Este vorba de un permis de sedere permanente. Daca intruneste niste conditiile stabilite la ordenanta de urgenta 194/2002 (art 72) : a detinut permis de sedere temporar pe teritoriul romaniei de cel putin 5 ani, stie de mod satisfacor limba romana, are mijloace de intretinere, si asigurare medicale, detine spatiu de locuit,etc:
Articolul 110 - Permisul de sedere permanenta
(1) Permisul de sedere permanenta se elibereaza strainilor, in baza obtinerii dreptului de sedere permanenta, pentru o perioada de 5 ani si se reinnoieste succesiv pentru aceeasi perioada.
(2) In permisul de sedere permanenta se inscrie adresa la care strainul declara ca are domiciliul pe teritoriul Romaniei.
(3) Cererea pentru acordarea permisului de sedere permanenta se depune de catre titularul dreptului de sedere permanenta la formatiunea teritoriala a Oficiului Roman pentru Imigrari in a carei raza de competenta locuieste in mod legal solicitantul si trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:
a) documentul de trecere a frontierei de stat, in original si in copie;
b) documentele care dovedesc detinerea in mod legal a spatiului de locuit la adresa la care strainul declara ca are domiciliul pe teritoriul Romaniei, in original si in copie.
(4) Pentru reinnoirea permisului de sedere permanenta, solicitantul trebuie sa depuna, cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea valabilitatii documentului, o cerere insotita de documentele care dovedesc detinerea in mod legal a spatiului de locuit la adresa la care strainul declara ca are domiciliul pe teritoriul Romaniei.
Si intre efectele se afla:
Articolul 128 - Strainii cu drept de sedere permanenta in statele membre ale Uniunii Europene
(1) Strainii, cetateni ai unor state terte sau apatrizi, cu drept de sedere permanenta in statele membre ale Uniunii Europene, pot intra si ramane pe teritoriul statului roman, pentru o perioada de 90 de zile in decurs de 6 luni, fara obligativitatea obtinerii unei vize de intrare.
(2) Persoanelor prevazute la alin. (1) li se poate prelungi dreptul de sedere temporara, fara indeplinirea conditiei prealabile de obtinere a unei vize de lunga sedere, in conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) se bucura de tratament egal in domeniile si in conditiile prevazute la art. 75.
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3), accesul pe piata muncii pentru strainii cu drept de sedere permanenta intr-un stat membru al Uniunii Europene se va realiza in raport cu legislatia muncii in domeniu si cu necesitatea ocuparii locurilor de munca ce se incadreaza in registrul ocupational deficitar pe teritoriul Romaniei, stabilit de structura specializata din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
ali. (1) este consecinta din anumite directive comunitare, si este valabil si pentru permise de sedere romane in alte statele membri ale U.E.