avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fisa postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fisa postului

Buna ziua, as dori sa stiu daca in calitate de director o persoana poate trece in fisa postului unui angajat atributii noi , avand in vedere ca acesta are studiile si competenta necesara? Iar in cazul in care acest lucru este posibil ce consecinte atrage refuzul angajatului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:15, 25 Februarie 2011
Conducatorul institutiei are dreptul sa stabileasca ce atributii doreste pentru postul respectiv atata timp cat acestea sunt in deplina concordanta cu Regulamentul de organizare si functionare al institutiei. Totodata, daca considera ca salariatul se "descurca" ii poate da si atributii delegate in scris. Salariatul are doua posibilitati accepta sau pleaca de buna voie daca considera ca nu poate face fata sarcinilor stabilite. Daca sunt verbale frectii....
Modificarea unilaterala a fisei postului are semnificatia modificarii unilaterale a contractului individual de munca, operatiune ce nu poate fi efectuata, din punct de vedere legal, decat cu acordul ambelor parti, angajator si angajat. Prin urmare, modificarea unilaterala a fisei postului nu are nici un efect si nu poate crea obligatii noi pentru dvs. Asadar, bineinteles ca puteti refuza indeplinirea unor astfel de noi atributiuni neasumate sub semnatura de catre dvs. In cazul in care angajatorul insista si abuzeaza de pozitia sa, va puteti adresa instantei de judecata.
Se pot trece atributii noi in fisa postului, in functie de evolutia businiss-ului. Atributiile din fisa postului nu se negociaza cu salariatul.
Va multumesc d-le Tiberiu, am obtinut o copie dupa contractul individual de munca si intr-adevar nu se poate modifica unilateral. O zi buna va doresc.
Potrivit dispozitiilor art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, angajatorul are dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii, iar potrivit lit.c) angajatorul are dreptul sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii si/sau in conditiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati.
Asadar, modificarea fisei postului nu constituie o modificare unilaterala a felului muncii salariatului, pentru care este nevoie de acordul salariatului, intrucat angajatorul poate adopta acele masuri organizatorice pe care le considera eficiente pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii sale, avand dreptul de a stabili organizarea si functionarea unitatii, potrivit art.40 alin. (1) lit.a) din Codul muncii, precum si posibilitatea de a stabili atributii corespunzatoare pentru fiecare salariat, conform alin. 1) lit. b) al aceluiasi articol.
Insa, angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

Alte discuții în legătură

Modificări în fișa postului prin decizie de responsabil de autorizație Carmeneni Carmeneni Dacă se modifică fișa postului pentru a include atribuții semnificative ca \"Responsabil de autorizație\" pentru o organizație cu o activitate ampla ... (vezi toată discuția)
Modificare sarcini de serviciu in fisa postului vmirela28 vmirela28 Buna ziua Sunt angajat functionar [b]contractual[/b] intr-o primarie si [u]fara acordul meu[/u] mi-a fost schimbata in totalitate fisa postului .Mentionez ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Buna seara , daca o persoana este in preaviz , angajatorul are voie sa-i modifice fisa postului? bugetari, bugetari. (vezi toată discuția)