupa alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (6)

Art. 184 alin. (6). „Pentru faptele prevazute la alin. (2) si (4), impacarea partilor inlatura raspunderea penala”.

Noul alineat prevede o cauza de inlaturare a raspunderii penale, atat in ipoteza vatamarii corporale din culpa care a produs consecintele prevazute de art. 182 alin. (1) si (2) C.pen. [art. 184 alin. (2) C.pen.], cat si in ipoteza in care vatamarea corporala din culpa a produs aceleasi consecinte, dar a fost comisa in conditiile nerespectarii dispozitiilor legale sau masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru indeplinirea unei anume activitati [art. 184 alin. (4) C.pen.].
Fata de alin. (1) si (3) ale art. 184, pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, in cazul alin. (2) si (4) urmarirea penala se efectueaza din oficiu, dar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
=D> Multumesc de lamuriri:worthy:

Alte discuții în legătură

Accident auto lorenaandreea lorenaandreea in urma cu 2 luni sotul meu a avut un accident auto.in urma constatarilor de la fata locului , sotul meu, a iesit vinovat deoarece nu a acordat prioritate ... (vezi toată discuția)
Legea 202 mica reforma in justitie Rus Simona Rus Simona Este intrat in vigoare noul cod penal ? Cel ce urmeaza este articolul corect ? ...ma intereseaza mai exact ultimul alineat. Multumesc Vatamarea ... (vezi toată discuția)
Modificarea in monitor of al art 182 privind intelegerea intre parti GEOSTOIAN GEOSTOIAN va rog sa ma lamuriti daca schimbarea ce va intra in vigoare pe 26 noi asupra art 184 vatamare corporala din culpa,are efect si asupra art 182 vatamare ... (vezi toată discuția)