avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere contract de munca inainte de eliberare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere contract de munca inainte de eliberare decizie de pensie

Am avut statutul de grefier in cadrul PICCJ pana la 3 ianuarie 2011, cand am fost eliberata din functie conform deciziei nr.1/03.01.2011 a PICCJ “ca urmare a indeplinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”
S-a invocat ca temei legal art.52 lit b), art 53, art. 92 si art. 95 din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 52, art 53, art 193, art.196 lit.1) si Anexa nr 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si art. 56 alin 1 lit d) si alin. 2 si art. 283 alin.1 lit. a) din Legea nr. 53/2003- Codul Muncii.

Va rog sa-mi comunicati daca este legal ca :

- 1 eliberarea din functie sa se faca inainte de a mi se elibera decizia de pensionare ? Se are in vedere ca in conformitate cu art 52 lit b) din Legea 567/2004 cu modificarile si completarile ulterioare (stipulat si in temeiul deciziei de eliberare din functie ) “Personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe lânga acestea este eliberat din functia de executie sau de conducere în cazul pensionarii, in conditiile legii „. Ori, consider ca am calitatea de pensionar numai atunci cand mi se elibereaza decizia de pensionare si ca atare trebuia sa mi se elibereze decizia de pensionare si ulterior cea de eliberarea din functie, (prin pensionare, asa cum este stipulat in art. 52 lit.b) din Legea 567/2004)
- 2 decizia de eliberare din functie a personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea sa se intemeieze si pe prevederile Legii nr.53/2003- Codul muncii ? Se are in vedere ca personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea are un statut special si acesta este Legea nr. 567/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, in baza caruia se fac numiri eliberari din functii, promovari etc ?.

Va rog sa-mi comunicati care este punctul dvs de vedere, daca s-a procedat legal sau trebuia sa astepte sa mi se elibereze decizia de pensionare si ulterior eliberarea din functie.

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: radulescu steliana , utilizator 20:09, 20 Februarie 2011
Din punctul meu de vedere, cele doua texte legale, trebuie corelate. Codul muncii spune ca un contract individual de munca inceteaza de drept la data deciziei de iesire la pensie. La fel, legea speciala despre care ati vorbit nu face vorbire despre indeplinirea conditiilor pentru pensionare, ci "in cazul iesirii la pensie", iar iesiresa la pensie incepe de la momentul emiterii deciziei de catre Casa de Pensii. Sa presupunem ca au existat erori de calcul la stagiul de cotizare si Casa de Pensii emite decizie de respingere a cererii de pensionare, ceea ce ar presupune ca ar trebui sa completati stagiul de cotizare. Din moment ce ati fost eliberat din functie, nu ati mai avea aceasta posibilitate.
In concluzie, din punctul meu de vedere, eliberarea din functie este nelegala si ar trebui contestata.
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
Av. Emil-Mihail Tatu, Avocat
emiltatu a scris:

Din punctul meu de vedere, cele doua texte legale, trebuie corelate. Codul muncii spune ca un contract colectiv de munca inceteaza de drept la data deciziei de iesire la pensie. ....


Un contract colectiv de munca nu inceteaza de drept la data deciziei de iesire la pensie ... in Codul Muncii nu este reglementat asa ceva.

Art.56 alin.1 lit.d C.mun. prevede ca : Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
........
Codul Muncii se aplică şi raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale, numai în măsura în care acestea nu conţin dispoziţii specifice derogatorii.
Am scris colectiv in loc de individual...mea culpa...am editat. Cat priveste indeplinirea cumulativa a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare, aceasta indeplinire cumulativa poate fi constatata din punctul meu de vedere doar pe calea deciziei de pensionare emisa de Casa de Pensii.
emiltatu a scris:

Am scris colectiv in loc de individual...mea culpa...am editat. Cat priveste indeplinirea cumulativa a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare, aceasta indeplinire cumulativa poate fi constatata din punctul meu de vedere doar pe calea deciziei de pensionare emisa de Casa de Pensii.


Intr-adevar, acea conditiepoate fi vazuta ca find indeplinita decat dupa emiterea deciziei de pensionare ... cred ca vrea sa se transforme I.R.U. in lucratori pentru C.T.P. exact ca pe vremuri ...
Multumesc pentru raspunsurile dvs documentate si prompte.

Intr-adevar, cele 2 legi, Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legea nr. 53/2003- Codul Muncii nu sunt in concordanta.
Art.52 lit b) din Legea 567/2004 cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca “personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe lânga acestea este eliberat din functia de executie sau de conducere în cazul pensionarii, in conditiile legii’’
Art. 56 alin 1 lit d) din Legea nr. 53/2003- Codul Muncii prevede ca “Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare „

Mentionez ca personalul auxiliar de specialitate din cadrul instantelor si parchetelor este numit ( eliberat din functie ) conform prevederilor Legii 567/2004, in baza unei decizii , nici de cum conform prevederilor Legii nr. 53/2003 in, baza unui contract individual de munca.

In concluzie :

-1)consider ca incetare numirii trebuie facuta in baza art 52 lit b) din Legea 567/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, iar stipularea in temeiul deciziei de eliberare din functie a prevederilor art. 56 alin 1 lit d) si alin. 2 si art. 283 alin.1 lit. a) din Legea nr. 53/2003- Codul Muncii nu-si avea rostul;

-2)decizia de eliberare din functie trebuia emisa “ in cazul pensionarii “, adica dupa ce era emisa decizia de pensie de Casa de pensii (singura sa decida dreptul la pensie , chiar daca indeplineam conditiile legale de pensionare legate de varsta si perioada de cotizare);

-3) sunt hotarata sa ma adresez organelor in drept pentru rezolvarea acestui conflict de munca, nu mai intai de a afla si punctual dvs de vedere, concret.



Cu stima,



Alte discuții în legătură

Help ! veritas veritas Va rog sa imi spuneti daca legea 567/2004 a suferit modificari pana la data actuala. Daca da, imi poate oferii cineva varianta modificata? Multumesc (vezi toată discuția)
Plângere împotriva activitãþii personalului auxiliar de justiþie marilyn31 marilyn31 Unde ma adresez cu plangere impotriva personalului auxiliar in cazul in care grefierul de sedinta in acelasi dosar face erori repetate privind probatoriul ... (vezi toată discuția)
Interpretare juridica corecta cristi-1972 cristi-1972 (51) La cerere, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se pot pensiona, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind ... (vezi toată discuția)