avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general diminuare capital
Discuție deschisă în Contabilitate în general

diminuare capital

Ma aflu in urmatoarea situatie:
Unul din asociatii firmei a adus ca aport o cladire la capitalul societatii iar acum ca urmare a reevaluarii a iesit o valoare mai mica decat cea initiala cand a fost adusa ca aport.
Doresc sa stiu cum se inregistreaza acest lucru in contabilitate si daca ar trebui diminuat si capitalul social cu aceasta valoare.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 13:39, 14 Martie 2011
Opinia mea este fie completeaza cu numerar diferenta pana la valoarea initiala, fie se diminueaza capitalul social pana la valoarea reala iesita ca urmare a raportului de reevaluare, fie inlocuieste bunul cu un altul care sa aiba cel putin valoarea initiala a bunului inlocuit.
Sper insa sa nu gresesc.
Multumesc de raspuns insa ma interesa si inregistrarea in contabilitate a acestei diminuari de capital.
Capitalul social ramine nemodificat.

Micsorarea valorii unei cladiri in urma reevaluarii, anuleaza (micsoreaza) eventualele majorari precedente (la dvoastra inteleg ca nu este cazul) iar diferenta (la dvoastra intreaga suma) este cheltuiala nedeductibila.

Notele sint:
2812 = 212 cu suma amortizata pina la 31.12.2010
6583 = 212 cu diferenta dintre soldul din ct 212 (dupa ce inreg prima nota) si cea din raportul de evaluare.

Atentie: numai reevaluarile efectuate la 31.12. se inregistreaza in contabilitate. Noua valoare trebuie declarata la primarie pt calcul impozit cladire.
t.simona a scris:

Capitalul social ramine nemodificat.



Cum vedeti , totusi, aceasta solutie ?
Ma gandesc ca fiind vorba de un "corespondent" intr-un numar de parti sociale pentru un imobil, totusi valoarea acestuia scazand , nu scade si valoarea de aport la capital ?
Va rog, daca aveti amabilitate sa detaliati . Multumesc .
:)
Capitalul social este acea parte din patrimoniul unei societati comerciale, care cuprinde aportul in bani sau in natura, adus de membrii societatii la data constituirii acesteia, pentru a servi la infaptuirea activitatii ei si la atingerea scopului urmarit. El constituie gajul general al creditorilor societăţii.

Numarul de parti sociale reprezinta fractiuni ale capitalului social.

De-a lungul desfasurarii activitatii aportul sufera transformari si niciodata el nu se mai regaseste in starea initiala.
Ex numerarul adus ca aport: folosirea acelor bani (posibil casa sau banca cu sold 0) nu inseamna ca trebuie modificata valoarea capitalului social.
Ex aportului in marfa: vinzarea ei nu duce la modificarea capitalului social.
Ex aportului in imobilizari: vinzarea lor nu duce la modificarea capitalului social.

Reevaluarea: exista o compensatie intre valoarea cladirii din debit cu sumele ce constituie capitalurile proprii. O crestere a valorii ct 212 se reflecta in soldul creditor al ct 105, iar o descrestere a val ct 212 afecteaza rezultatul financiar in ct 121.

Numarul de parti sociale dau dreptul la impartirea rezultatului in functie de participarea fiecarui asociat, existenta lor nu este similara cu garantarea existentei unor active in valoare egala. Capitalurile proprii (care includ si capitalul social) care trebuie sa fie egale cu activele minus datoriiile, pot fi chiar si negative, atunci cind pierderea este mai mare decit capitalul social (in varianta in care nu exista rezerve, reevaluari, prime de capital, etc).

Alte discuții în legătură

Reevaluare cladire-in att d-nei tulpan cornelia moise_anca moise_anca Am urmatoarea situatie: val intrare(inainte de reev)=161000 amort cumulata=63168.30 val contabila neta=161000-63168.3=97831.70 val. reevaluata la ... (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire moise_anca moise_anca Am urmatoarea situatie: val intrare(inainte de reev)=161000 amort cumulata=63168.30 val contabila neta=161000-63168.3=97831.70 val. reevaluata la ... (vezi toată discuția)
Tratament contabil fiscal reevaluare cladire lory_g lory_g Buna, Va rog sa-mi confirmati daca inregistrarile contabile si tratamentul fiscal pentru reevaluarea ( a doua reevaluare ) unei cladirii a unei ... (vezi toată discuția)