sdianaviolina a scris:
ideal ar fi fost sa depuneti chitanta prin serviciul registratura si nu sa mergeti pe o actiune separata, ci pe apel sau recurs, dupa caz/ in drept art.274 (1) cod pr. civila.
Numai dacă partea care a câştigat procesul a solicitat cheltuieli de judecată, trebuia depusă chitanţa onorariului cu ocazia dezbaterilor pe fond sau cel târziu până la pronunţare.
Dacă partea nu a solicitat cheltuieli de judecată, degeaba se depunea chitanţa! pentru că instanţa nu acordă cheltuieli de judecată din oficiu....;)
În calea de atac, nu se putea critica hotărârea instanţei de fond pentru că nu a fost vina judecătorului că nu a acordat ceea ce nu s-a cerut, ci vina părţii că nu a dovedit ceea ce s-a cerut. Astfel că, o cale de atac bazată pe acest motiv ar fi fost respinsă, cu certitudine!
Omisiunea părţii de a solicita cheltuielile de judecată, nu conduce implicit la stingerea dreptului său, caz în care partea îndreptăţită va putea solicita aceste cheltuieli printr-o acţiune separată, timbrată la valoare, bazată DOAR pe art. 998 Cod civil. Prevederile art. 274 C.pr.civ. nu sunt incidente în acţiunea civilă separată!;)
Competenţa de soluţionare a acţiunii separate bazate pe solicitarea cheltuielilor de judecată aparţine instanţei de drept comun, indiferent de instanţa care a judecat fondul acţiunii cu privire la care s-au efectuat acele cheltuieli.....;)