avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cand se acorda cele 5 zile de concediu pentru casatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cand se acorda cele 5 zile de concediu pentru casatorie

Buna ziua,

Am o dilema legata de prevederile art. 61 alineatul (1) litera a) din Contractul Colectiv de Munca unic la nivel national 2007 - 2010 (care a fost denuntat intre timp).
Astfel, se mentioneaza ca salariatul are dreptul la 5 zile libere platite pentru casatorie.
Nicio problema, este clar pana acum. Dilema mea incepe in momentul in care se pune problema cand se acorda aceste zile.
Din punct de vedere practic, cele 5 zile se iau fie inainte de eveniment, fie imediat dupa consumarea acestuia.
Iata speta:
1) casatoria salariatului are loc in 2010
2) salariatul isi anunta verbal superiorul despre solicitarea de a beneficia de cele 5 zile libere platite
3) salariatul trimite angajatorului o copie a certificatului de casatorie, insa aceasta nu este insotita si de o solicitare scrisa pentru acordarea celor 5 zile platite cuvenite casatoriei
4) in 2011 inceteaza raporturile de munca cu respectivul salariat. Ulterior, acesta face o solicitare scrisa pentru a i se plati cele 5 zile libere cuvenite casatoriei (ce a avut loc in 2010).

In opinia mea, tinand cont de faptul ca fostul salariat nu a facut o cerere scrisa pentru a beneficia de cele 5 zile platite, angajatorul nu este obligat sa-i plateasca aceste zile. Chiar daca nu se mentioneaza expres in CCM unic 2007 - 2010 sau in Codul Muncii, stim cu totii ca ne luam concediu in baza unei cereri scrise catre angajator. Intr-adevar, este pura birocratie, insa angajatorul nu are de unde sa stie cand doreste angajatul sa efectueze cele 5 zile libere platite pentru casatorie (inainte sau dupa acest eveniment).

Va rog sa ma corectati daca am judecat gresit.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters116443 , utilizator 10:35, 28 Februarie 2011
Este corect si in opinia mea.
Buna ziua, va multumesc pentru raspuns.
Insa exista o problema pe care nu am luat-o in considerare si care imi da peste cap toata logica: potrivit art. 283 alineatul (1) litera e), fostul salariat poate face o cerere in instanta pentru a solicita acordarea dreptului prevazut de CCMUNN 2007 - 2010, in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii CCM sau a unor clauze ale acestuia. Iar alineatul (2) al aceluiasi articol imi prevede termenul general de prescriptie pentru solicitarea acestui drept.
Este aplicabil art.283 alin.1 lit.e C.mun.... cele 5 zile sunt acordate in baza CCMN.
Bine, pana la urma nedumerirea mea persista: cum pot motiva eu un raspuns catre fostul salariat, la solicitarea acestuia de a i se plati cele 5 zile libere, solicitare scrisa venita dupa ce si-a incheiat raporturile de munca cu angajatorul ?

Multumesc anticipat.
Persoana in cauza cum face dovada in instanta ca a solicitat 5 zile pentru casatorie, daca nu are solicitarea in scris.? Din punctul meu de vedere trebuia sa solicita in scris iar in cazul cand conducatorul institutiei nu-i aproba cererea , persoana in cauza in termen de 6 luni de la data cand s-a produs acest lucru se putea adresa instantei de judecata. Care sunt dovezile? Faptul ca a transmis un certificat de casatorie nu are relevanta. Dovada este cererea scrisa in care trebuia obligatoriu sa spuna si data de la care se solicita acest concediu. Conducatorul nu are de unde sa stie.

Alte discuții în legătură

Intrebare christina2906 christina2906 buna seara,as dori si eu o informatie daca ma puteti ajuta:ce articol din codul muncii face referire in cazul in care te casatoresti si beneficiezi de la stat ... (vezi toată discuția)
Zile libere platite casatorie dupa noul cod al muncii 2011 Johndaniell Johndaniell am trimis cererea de concediu + copie dupa certificatul de casatorie, si am primit urmatorul raspuns : .. Dreptul la zile libere platite pentru casatorie ... (vezi toată discuția)
Zile libere casatorie mirabela23 mirabela23 Am inteles ca cele 5 zile de concediu pentru casatorie pot fi luate pana la finalul anului calendaristic in care a a avut loc evenimentul, dar nu gasesc ... (vezi toată discuția)