avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi la nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi la nastere

buna ziua. la 2-5 mai urmeaza sa nasc. mai am o feitita care la 13 mai implineste 2 ani. am cateva intrebari?
1. cine imi plateste concediul de lauzie, cele 42 zile obligatorii de dupa nastere si care e valoarea lui?
2. mai iau prima de nastere de la firma la care am lucrat inainte de prima nastere? sunt in continuare in concediu de crestere a copilului
3. ce drepturi are sotul meu la nasterea celui de-al doilea copil.
4. care e valoarea indemnizatiei de crestere a copilului, tinand cont ca nu apuc sa muncesc nici o zi intre cele 2 concedii de crestere a copilului. mi-a zis cineva ca iau minimul, adica 600 lei, e adevarat?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:24, 12 Martie 2011
1. Daca sunteti in CCC pentru primul copil si veti naste un alt copil inainte ca primul sa implineasca 2 ani nu mai puteti lua concediu de maternitate (sarcina si lauzie), veti trece direct din CCC1 in CCC2.
2. CCMUNN (care prevedea ajutorul de un salariu mediu la nastere) nu mai este in vigoare. Daca aveti un CCM la nivel de ramura sau unitate si aveti in el o asemenea prevedere atunci puteti sa solicitati angajatorului sa va acorde acest ajutor.
3. Sotul dvs. are dreptul sa fie fericit si mai are dreptul la 5 zile libere platite (concediu paternal).

4.
Din OUG 111/2010:
Art. 9
(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).

(2) La stabilirea celor 3 nasteri si, dupa caz, a celor 3 situatii se iau in calcul si cele pentru care s-a beneficiat de concediu si indemnizatie, precum si de stimulent in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Situatia copilului nascut mort sau situatia in care acesta moare in perioada corespunzatoare concediului de maternitate nu se are in vedere la stabilirea primelor 3 nasteri pentru care se acorda drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

(4) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).

(5) In cazurile prevazute la alin. (4) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.

(6) Pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin. (4), cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.

Din Norma de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, dupã cum urmeazã:
a) nu mai mult de 3.400 lei în cazul în care persoana opteazã pentru concediu şi indemnizaţia prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţã;
b) nu mai mult de 1.200 lei, în cazul în care persoana opteazã pentru concediu şi indemnizaţia prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţã.

(3) În cazul prevãzut la alin. (1), dacã cele 12 luni prevãzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri supuse impozitului, atunci indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate în aceastã perioadã, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele prevãzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din ordonanţa de urgenţã.

(4) În situaţia prevãzutã la alin. (3), dacã din calcul rezultã un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmã copil, atunci se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului primitã anterior, cu respectarea prevederilor alin. (2).

(5) În situaţiile prevãzute la alin. (1) şi (3), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, dupã caz, la stimulentul de inserţie, pentru copilul anterior, înceteazã la data acordãrii noului drept.

(6) În situaţia în care unul dintre pãrinţi se aflã în concediul de maternitate prevãzut de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţiile lunare prevãzute la art. 2 alin. (1) - (4) din ordonanţa de urgenţã se pot acorda doar dupã terminarea acestuia din urmã, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului.

(7) În situaţia în care persoana se aflã cu primul copil în perioada de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în baza Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi naşte un alt/alţi copil/copii sau se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, dupã data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii naşterilor sau, dupã caz, a situaţiilor, suma prevãzutã la art. 9 alin.(6) din ordonanţa de urgenţã nu se acordã.

(8) În situaţia prevãzutã la alin. (7), la terminarea perioadei de acordare a drepturilor prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare pentru copilul nãscut dupã data de 1 ianuarie 2011 sau, dupã caz, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, survenite dupã aceastã datã, persoana îndreptãţitã opteazã pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã.

(9) În situaţia prevãzutã la alin. (8) se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului aplicând corespunzãtor dispoziţiile alin. (2) - (4).
multumesc, stiti cumva daca este vreo schimbare referitor la acest subiect in noul cod al muncii???
1. Codul muncii nu se ocupa de CCC.
2. Singura referire este ca in timpul CCC nu puteti fi concediata.
lucica147 a scris:

multumesc, stiti cumva daca este vreo schimbare referitor la acest subiect in noul cod al muncii???


Alineatul (2) al articolului 60 se doreste a se modifica şi va avea următorul cuprins:
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau dizolvării angajatorului, în condiţiile legii.

Alin.1 ala art.60 c.mun. prevede situatiile in care este interzisa concedierea ...
multumesc

Alte discuții în legătură

Legea mamelor 2011 - al doilea copil Crista82 Crista82 Ma aflu in concediu pentru cresterea copilului de un an (deci in conditiile vechii legi a mamelor) si mai am de efectuat inca un an din concediu. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Trecere de la ccc1 la ccc2 mondan mondan Buna ziua, Am si eu o intrebare...o dilema... Eu acum sunt in cic pana pe data de 9 oct 2011.In curnad trebuie sa nasc al doilea copil (iunie).O sa intru ... (vezi toată discuția)
Trecere din ccc1 in ccc2 consuela-ileana consuela-ileana Buna ziua. Sunt in concediu de crestere a copilului din noiembrie 2010 si as vrea sa mai am un copil pana implineste bebe 2 ani. Pot trece din concediu de ... (vezi toată discuția)