avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot locui cu copilul in alta tara?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot locui cu copilul in alta tara?

In urma cu 1 an, am nascut o fetita, fara a fi casatorita, recunoscuta de tatal ei la nastere.
In primele 2 luni, acesta o vizita de cateva ori pe saptamana, apoi, brusc, a inceput sa vina o data la 3 luni,(desi il rugam sa vina mai des pentru ca ea sa il cunoasca) si sa telefoneze tot mai rar.
Acum traiesc o frumoasa poveste de iubire, cu un barbat care imi adora copilul. Problema este ca el este cetatean roman cu domiciliul in strainatate, in Franta, iar noi dorim sa locuim acolo impreuna, toti 3.
Inca nu am inceput procedurile pentru incredintarea copilului. Am inteles ca, de obicei, acesta este incredintat mamei, tatalui stabilindu-i-se un program de vizitare de 4 zile pe luna, in vacante si de sarbatori.
Sunt de acord, bun sau rau, este tatal ei, este normal sa petreaca timp impreuna. Dar este imposibil sa venim in tara de 2 ori pe luna cu copilul!
Ce solutii poate gasi instanta pentru problema noastra? Exista solutii?
Va rog,ajutati-ma cu un raspuns!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:27, 5 Iunie 2008
In cazul incredintarii copilului spre crestere si educare este firesc ca celui care nu i s-a incredintat copilulu sa poata avea legaturi poersonale cu copilul. Asemea situatii se stabilesc de comun acord sau, in caz de neintelegere de instanta judecatoreasca. Programul de vizitare trebuie sa tina seama de interesul copilului, respectiv de virsta sa, ca atare apare exagerat ca dv sa va deplasati cu copilul la o asemenea visrta in tara de mai multe ori pe luna. Daca nu ajungeti la nici o intelegere cu tatal copilului privind perioada in care acesta sa poata avea legaturi personale cu minora, imprejurarea ca locuiti in alta tara si ca deplasarile frecvente ar dauna cresterii si ingrijirii minorei vor fi avute in vedere de instanta, care va stabili un program corespunzator si nu in acelasi mod ca in cazul copiilor care locuiesc in tara, de mai multe opri pe luna.
Daca tot nu-l intereseaza ce se intampla cu copilul ar fi bine sa discutati cu el. Poate va da acordul de a pleca cu copilul.
Cred ca ar fi mai bine sa luati acordul tatalui cu privire la stabilirea domiciliului copilului in alta tara. S-ar putea ca mai tarziu sa fiti acuzata de rapire internaţionala de copii.
Este vorba despre cazul în care unul dintre părinţi duce copilul sau copiii comuni într-o altă ţară, violând prin aceasta dreptul privind încredinţarea şi alegerea reşedinţei copilului. În acest mod, copilul este privat de dreptul de a trăi alături de ambii părinţi. Convenţia de la Haga asupra răpirilor internaţionale de copii este menită să protejeze copiii în cazul răpirilor internaţionale de către unul dintre părinţi.
Convenţia de la Haga are ca obiect:
- de a asigura înapoierea imediată a copiilor deplasaţi sau reţinuţi ilicit în orice stat contractant;
- de a face să se respecte efectiv în celelalte state contractante drepturile privind încredinţarea şi vizitarea, care există într-un stat contractant.
După aderarea la UE, România aplica Regulamentul nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor in materia familială şi responsabilităţii părinteşti cu statele membre UE.

Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
alyadavid a scris:

In urma cu 1 an, am nascut o fetita, fara a fi casatorita, recunoscuta de tatal ei la nastere.
In primele 2 luni, acesta o vizita de cateva ori pe saptamana, apoi, brusc, a inceput sa vina o data la 3 luni,(desi il rugam sa vina mai des pentru ca ea sa il cunoasca) si sa telefoneze tot mai rar.
Acum traiesc o frumoasa poveste de iubire, cu un barbat care imi adora copilul. Problema este ca el este cetatean roman cu domiciliul in strainatate, in Franta, iar noi dorim sa locuim acolo impreuna, toti 3.
Inca nu am inceput procedurile pentru incredintarea copilului. Am inteles ca, de obicei, acesta este incredintat mamei, tatalui stabilindu-i-se un program de vizitare de 4 zile pe luna, in vacante si de sarbatori.
Sunt de acord, bun sau rau, este tatal ei, este normal sa petreaca timp impreuna. Dar este imposibil sa venim in tara de 2 ori pe luna cu copilul!

Copilul fiind născut în afara căsătoriei, tatăl doar l-a recunoscut printr-o declaraţie la notar sau la Starea civilă.
Am înţeles că nu există o hotârâre privind drepturile acestuia de vizitare a minorului, tatăl vizitând minorul conform înţelegerii verbale avute între dv. şi acesta, astfel că nimic nu vă împiedică să plecaţi cu copilul unde doriţi, după ce obţineţi o hotărâre definitivă şi irevocabilă de încredinţare a minorului către dv.!:D
Dacă tatăl va dori ulterior să-şi vadă copilul, va trebuie să vă găsească şi să vă dea în judecată pentru a obţine o hotărâre judecătorească ce va stabili un program de vizitare al minorului, drept pe care ar trebui să-l respectaţi.
Până atunci, nu vă faceţi probleme!;)
Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
Ca sa puteti pleca din tara cu copilul aveti doua variante :
1. sa obtineti o hotarare judecatoreasca irevocabila prin care vi se incredinteaza copilul. In acest caz, puteti iesi din tara fara acordul tatalui copilului. La frontiera veti avea cu dvs hotararea judecatoreasca irevocabila prin care vi s-a incredintat copilul.
2. sa obtineti acordul tatalui cu privire la iesirea cu copilul din tara. In acest caz, nu mai este nevoie sa obtineti o hotarare judecatoreasca irevocabila. La froniera veti prezenta declaratia notariala a tatalui din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia.

Nu cred ca este chiar asa de usor, cum s-ar parea la prima vedere - obtinerea unei hotarari judecatoresti irevocabile prin care se incredinteaza un copil unui parinte, iar celuilalt parinte dreptul la vizita; unul dintre parinte vrea sa se stabileasca in strainatate cu copilul, iese din tara si gata nu-si mai face probleme.
Din contra, exista reglementari internationale la care tara noastra a aderat sau le-a ratificat si pe care este obligata sa le respecte.

Alte discuții în legătură

Emigrare canada andre0283 andre0283 sunt divortata si am o fetita in varsta de doi ani si cinci luni,care mi-a fost incredintata prin hotarare judecatoresca imediat dupa nastere.as dori sa ... (vezi toată discuția)
Incredintarea copilului cosmina_m cosmina_m sunt disperata.am plecat impreuna cu sotul in urma cu 5 ani in Spania.aici au inceput problemele si ne-am separat.el a plecat in alt oras.relatia a ramas ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului iuliana stoica iuliana stoica buna ziua...as dori si eu raspuns la unele intrebari...in anul 2009 august am bagat divort de fostul sot,avand impreuna o fetita de 5 ani atunci..in 2010 ... (vezi toată discuția)