Impartirea bunurilor comune in timpul casatoriei se poate face numai in urmatoarele cazuri:
- la cererea oricaruia dintre soti
- la cererea creditorilor personali ai oricaruia dintre soti
- in cazul confiscarii averii unuia dintre soti.
a) Potrivit art.36 alin.ultim C.fam., bunurile comune pot fi impartite in timpul casatoriei la carerea oricaruia dintre soti. Conditiile care trebuie sa fie indeplinite sunt:
- impartirea se face numai pentru motive temeinice (abandonarea fortata a domiciliului comun, datorita relelor tratamente, alungarii; varsta inaintata; starea de boala a unuia dintre soti etc.)
- impartirea bunurilor comune se face in timpul casatoriei (impartirea se va face in perioada cuprinsa intre momentul incheierii casatoriei si momentul introducerii actiunii de divort de catre unul dintre soti)
- impartirea bunurilor comune nu se poate face pe cale conventionala, ci numai prin hotarare judecatoreasca
- se pot imparti, in intregime sau in parte, numai bunurile comune existente in momentul in care se face imparteala.
b) Creditorii personali nu pot urmari pentru realizarea creantei lor bunurile comune. Acesti creditori pot urmari bunurile proprii ale sotului debitor. Daca bunurile proprii ale sotului debitor nu sunt suficiente pentru acoperirea creantelor creditorilor personali, acestia pot cere impartirea bunurilor comune, prin hotarare judecatoreasca, insa numai in masura necesara acoperirii creantei (art.33 C.fam.).
daca ne dati mai multe detalii despre situatia dvs. concreta:-/ va putem spune daca puteti partaja bunurile comune dobandite in timpul casatoriei sau nu
Situatia e urmatoarea: suntem despartiti in fapt de 2 ani. Datorita faptului ca eu m-am mutat la 500 de km distanta de ultimul domiciliu comun, am lasat-o pe stimata doamna sa introduca ea divortul si, ulterior, sa impartim 50-50% apartamentul de 2 camere proprietete comuna din timpul casatoriei.
Eu, neinsistand pentru divort (deoarece consider ca 2 oameni nu pot fi legati de o hartie), dumneaei a inceput sa taraganeze situatia...si luna de luna a tot amanat introducerea divortului (desi ar avea motive mai temeinice,timp si ii este mult mai usor sa lipsesca de la lucru o zi pentru asta, pe cand eu ar fi trebuit sa lipsesc 3 zile). Eu as spune ca motivul real este ca nu vrea sa vindem apartamentul, pt ca asta ar forta-o sa se mute intr-o garsoniera. Avem si un copil minor de 4 ani pe care il vizitez cat de des se poate, ii dau 10 mil lunar, ii iau cate ceva de fiecare data cand merg sa il vizitez.
De ce insist pt partaj? Nu am reusit sa o conving ca divortul este ceva firesc (au trecut totusi 2 ani). Ei i-ar fi mai usor sa se deplaseze pana la judecatorie decat mie, care vin de la 500 de km. Si, de fiecare data cand vizitez copilul, stau pe la pensiuni sau, mai rar, la unele cunostinte. In prezent am o relatie pe care nu vreau sa o compromit dormind in acelasi apartament cu "sotia mea".
Acestea ar fi motivele care imi vin acum in minte. Nu se pune problema de rele tratamente, alungare din aprtament, certuri sau vreo boala. Eu am 33 de ani, iar ea 30.
Credeti ca are rost sa apelez la un avocat? Sau sansele de castig sunt minime?
Simpla despartire in fapt a sotilor nu constituie un motiv temeinic pentru impartirea bunurilor in timpul casatoriei.
Cererea de divort o puteti depune si dvs , prin posta la Judecatoria in a carei raza teritoriala ati avut ultimul domiciliu comun.
Puteti solicita sprijinul unui avocat in rezolvarea problemei.
Ok. Deci pt aceste motive, nu se poate. Totusi, legat de divort, am luat legatura cu un avocat acum mai bine de un an care mi-a spus clar ca trebuie sa ma prezint la introducerea divortului, ca nu se poate sa vin doar la prima infatisare. Imi spunea ca pana la pranz depunem cererea iar dupa masa mergem in audienta la judecatorul de serviciu, sau asa ceva. Nu stiu exact care e procedura, dar mi s-a explicat clar ca trebuie sa ma prezint la introducerea divortului.