avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire regie proprie ASTRA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire regie proprie ASTRA

Buna seara,
Va contactez in legatura cu o problema cu firma de asigurari Astra SA. Eu sunt pagubitul, iar accidentul a avut loc in 10.02.2011, am deschis dosarul de dauna cu reparatie pe regie proprie, astazi cei de la Astra m-au contactat spunand ca "valoarea de reparatie estimativa pe regie proprie(calculata de ei) este de 18196.31 lei, iar aceasta depaseste VMD(valoarea maxima despagubire) 11690 ron, se va acorda limita maxima de despagubire adica 11690 ron" ,costul reparatiei masinii mele(Audi A4, fabricatie 01.06.2001) depaseste aceasta valoare de 11690 ron si este aprox cat au estimat si cei de la Astra 18196.31.
Ce ar trebui eu sa fac pentru a-mi obtine banii pentru intreaga reparatie a masinii?(masina fiind din 01.06.2011 si accidentul fiind in 10.02.2011 masina nu implinise inca cei 10 ani de vechime dupa care facusera ei calculatia pt. limita maxima de despagubire )
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 11:27, 3 Martie 2011
Fiind vorba despre o dauna RCA (pagubit) nu ati pomenit nimic despre valoarea epavei.Adica daca este cuprinsa sau nu in VMD.Sa nu aveti surpriza ca veti primi doar 75% adica cc. 8.800 lei.
Singura modalitate de influenta este prin verificarea corectitudinii calculului valorii reale(VMD) , prin alegerea/utilizarea valorilor corecte privind atat VN(valoarea de nou) cat si VUz(uzura care se scade din VN).Daca rezultatul acestui calcul este egal sau mai mic decat valoarea reparatiei (dauna totala) si acceptati banii, veti primi numai 75% din ei + epava(avand val. max.= 25%).Daca platiti/efectuati reparatia, atunci se despagubeste suma integrala (VMD).
Asiguratorul vinovatului nu va poate despagubi o suma mai mare decat valoarea reala a masinii la data evenimentului indiferent sub ce forma o reparati: regie proprie sau in service. Asa ca in cazul dv este vb de dauna totala si nu veti primi decat 75% din VMD + epava. Tot ce puteti face este sa vedeti daca v-a calculat corect valoarea reala a masinii la data daunei.
Deci daca valoarea reparatiei depaseste VMD se considera dauna totala?,
Din cate stiu VMD se calculeaza diferit la masinile pana in 10 ani si la cele mai vechi de 10 ani este o valoare maxima fixa, masina mea este de 9 ani si 8 luni si cred ca cei de la asigurari au calculat-o ca fiind la peste 10 ani, daca ar incadra-o la 9 ani cred k s-ar ridica si valoarea despagubirii.

Despre valoare epavei nu stiu cum se calculeaza aceasta si in functie de ce?
Da, dar mi se pare incorect ca pentru un audi a4 1.9TDI din 2001 cu pretul pe piata la ora actuala da aprox 5000-6000E ei sa o evalueze la 11690ron.
Iar cei de la asigurare au spus k voi primi 11690 in mana cat e VMD, si nu au pomenit nimik k ar fi dauna totala.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
opritza007, utilizator
Daca ati fi citit din intamplare puzderia de discutii cu subiect asemanator, ati fi sesizat ca modul in care se face calculul si se incadreaza dauna, se face dupa reguli cunoscute tuturor celor interesati, cuprinse in Ord. nr.5/2010 care aproba ultimile modificari la "Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule" care a fost publicat si de Avocatnet:
www.avocatnet.ro/content/art...
Veti afla si ca pretul de piata nu are relevanta in evaluarea avariilor/epavei.
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Despagubire rca la astra asigurari marcyz marcyz In urma unui accident auto soldat cu dauna totala a masinii, prin polita rca de la astra asigurari se desbagubeste la ce valoare? (vezi toată discuția)
Dauna totala Ioan Ciobanu Ioan Ciobanu [b]Interventie moderator[/b] @sebany Va rog sa nu postati probleme ce nu au legatura cu subiectul initial chiar daca sunt asemanatoare. Deschideti un ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca nutzzu nutzzu Buna ziua.Detin un ford escort din 1998,recent am fost implicat intr-un accident(nu eu am fost eu vinovat),iar devizul reparatiei pt masina mea este de 6.800 ... (vezi toată discuția)