avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cheltuieli de judecata/actiune separata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cheltuieli de judecata/actiune separata

Buna ziua,

Am o rugaminte la voi, daca puteti sa ma ajutati.
Este vorba despre un dosar castigat si o chitanta platita de client care nu a fost depusa la dosar in "timp util". Judecatorul s-a pronuntat fara sa ma lase sa o depun in ziua pronuntarii (originalul chitantei era la colegul meu) si astfel nu s-au acordat mai cheltuieli de judecata.
Vreau sa fac o actiune separata pentru recuperarea cheltuielilor de judecata (nu este vorba despre o suma mare de bani, dar m-a deranjat atitudinea judecatorului).
Cu privire la temeiul de drept nu sunt insa sigur la articolele pe care sa imi intemeiez cererea.
Orice sugestie este binevenita.
Multumesc.
ideal ar fi fost sa depuneti chitanta prin serviciul registratura si nu sa mergeti pe o actiune separata, ci pe apel sau recurs, dupa caz/ in drept art.274 (1) cod pr. civila.
Drept expresie a principiului disponibilităţii, consacrat de art. 129 alin. 6 C.pr.civ., cheltuielile de judecată nu se acordă din oficiu, ci numai la cerere, aşa cum prevede, de altfel, chiar art. 274 alin. 1 C.pr.civ.

În cazul în care nu s-a cerut acordarea cheltuielilor de judecată, partea le poate cere pe calea unei acţiuni separate, în termen de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii prin care i s-a acordat câştig de cauză, în temeiul art. 998 C.civ(„orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara” ) si 274 alin1 C.pr.civ.
ªi în această materie îşi găseşte aplicarea principiul non reformatio în pejus. Aceasta înseamnă că dacă partea a câştigat procesul, acţiunea separată privitoare la cheltuielile de judecată nu poate fi respinsă.
Se plateste taxa de timbru la valoarea solicitata.
Nu se admite cererea acestor cheltuieli pe cale de ordonanta presedintiala sau somatie de plata.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2008
giulieta, utilizator
Sunt de acord cu Giulieta.
Nu vad sa aveti probleme.
Totusi nu inteleg daca sunteti suparat pe judecator de ce luati cheltuielile de judecata de la partea adversa ?
sdianaviolina a scris:

ideal ar fi fost sa depuneti chitanta prin serviciul registratura si nu sa mergeti pe o actiune separata, ci pe apel sau recurs, dupa caz/ in drept art.274 (1) cod pr. civila.

Numai dacă partea care a câştigat procesul a solicitat cheltuieli de judecată, trebuia depusă chitanţa onorariului cu ocazia dezbaterilor pe fond sau cel târziu până la pronunţare.
Dacă partea nu a solicitat cheltuieli de judecată, degeaba se depunea chitanţa! pentru că instanţa nu acordă cheltuieli de judecată din oficiu....;)
În calea de atac, nu se putea critica hotărârea instanţei de fond pentru că nu a fost vina judecătorului că nu a acordat ceea ce nu s-a cerut, ci vina părţii că nu a dovedit ceea ce s-a cerut. Astfel că, o cale de atac bazată pe acest motiv ar fi fost respinsă, cu certitudine!
Omisiunea părţii de a solicita cheltuielile de judecată, nu conduce implicit la stingerea dreptului său, caz în care partea îndreptăţită va putea solicita aceste cheltuieli printr-o acţiune separată, timbrată la valoare, bazată DOAR pe art. 998 Cod civil. Prevederile art. 274 C.pr.civ. nu sunt incidente în acţiunea civilă separată!;)
Competenţa de soluţionare a acţiunii separate bazate pe solicitarea cheltuielilor de judecată aparţine instanţei de drept comun, indiferent de instanţa care a judecat fondul acţiunii cu privire la care s-au efectuat acele cheltuieli.....;)
Eu as adauga totusi si art.274 C.pr.civ., alaturi de 998 C.civil. :D
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2008
giulieta, utilizator

Alte discuții în legătură

Onorarii de succes naroty naroty va rog sa imi rasp daca ati mai intalnit cazuri in care se cere pe calea unei actiuni separate in instanta recuperarea on de succes date avocatiulor, si daca ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuilei de judecata pe cale separata toy_story toy_story Buna ziua, In cazul in care cerem pe cale separata cheltuielile de judecata aferente unui litigiu de munca si acestea sunt in jur de 3000 euro, se poate ca ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata flori9 flori9 La sfarstul unui proces de partaj succesoral, partea reclamata este obligata sa plateasca cheltuieli de judecata partii reclamante? Cum se procedeaza? (vezi toată discuția)