lucrez intr-o institutie publica. de carand am angajat pe cineva cu contract civil. nu stiu cum il platim. are o remuneratie bruta de x lei din care viram 10% impozit potrivit Codului fiscal. i se intocmeste stat de plata ? cum facem viramentele?
Cred ca faceti o confuzie incadrarea se face prin incheierea unui contract individual de munca. In acest act juridic exista drepturile si obligatiile ambelor parti contractante.
Rog studiati codul muncii
Daca nu va descurcati poate va trimit un model de contract individual de munca, daca-mi solicitati acest lucru
cons. jur. I.V.
legea ne-a impus sa angajam persoana cu contract civil. am facut-o. cei din contabilitate nu stiu cum sa o plateasca desi in contract am stabilit remuneratia . se incurca cu viramentele in trezorerie, conturi....nu stiu daca m-am facut inteles. am nevoie de ajutor.
Sigur ca pentru a jongla cu actuala legislatie si anume: pentru ca sunt inghetate angajarile cu contract de munca se poate purcede la contractul de prestari servicii si astfel se pot plati serviciile necesare institutiei publice fara a angaja cu carte de munca. Pentru contractul de prestari servicii nu trebuie pontaj ci se fac plati directe. Alt gen de contract in afara de prestari servicii nu vad a fi legal.
:DEste un "CIM mascat" angajarea cu contract de prestari servicii.
Am gasit un model pe un forum, poate va ajuta:
"Personalul poate fi angajat fie cu contract de prestari servicii conform Codului Civil, fie cu contract individual de munca.
In situatia incheierii de contracte de prestari servicii conform Codului Civil.
1) In functie de conditiile in care se desfasoara activitatea si de calitatea prestatorului, activitatea desfasurata poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele criterii:
- beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorii de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
- in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
- platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca in contul beneficiarului de venit.
In cazul reconsiderarii unei activitati desfasurata de o persoana ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza potrivit art. 57 alin. (1) lit. b) din Codul Fiscal, prin retinerea contributiilor obligatorii datorate de angajat si de angajator.
2) In cazul in care activitatea nu este reconsiderata ca activitate dependenta, conform OUG 82/2010, veniturile de natura profesionala altele decat cele salariale (obtinute in baza contractelor/ conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil), se impoziteaza cu cota de impozit pe venit de 10% sau 16%, dupa caz.
In situatia in care se incheie contracte/conventii potrivit Codului Civil cu persoane fizice, conform prevederilor art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul Fiscal, acestea au urmatoarele obligatii fiscale:
- sa retina la sursa impozitul reprezentand plati anticipate din impozitul anual, aplicand cota de 10% la venitul brut; - sa vireze impozitul retinut la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului expirat;
- sa depuna la organul fiscal competent, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului expirat, formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat , completand la randul 10 - Impozit pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil - cota de 10%;
- sa depuna la organul fiscal competent, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera, formularul 102 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale , completand la randul 27 - Contributia individuala de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala - cota de 10,5% si randul 28 - Contributia individuala de asigurari pentru somaj datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala - cota de 0,5%.
- sa depuna, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv, a anului curent, pentru anul expirat, formularul 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit , pentru impozitul retinut la sursa si virat la bugetul de stat. Se bifeaza casuta Venituri din activitati independente desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil . In situatia in care asociatiile incheie contracte/conventii in baza Codului Civil, cu persoane fizice, conform prevederilor art. 78 alin. (1) lit. e) din Codul Fiscal, care isi exercita, in scris, optiunea de impunere a venitului brut in momentul incheierii contractului/conventiei, acestea au urmatoarele obligatii fiscale:
- sa calculeze si sa retina impozitul la sursa la momentul platii veniturilor de catre asociatie, prin aplicarea cotei de 16% la venitul brut, impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final;
- sa vireze impozitul retinut la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut;
- sa depuna la organul fiscal competent, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii venitului formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat , completand la randul 21- Impozit pe alte venituri ale persoanelor fizice - cota de 16%.
- sa depuna la organul fiscal competent, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera, formularul 102 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale , completand la randurile 27 - Contributia individuala de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala - cota de 10,5% si 28 - Contributia individuala de asigurari pentru somaj datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariale - cota de 0,5%.
- sa depuna, pana la data de 30 iunie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat, formularul 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit , pentru impozitul retinut la sursa si virat la bugetul de stat, bifand casuta Alte venituri de la capitolul I.
Atentie! Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 82/2010, in sensul ca acestor persoane angajate cu Contract de prestari servicii, conform Codului Civil, nu li se retine decat impozitul de 10 sau de 16%, fara plata contributiilor de la randul 27 si 28. "
Atentie sa aveti "receptionate"( o acceptanţa, etc) serviciile inaintea platii.
Parerea mea ca se facea un stat separat cu fiecare "salariat" si retinerile aferente ( nu numai impozit).
Daca contractul in baza codului civil are ca obiect executarea unui serviciu o singura data pe an se vor retine / plati si celalalte contributii pe langa impozit .
Multumesc.
Pfa-dependent
bionut
In augut 2010, mi-am deschis un PFA cu norma de venit, pentru a lucra la o companie. Am platit impozitul pe semestrul III si contributia la sanatate pana la ... (vezi toată discuția)