avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plata pensiei alimentare

bunaziua , divortata am ramas cu un copil de 4 ani ,tatal plecand in strainatate(lucreaza de doi ani).de cinci luni copilul nu a mai primit pensia alimentara.va rog sa ma ajutati cu un sfat.se poate recalcula pensia alimentara inaintea pornirii a actiunii in instanta?va multumesc
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2008
comar, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:40, 24 Octombrie 2009
pensia de intretinere se datoreaza de la data introducerii cererii de obligare la plata pensiei de intretinere. daca prin hotararea de divort s-a stabilit o pensie de intretinere in favoarea minorului atunci puteti depune o plangere penala pentru neplata pensiei mai mult de 2 luni consecutiv.

daca nu exista o hotarare atunci va trebui sa depuneti o cerere prin care sa solicitati ca tatal sa fie obligat la plata pensiei catre minor. pensia se datoreaza de la data solicitarii(depunerii cererii) pentru ca se considera ca de la acea data exista nevoia minorului (altfel trebuia sa formulati cererea mai devreme). sunteti indreptatita sa primiti pentru minor si pensia restanta.
inteleg totusi ca minorul a primit pensie pana acum 5 luni. daca asa stau lucrurile atunci puteti fie formula acea plangere penala pentru infractiunea de abandon, fie puteti solicita infiintarea de poprire pe venuturile salariale ale tatalui, in cazul in care acesta realizeaza venituri salariale in tara.

o noua cerere poate fi inaintata instantei doar pentru marirea sau micsoarea cuantumului pensiei, ea(obligatia de plata) fiind deja stabilita printr-o hotarare.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2008
avocat.consult, utilizator
multumesc pt sfat.deci copilul a primit pensia de intretinere pana acum 5 luni(aceasta fiind stabilita prin hotarire judecatoreasca la 250.000 lei -minim pe economie acum 3 ani)deci pot cere prin instanta marirea cuntumului pensiei la venitul realizat in prezent?(mentionez ca tatal lucreaza in stainatate cu tot cu prezenta sotie)problema este ca trimite pensia copilului cand isi aduce aminte iar pana acum nu am umblat prin instante.multumesc
Intai incercati sa vorbiti cu el, sa-l faceti sa inteleaga ca in Romania e chestiune penala... si ca in toata lumea e un lucru important sa-si plateasca pensia de intretinere ciopilului...
Apoi, consultati un avocat, caci nu e lucru usor, avand in vedere ca el lucreaza in alta tara, exista proceduri cu strainatatea... Aveti dovezi ale veniturilor lui? Sau stiti exact unde lucreaza? Lucreaza legal, are rezidenta acolo, ceva?
ca sa ne dam seama cat de usor sau greu va fi si cate sanse aveti...
Oricum e mai mare pensia acum, chiar raportata la minimul pe economie...
acum 1 an in urma si-a schimbat locul de munca,si ca lucreaza la negru atat stiu despre el.nici pina acum 5 luni nu trimitea la timp ,din 3 in 3 luni ma anunta cumnata lui ca am primit banii.deci sansele sunt mult foarte mici ,dar fiind singurul copil am inteles ca se plateste undeva la 25% din venitul minim pe economie,iar 250.000 lei ... multumesc pt ajutor
De acord, e mai mult de 25 de lei azi 25% din salariul minim pe economie... (nu din venitul minim, ci din salariu) dar trebuie sa-l dati in judecata si pentru asta trebuie sa-l citati... ideea e sa aveti unde, sa stiti unde e...
Daca nu-l gasiti, ce faceti? Cu cine va judecati?
Incercati sa aflati de pe la rude, de pe la cumnata... Poate aflati...
Spuneti ca vreti sa0i trimiteti ceva, poze cu micutul, ceva de genul...
Multa bafta!

P.S. Nu va trimit sa cautati in zadar, stiu din experienta ca oamenii evita sa caute informatii la cunoscuti si ca, in general, se gasesc usor si fara costuri astfel de informatii, destul de bune pentru a fi folosite.

Alte discuții în legătură

Stabilirea pensiei alimentare pentru parintele care lucreaza in strainatat sanmar2 sanmar2 Buna seara as vrea sa stiu daca e cineva sa poata sa ma informeze care sunt procedurile platii unui minor si cat se poate stabili pensia lunara daca parintele ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara minor corina33 corina33 Buna ziua! As vrea sa stiu daca pot deschide proces pt recalcularea pensiei de intretinere luand in considerare faptul ca tatal fiicei mele lucreaza de 4 ani ... (vezi toată discuția)
Obtinere pensie alimentara! celentana26 celentana26 Buna! As avea si eu o intrebare legata de pensia alimentara a unui copil, pensie ce s-a stabilit luna trecuta. Dat fiind faptul ca, tatatl copilului lucreaza ... (vezi toată discuția)