avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarizare privat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarizare privat

am o intrebare legata de salariul minim in sectorul privat. mai exact, as dori sa-mi spuneti daca exista o prevedere legala care sa impuna angajatorilor din acest sector sa acorde un salariul minim in functie de nivelul studiilor absolvite de catre angajat.spre exemplu,daca am absolvit studiile universitare,legea imi garanteaza un salariu minim,dar mai mare decat minimul pe economie?din cate am inteles citind pe diagonala legea salarizarii unitare,o astfel de reglementare exista in sectorul bugetar. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:59, 20 Martie 2011
In sectorul bugetar exista, dar in cel privat, nu. Salariul minim pe economie este de 670 lei. Pentru studii universitare doar patronul poate stabili un salariu mai mare.
Si in sectorul privat exista prevederi prin care se diferentiaza salariile la angajati ... acestea sunt prevazute in ccm la nivel de unitate, la nivel de grupt de unitati sau la nivel de ramura de activitate.

Spre exemplu, salariul minim in constructii este de 700 lei la care se pot adauga coeficienti de iarahizare pe categorii de personal. Pentru personalul incadrat pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare coeficentul este 2 , ceea ce inseamna ca salariul minim brut pentru un post ce necesita studii superioare este de 1400 lei.
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
am citit la art. 40 din CCMUN pe 2007-2010 ca totusi exista aceasta obligatie a angajatorului atunci cand postul reclama un anumit nivel de studii.ma refer la coeficientii minimi de ierarhizare.am inteleg gresit?
teodor_stefan a scris:

am citit la art. 40 din CCMUN pe 2007-2010 ca totusi exista aceasta obligatie a angajatorului atunci cand postul reclama un anumit nivel de studii.ma refer la coeficientii minimi de ierarhizare.am inteleg gresit?


Ati inteles corect ... insa CCMN despre care faceti referire nu mai este in vigoare dupa sustinerea Ministerului Muncii.
acum am citit raspunsul dvs.da,despre asta spuneam si eu mai sus.deci nu am interpretat gresit :D
Va multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Coeficienti de ierarhizare salariala mihaela_86 mihaela_86 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti si mie care sunt coeficientii de ierarhizare salariala la 31.03.2011 (mai exact care este salariul mimim pe economie pentru ... (vezi toată discuția)
Salariul minim pe economie 2011 anca55 anca55 Sunt derutata...ce salariu minim sa iau pe 2011? 1. cel de 670 din HG 1193/2010 sau 2. 700 lei din CCMUN 2011-2014 cu coef de ierarhizare (strict pt 2011)? ... (vezi toată discuția)
Salariul minim 670+indici?? pacepa_2001 pacepa_2001 La salariul minim de 670 se mai calculeaza acei indici? (vezi toată discuția)