avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua , un angajat a fost bolnav de TBC , tratat si acum in ambulatoriu ,i sa eliberat concediu medical timp de 6 luni si o comisie de specialitate ia prelungit concediul medical ,angajatorul numai vrea sa plateasca concediul medical si ii obliga sa isi dea demisia pe baza faptuluyi ca nui mai plateste concediul medical si ca firma si-a schimbat conducerea , imi puteti spune daca are dreptul angajatorul sa numai plateasca concediul medical si ce drepturi are angajatul daca i sa prelungit concediul medical si firma la care lucreaza nu ii mai plateste pe baza faptului ca au trecut 6 luni ?!?!?!

Va multumesc , o zi buna !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:15, 16 Mai 2011
1. Din OUG 158/2005:
Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47. - (1) Constituie contravenţii faptele sãvârşite prin încãlcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar angajatorul nu procedeaza legal. Sesizati Casa de Asigurari de Sanatate sa sanctioneze pe angajator si sa-l oblige la plata certificatelor medicale.
buna ziua.si eu am aproximativ aceeasi problema cu angajatorul.Eu sunt in concediu de risc pentru sarcina iar el refuza sa-mi plateasca drepturile salariale.Mi-a spus ca din banii pe care ii recupereaza din concediile mele el isi va plati datoriile la stat pentru cartea mea de munca si mie nu imi va da nici un leutz.Cum sa procedez?
deci pana la urma sunt obligati sa ii plateasca concediul medical pe durata vindecarii , sau atata timp cat i se da concediul medical ,fara o data limita a concediului medical?!
daca in caz de angajatorul vinde firma altcuiva ce drepturi mai are el acolo , mai specific odata ca angajatorul ia platit 6 luni concediul medical si acuma a pus avocatii sa-i spuna ca nu se mai plateste concediul medical peste alea 6 luni !?
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
CRISTIAN N-I, utilizator
oana3004 si CRISTIAN N-I:

1. Angajatorul este obligat sa plateasca certificatele medicale asa cum sunt ele eliberate de medic.
2. Avocatii spun ca el pentru ca ii plateste, desi stiu ca este ilegal.
2. Procedati asa cum am spus mai sus, sesizati CJAS.
Va multumesc frumos si va doresc o zi buna !

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza plata concediilor medicale elena balan elena balan in anul 2011 am revenit la munca dupa ce am stat in concediu de ingrijire copil, dupa 2 luni am ramas insarcinata din nou si am intrat in concediu de risc de ... (vezi toată discuția)
Va rog frumos pentru raspuns cat dureaza sa tii se plateasca ... ralucavasilica@yahoo.com ralucavasilica@yahoo.com Va rog frumos pentru raspuns cat dureaza sa tii se plateasca 3 concedii medicale? (vezi toată discuția)
Ce ii pot face angajatorului care nu vrea sa imi plateasca concediul de 126 de zile de maternitate? lauralaurill lauralaurill Buna ziua.Sunt insarcinata in 30 de saptamani si am avut pana acum ceva probleme cu sarcina si mi-au fost date 3 concedii medicale pe care a fost trecut codul ... (vezi toată discuția)