avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... suspendare permis conducere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

suspendare permis conducere

Buna ziua!
Doresc sa stiu daca, in cazul unui accident rutier soldat cu decesul pietonului (la spital), pe parcursul cercetarii penale se suspenda permisul conducatorului auto. Conform Fisei eliberate de spital, exista legatura de cauzalitate intre accident si deces.
In ce conditii permisul nu se suspenda?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:00, 13 Martie 2011
in cazul prezentat de dvs, permisul nu se suspenda; el va fi ANULAT
Multumesc mult pentru raspuns!
Dar, pentru a fi sigura, fac precizarea ca nu s-a stabilit vinovatia vreuneia din parti.
Persoana decedata este un membru al familiei mele. Sunt indreptatita sa cer organelor de cercetare penala lamuriri legate de masura suspendarii/anularii permisului?
Sau as putea fi acuzata de ceva?
Am banuiala ca soferul conduce nestingherit pe drumurile publice.
Nu vă puteţi baza pe o simplă bănuială. Puteţi întreba, nu aveţi de ce să fiţi acuzată. Este posibil ca persoana în cauză să fi făcut o cerere prin care să îşi poată păstra permisul până la soluţionarea dosarului, mai ales că spuneţi că nu a fost stabilită vinovăţia.
Pe perioada cercetarilor, procurorul este cel care decide daca prelungeste perioada in care pueti conduce:

Art. 111. alin. (4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră dacă autorul accidentului a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie, în condiţiile stabilite în regulament.
(6) Prelungirea dreptului de circulaţie, atunci când dovada înlocuitoare eliberată în condiţiile alin. (4) prevede acest drept, se poate dispune, cu câte 30 de zile, de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta, la propunerea procurorului care efectuează urmărirea penală sau care exercită supravegherea cercetării penale ori la propunerea instanţei de judecată care soluţionează cauza penală ori plângerea introdusă împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale ori scoaterii de sub urmărire penală sau, după caz, până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti. OUG 195 din 2002
Va multumesc pentru raspunsurile oferite!
Intrucat reprezint persoana decedata, pot cere informatii legate de suspendarea/anularea/alte masuri privind permisul soferului implicat in accident?
Cui sa ma adresez?
As prefera Inspectoratul Judetean, deoarece Sectia de Politie in raza careia s-a produs accidentul nu a raspuns pana acum cererilor mele scrise ce i-au fost adresate.

Alte discuții în legătură

Prelungire dovezii de circulatie Iasmin Iasmin Buna ziua...In data de 24 ian am avut un accident lovind intr-un copac cu masina unui prieten care era alaturi de mine si care era in stare de ebrietate..In ... (vezi toată discuția)
Inculpat art 184 cp elenamuscalu elenamuscalu inculpat trimis in judecata pentru vatamare corporala din culpa.as vrea sa stiu de ce conduce in continuare?nu i s-a retinut permisul? (vezi toată discuția)
Dovada circulatie denisiaaa denisiaaa dovada de circulatie nu se poate prelungi pe o perioada mai mare de 30 zile? (vezi toată discuția)