Am o firma n-e platitoare de TVA.In august 2010 am primit de la finante o instiintare ca incepind cu 2009 am devenit platitor de TVA,acumulind o datorie de 7300 lei reprezentind TVA si penalitatile aferente.Am intrebat contabilul de ce s-a intimplat acest lucru,si mi-a spus ca a fost o eroare,ca s-a schimbat cursul euro si n-a stiut,el facind calculele la cursul euro vechil la intocmirea bilantului.Va rog sa-mi spuneti ce pot face in aceasta situatie,stiind ca datoria trebuie platita?
Pentru depasirea plafonului de tva era necesar ca in 2009 sa fi avut o cifra de afaceri de minim 119.000 lei.Daca ati depasit aceasta suma (daca firma nu s-a infiintat in 2009 cumva) trebuia sa va declarati platitor de tva,era necesara depunerea declaratiei 010 pentru schimbarea vectorului fiscal.Deconturile de tva trebuiau depuse trimestrial.Daca nu s-a stabilit depasirea plafonului in urma unui control,mai aveti sansa sa corectati situatia aceasta in sensul ca daca o faceti acum puteti deduce tva-ul pentru facturile de achizitie pe firma.Daca nu, sunteti bun de plata tva colectat la facturile emise.
Contabilul trebuie sa va rezolve aceasta problema si din punctul meu de vedere el este bun de plata.
pct 62 din normele metodologice de aplicare ale codului fiscal
(4) Persoanele impozabile care nu au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA în termenul prevăzut de lege, indiferent dacă au făcut sau nu obiectul controlului organelor fiscale competente, au dreptul să ajusteze în primul decont depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, în condiţiile prevăzute la art. 145 - 149 din Codul fiscal:
a) taxa deductibilă aferentă bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege;
b) taxa deductibilă aferentă activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate în curs de execuţie, aflate în proprietatea sa la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege, cu condiţia, în cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevăzută la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, să nu fi expirat;
c) taxa deductibilă aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii efectuate în perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data la care a fost înregistrată.
Va multumesc.Am totusi o nedumerire; Firma este din 1996,nu am avut control,iar facturi n-am emis.Finantele mi-au trimis in august instiintare ca am devenit platitor deTVA incepind cu 2009.Initial au spus ca voi plati TVA numai din august2010,apoi s-au razgindit ,cerind actele incepind cu 2007 la control,stabilind ca trebuie sa platesc retro activ si pe 2009.va rog sa-mi spuneti ce sa fac,si daca trebuie sa platesc,cum il pot obliga pe expertul meu contabil sa plateasca? Va multumesc inca o data!
:offtopic:
Buna seara ,
@doradragan : am rugamintea sa "ponderati " raspunsul Dvs .
Suna cam acuzator ... Noi suntem aici sa gasim solutii (daca putem si daca sunt solutii ...) nu sa certam oamenii ...
Multumesc pentru intelegere .
Va cer scuze ptr.insistentele mele,dar totusi nu stiu ce sa fac?!In august 2010 cu 2 zile inainte de a primi de la finante instiintarea de plata,am vindut firma .Contabilul meu a confirmat faptul ca firma nu are nici o datorie,fiind cu toate obligatiile la zi.Dupa 2 zile,a venit surpriza! L-am sesizat pe contabil de situatie,iar acesta a spus ca a fost o eroare deoarece s-a schimbat cursul euro si n-a stiut.A recunoscut ca este vinovat,si ca va plati penalitatile,dar TVA-ul trebuie platit de firma.Recunosc ca am semnat actele,mergind pe incredere deoarece nu ma pricep.Va rog sa-mi spuneti ce sa fac?! Multumesc mult.
Alte discuții în legătură
Depasire plafon tva
soribuz
va rog daca ma puteti ajuta Am o firma interprindere individuala ne platitoare de tva si in urma cu cateva zile au venit cei de la finante pentru a calcula ... (vezi toată discuția)
Tva
eleonor
a-si dori sa va relatez un caz:cineva care are un ii s-a trezit acum cu control de la finante fiind anuntata ca are de platit 800 milioane tva pe ... (vezi toată discuția)