avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mi s-a impus consum pausal timp de 2 luni pentru ca nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mi s-a impus consum pausal timp de 2 luni pentru ca nu am dat citirea apometrelor pe o luna

am uitat sa declar consumul de apa rece si apa calda pe o luna si mi s-a impus timp de 2 luni un consum de 5,1mc/ persoana apa rece si 3,3mc/persoana la apa calda. este legal sa platesc 2 luni consumul acesta, care mi s-a spus ca este in regim pausal? de ce pe o perioada de 2 luni si nu doar in luna in care nu am declarat consumul?
acest consum este mult prea mare , tinand cont ca am 2 copii mici.
Multumesc. astept raspuns, va rog!
Cititi aici:
[ link extern ]

Trebuia sa va puna doar in luna incare ati uitat dar si asa se regla situatia la urmatoarea citire.
Daca administratorul nu stie ce face si va pune 2 luni asa inseamna ca luna urmatoare e posibil sa aveti pe minus daca consumati mai putin asa ca nu va faceti griji.
Dar daca atat il duce capul......

Asadar pana la urma pausalul ala este ceva temporar pana la urmatoarea citire.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
w_v_w_v, utilizator
Multumesc pentru raspuns,
dar nu este asa. asa am crezut si eu initial insa: in luna ianuarie cea in care nu am dat valorile apometrelor (cantitatea consumata) m-au trecut in regim pausal cu 20 mc apa calda si 13 mc apa rece.
credeam ca apoi se face regularizarea. dar nu: eu dau valorile luna urmatoare, februarie, ale apometrelor ,insa ei ma trec si a doua luna adica februarie in regim pausal cu 20 si reapectiv 13 mc , urmand ca in a treia luna sa imi considere aceste valori ale lui februarie ca valoare de pornire pentru luna martie cand voi plati exact ceea ce consum.
pe scurt, nu vor sa imi faca nici o regularizare, spunand ca legea nu le da voie. deci: nu am dat citirea pentru ianuarie si platesc in regim pausal pentru ianuarie si februarie ca apoi in martie sa platesc ce am consumat doar in in luna martie, fara nici o regularizare.
asta este durerea mea, ca platesc 2 luni pausal fara ca eu sa consum acele cantitati de apa rece si calda. abia in martie imi considera valoare din februarie ca valoare de inceput (asta e formularea lor) si voi plati ce am consumat pe martie. caci ianuarie si februarie sunt trecuta pe acest pausal. imi incarca factura cu mai mult de 150 de ron pe luna, caci noi , avand copii mici nu consumam in medie mai mult de 6mc apa calda si 7 mc apa rece.
deci eu voi plati 40 mc apa calda si 26 mc apa rece pentru ianuarie si februarie si abia in martie platesc ceea ce voi consuma (aprox. 6 apa calda si rece7) restul... e tacere, nu mai imi regleaza numini acele valori de 40 si 26 mc.
Poate sunt prea insistenta, dar sunt cam zapacita caci , nu am dormit toata noaptea, am un bebe mic si nici nu m-a mai luat somnul de revolta.
imi puteti spune care este acea ordonanta care impune sa fiu trecuta 2 luni in pausal, fara regularizare si abia a treia luna sa platesc concret ceea ce am consumat pe luna a treia?
Mie mi-a fost greu sa inteleg rationamentul acesta al lor, si sunt foarte necajita ca vio plati aiurea o gramada de bani ( pentru mine sunt multi 300 ron )
practci, mai platesc in plus numai la apa valoarea aproape intreaga a unei intretineri pe o luna.
am uitat sa spun ca nu accepta sa trec pe minus, adica sa am valoare zero, intrucat, imi considera luna februarie ca valoare de pornire si o iau practic de la inceput cu contorizarea.
va rog sa ma ajutati sa gasesc o rezolvare a acestei probleme!
multumesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
dddaniel, utilizator
Doamna, acel administrator sau ce naiba e acolo este un "dus cu pluta", asta ca sa ma exprim foarte elegant.X-(
In care lege, doamna, a vazut el asa ceva? V-a spus legea? V-a aratat negru pe alb unde se prevede o asemenea enormitate?
Daca tot a folosit niste prevederi din niste norme ANRSC de repartizare a consumurilor de apa, iata ce se spune in acele Norme:
Art. 7. (1) Citirea se poate realiza şi de către proprietar, caz în care reprezentantul legal al asociaţiei de proprietari/locatari, respectiv prestatorul, are obligaţia de a centraliza datele şi a face verificări privind corectitudinea datelor transmise cel puţin trimestrial.
(2) În cazul în care în momentul verificării se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apă, respectivul apartament este considerat ca fiind fără repartitoare pe toată perioada dintre verificarea anterioară şi cea actuală recalculându-se consumul pe această perioadă, luând în calcul un consum lunar de 3,3 unităţi de consum/persoană/lună pentru apa caldă şi 5,1 unităţi de consum/persoană/lună pentru apa rece.
(3)Spaţiul cu destinaţie de locuinţă sau altă destinaţie se consideră ca fiind fără repartitoare de costuri şi în cazul în care timp de trei luni nu se permite citirea repartitoarelor, consumul alocat după această perioadă realizându-se conform prevederilor alineatului (2).
(4) Prevederile alin. (2) se aplică până când se efectuează verificarea metrologică la un laborator autorizat, se reface montajul şi se sigilează cu sigilii cu serie unică antiefracţie.
Art. 8. Dacă din motive întemeiate proprietarul spaţiului cu destinaţie de locuinţă nu poate efectua citirea sau nu poate asigura accesul în perioada stabilită pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apă, se ia în considerare consumul aferent citirii anterioare ori unei perioade similare, urmând ca regularizarea sa se facă luna următoare.

Haideti sa "despicam firul in patru":
- pe dv. administratorul v-a considerat in situatia de la art.7 desi nu v-a prins cu sigiliile violate sau cu apometrul stricat......sau ca nu ati fi permis citirea 3 luni, ceea ce iarasi nu este adevarat. In cazul acesta ceea ce a facut administratorul este un grav abuz.
- dv. va aflati in situatia de la art.8, deci trebuia sa va fi pus un consum anterior sau chiar un consum estimat de mintea lui si apoi sa va fi recalculat consumurile dupa ce dv. ii dadeati citirea indecsilor.

Faceti, doamna, reclamatie la presedintele asociatiei si daca nici ala nu intelege de vorba legala, atunci faceti o reclamatie la primarie.
Si nu platiti surplusul de apa pe care vi l-a pus in mod abuziv de plata doua luni la rand. sa vi-l treaca la restanta pana s-o plictisi. Nu platiti aceasta apa pusa absolut abuziv in carca dv.

Pentru faptul ca acest administrator incompetent nu stie sa faca socoteli si ca isi scoate "piederile de apa" din condominiu pe spatele greselii sau neatentiei proprietarilor nu inseamna ca trebuie lasat sa faca aiureli in listele de plata.









Poti sa te adresezi in scris presedintelui de asociatie,asa sa formulezi cererea: Domnule Presedinte, Subsemnata........ contest suma de lei.......de pe lista de plata a lunii....... si in continuare arati faptele spuse noua cu media consumurilor lunare si poti indica ca legea prevede ca regularizarea se face in urmatoarea luna cand se duce citirea apometrelor daca nu s-a intocmit in a doua luna deja tabelele de catre administratora si nu mai vrea aceasta sa listeze altele.
va multumesc mult pentru raspunsuri!
Am vorbit cu presedintele, caci administrator este firma Cvartal grup.
Am o problema, caci exista o conventie aprobata anul trecut, in care se spune ca se trece in regim pausal daca nu declari consumul pe o luna, urmand ca pe luna urmatoare, consumul sa fie considerat valoare de pornire pentru luna cealalta, adica a treia (si pe a doua luna sa fiu iarasi in acest regim pausal, pentru ca nu au la ce valoare sa se raporteze).
Mi-a pus pumnul in gura , scuzati expresia, caci am luat la cunostinta si am semnat aceasta conventie anul trecut. Cand am platit intretinerea , doamna de la caserie, mi-a inmanat-o, spunandu-mi ca este vorba despre cei care nu declara consumul real si care nu sunt contorizati.Eu fiind de buna credinta am semnat ca am luat la cunostinta, stiind ca au fost probleme cu niste chiriasi care nu au declarat nici un consum si care nu erau nici contorizati.
Realitatea este ca exprimarea nu este atat de clara, caci nici cei din comitet nu stiau toti cum se calculeaza, si ei ceredeau ca este vorba de o regularizare.
apoi s-au retras spunand ca presedintele a facut conventia.
as mai avea in acest caz, vre-o sansa sa nu platesc in plus acei metrii cubi?
pot sa vad in ce conditii s-a aprobat acea conventie, caci stiu ca nu se prea duce mai nimeni la sedinte, toata lumea fiind cam satula de mizeriile care s-au facut de-a lungul timpului. exista un numar minim de participanti, pentru ca aceasta conventie sa fie aprobata?
deja cred ca nu mai pot face nimic!!! dar tot cred ca este nedrept sa platesc 2 luni la rand pausal.
daca mai este vre-o sansa, va rog sa ma indrumati ce sa fac!
va multumesc tuturor pentru timpul acordat!

Alte discuții în legătură

Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Regularizare consum apa pluto13 pluto13 In situatia in care, din civerse motive, nu am putut duce citirea apometrelor la asociatie intr-o luna de zile, luna in care, pe buna dreptate, in lista de ... (vezi toată discuția)
Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)