avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... despre deficientele examenului de definitivat din ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

despre deficientele examenului de definitivat din iunie 2008 la Barou Bucuresti

Citind cu atentie :
- Decizia Comisiei Permanente a UNBR nr. 1489/27.10.2007 ;
- Hotararea Consiliului Uniunii UNBR nr. 295/15.12.2007;
- ceea ce s-a afisat pentru examenul de definitivat pe siteul oficial al Baroului Bucuresti in luna aprilie 2008 ;
- si ceea ce este afisat acum pentru examenul de definitivat pe siteul oficial al Baroului Bucuresti, respectiv materiile la care se va sustine ;
am sesizat unele neconcordante si din acest motiv am unele nelamuriri .


- Decizia nr.1489, prevede ca examenul se va sustine la 4 materii , iar Hotararea nr. 295 prevede ca examenul se va sustine la 5 materii.
- Materiile de examen enumerate in cele doua acte emise de UNBR difera partial.
- Nici unul din cele doua acte emise de UNBR nu prevede ca pentru a se organiza examen la una din materiile optionale conditie obligatorie ar fi ca pentru
acea materie sa fie minim 10 candidati inscrisi.
- Hotararea nr. 295 prevede la Art. 2 ca, Consiliile barourilor vor stabili în fiecare an, până la 15 ianuarie un număr de cel puţin 5 materii opţionale la
care candidaţii pot opta pentru susţinerea examenului de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv dintre materiile menţionate la art. 1 pct. II lit. B (numerotate 5 – 17), dar nu am gasit nicaieri afisate cele minim 5 materii stabilite pana la 15 ianuarie 2008 de Consiliul Baroului Bucuresti la care sa se poata opta . Acestea nu au fost stabilite de catre Consiliul Baroului Bucuresti asa cum era obligatoriu, adica nu s-a respectat decizia UNBR ?
- Consider ca din moment ce initial s-au aceptat inscrieri la toate cele 13 materii optionale enumerate in Hotararea nr. 295 si nu la mai putine, inseamna clar ca cele minim 5 materii nu au fost stabilite de catre Consiliul Baroului Bucuresti, deci organizarea examenului de definitivat in sesiunea din iunie 2008 s-a facut fara respectarea prevederilor obligatorii din Hotararea Consiliului Uniunii UNBR nr. 295/15.12.2007
- Citind lista cu materiile la care se organizeaza examen de definitivat in iunie 2008, am constatat ca in mod ciudat, la aceasta sesiune, nu se mai sustine examen la una din materiile obligatorii, respectiv la Statutul profesional al avocatului si exercitarea profesiei de avocat si nu inteleg care este motivul. A fost scoasa acesta materie din cele de examen de catre Baroul Bucuresti, desi ea este prevazuta ca materie obligatorie in Hotararea Consiliului Uniunii UNBR nr. 295/15.12.2007 ? S-a anuntat undeva schimbarea materiilor obligatorii de examen ?
- Nu pot sa nu ma intreb ce rost au cele 13 materii optionale din Hotararea nr. 295 si ce importanta are optiunea ta pentru materiile la care te-ai pregatit temeinic, din moment ce oricum din acestea 13, se stabilesc de catre Barou Bucuresti cu doar 2 sau 3 saptamani inainte de examen cele 5 la care se organizeaza examenul, deci indiferent ce optiune ai esti practic obligat sa dai examen la una din materiile la care acesta se organizeaza, indiferent de faptul ca esti bine pregatit sau nu pentru acele materii ( asa cum este la sesiunea din iunie 2008 ). In aceasta situatie, practic este anulat dreptul tau de a opta .

Va rog respectuos, sa imi dati explicatiile pe care le considerati necesare, pentru a putea intelege clar daca hotararile UNBR pentru examenul de definitivat sunt sau nu obligatorii si corect aplicate de Baroul Bucuresti, care sunt materiile obligatorii si cele optionale la care se sustine examen de definitivat la Barou Bucuresti si cum este respectat dreptul candidatului de a opta .
Totodata, as dori sa stiu de unde si cum pot obtine subiectele la toate materiile, subiecte care s-au dat la examenul de definitivat din Bucuresti la sesiunea februarie 2008 .

iata un reazumat al actelor enumerate la inceput :
UNIUNEA NAŢIONALÃ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA - Comisia Permanentă
prin DECIZIA NR. 1489 DIN 27 OCT 2007 a stabilit ca :
1. Examenul se va susţine în raport de opţiunea candidaţilor, la următoarele materii obligatorii şi opţionale:
a) materii obligatorii:
1 - drept civil;
2 - drept penal.
b) materii opţionale:
3 - drept constituţional şi contenciosul constituţional;
4 - drept administrativ şi contenciosul administrativ şi contravenţional;
5 - drept fiscal, procedură fiscală şi contencios fiscal;
6 - drept procesual civil;
7 - drept procesual penal;
8 - dreptul familiei;
9 - drept comercial (teoria obligaţiilor; contracte comerciale);
10 - drept comercial (insolvenţă);
11 - drept comercial (societăţi comerciale);
12 - drept bancar;
13 - dreptul concurenţei;
14 - dreptul protecţiei consumatorului;
15 - dreptul proprietăţii intelectuale;
16 - dreptul mediului;
17 - drept comunitar european şi instituţii europene;
18 - drepturile omului şi contenciosul drepturilor omului;
19 - dreptul muncii şi securităţii sociale.
2. Fiecare candidat va fi examinat la 4 (patru) materii de examen, în raport de specializările în care s-a iniţiat, conform opţiunii manifestate expres în cererea de înscriere la examen. În mod obligatoriu, materiile opţionale sunt astfel grupate încât să se asigure verificarea preponderent practică a candidaţilor cu respectarea regulii obligativităţii examinării la cel puţin una din disciplinele obligatorii menţionate mai sus.

UNIUNEA NAŢIONALÃ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA - Consiliul Uniunii
Prin HOTÃRÂREA NR. 295 din 15 decembrie 2007 a stabilit ca :
Art. 1 – (1) Examenul de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv se va desfăşura la următoarele materii de examen:
I. Materii obligatorii:
1. Statutul profesional al avocatului şi exercitarea profesiei de avocat (exercitarea profesiei de avocat, disciplina, etica şi deontologia profesională, asigurările sociale ale avocaţilor, perfecţionarea pregătirii profesionale a avocaţilor);
2. Drept civil sau drept penal (alternativ);
II. Materii opţionale:
A. Materii opţionale ce se grupează în funcţie de materia de bază aleasă alternativ:
3. drept procesual civil.
4. drept procesual penal.
B. Alte materii opţionale (la alegerea candidatului):
5. Contencios constituţional şi electoral.
6. Contencios administrativ şi contravenţional.
7. Elemente de organizare şi funcţionare a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, a activităţii notariale şi activităţii executorilor judecătoreşti.
8. Drept european şi instituţii europene.
9. Contenciosul european al drepturilor omului.
10. Elemente de drept fiscal. Procedură fiscală şi contencios fiscal.
11. Drept comercial şi dreptul societăţilor comerciale (contracte comerciale; societăţi comerciale).
12. Drept bancar şi instituţii de credit. Elemente ale procedurii insolvenţei.
13. Dreptul român al concurenţei şi protecţiei consumatorilor.
14. Dreptul proprietăţii intelectuale.
15. Dreptul muncii şi securităţii sociale.
16. Dreptul familiei.
17. Dreptul mediului
Art. 2 – Consiliile barourilor vor stabili în fiecare an, până la 15 ianuarie, un număr de cel puţin 5 materii opţionale la care candidaţii pot opta pentru susţinerea examenului de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv dintre materiile menţionate la art. 1 pct. II lit. B (numerotate 5 – 17).
Art. 3 - (1) Examinarea candidaţilor se face la cinci materii, prin susţinerea a cel puţin patru probe scrise.
(2) Dintre cele cinci materii la care se face examinarea fiecărui candidat două materii opţionale pot fi alese de candidat dintre cele cinci materii opţionale prevăzute la art. 2 precum şi din materia de bază (alternativă) şi materia asociată acesteia, la care nu s-a optat cu titlu de materie de bază.


Pe siteul oficial al Baroului Bucuresti s-a anuntat in aprilie 2008 ca pentru :
Organizarea examenului de obtinere a titlului profesional de avocat definitiv, sesiunea iunie 2008, sunt
4. Materii de examen
4.1. Organizarea avocaturii este materie obligatorie.
4.2. Dreptul civil si dreptul penal sunt materii de baza, care se asociaza in mod obligatoriu cu disciplina de drept procesual corespunzatoare, aceasta din urma fiind socotita prima materie optionala.
Pentru celelalte doua materii optionale, candidatii pot alege oricare dintre disciplinele avute in vedere de Decizia UNBR nr. 295/2007, inclusiv drept civil si drept penal, (care nu au fost alese ca materie de baza) in acest caz nemaioperand asocierea obligatorie a dreptului substantial cu dreptul procesual.

Organizarea examenului la materiile optionale se va realiza numai cu conditia existentei unui numar minim de 10 candidati care au optat pentru aceeasi materie. Candidatii care au facut optiuni la discipline la care nu s-a intrunit numarul minim de 10 optiuni, sunt obligati ca pana la data de 06.06.2008 sa isi exprime optiunea pentru una din disciplinele la care se va organiza examen.



Materiile la care se sustine examen de definitivat în iunie 2008
1 Drept Civil
2 Drept procesual civil
3 Drept Penal
4 Drept procesual penal
5 Drept comercial si dreptul societatilor comerciale (contracte comerciale; societati comerciale).
6 Drept bancar si institutii de credit. Elemente ale procedurii insolventei.
7 Dreptul muncii si securitatii sociale.
8 Dreptul familiei.
9 Elemente de organizare si functionare a instantelor judecatoresti si parchetelor, a activitatii
notariale si activitatii executorilor judecatoresti.


Cel mai recent răspuns: Mihaela Anghelus , Avocat 00:41, 14 Iunie 2008
Interesante observatii!
N-am avut rabdare sa verific tot ce ai apus insa din ce am citit eu pe site-ul baroului nu rezulta ca nu mai este obligatorie sustinerea examenului la organizarea profesiei. Scrie doar ca in urma optiunilor candidatilor materiile optionale sunt cele afisate. Eu asa am inteles ca sunt materiile pentru care au optat candidatii dintre cele optionale si ca nu la toate materiile s-au inregistrat 10 inscrieri.

Organizarea profesiei este singura disciplina obligatorie fata de care nu e necesara exprimarea nici unei optiuni. Dat fiind ca trebuie sa alegi dreptul civil sau dreptul penal, asociate cu procedura ele figureaza in lista. Este o lista a materiilor la care s-au putut face optiuni.

Eu asa am inteles.

Succes
Ibiza,
Hotararea Consiliului Uniunii UNBR nr. 295 / 15.12.2007, in art.1 pct. I, defineste clar ca fiind materii obligatorii dreptul civil si dreptul penal, chiar daca poti alege alternativ intre ele.
in art.1 pct. II sunt materii optionale grupate in functie de materia de baza aleasa alternativ cele doua proceduri si alte materii optionale sunt cele numerotate de la 5 la 17 ( respectiv 13 materii ).
Baroul Bucuresti a afisat gresit materiile optionale la care se organizeaza examen, incluzand si materiile obligatorii drept civil si drept penal.
normal era atunci, sa nu mai mentioneze ca sunt afisate cele optionale si sa includa si statutul si exercitarea profesiei in lista respectiva, sau sa afiseze 2 liste, respectiv una cu materiile definitive si una cu cele optionale.
Nu mi se pare ca ar fi gresit din simplul motiv ca a trebuit sa faci o optiune asupra lor: ori drept civil ori drept penal. Deci, desi sunt obligatorii, sunt obligatorii alternativ si trebuie sa optezi si asupra lor deci trebuie incluse pe lista. Lista e definita contor candidati per materie, ceea ce mi se pare ca implica toate materiile la care era necesara o optiune, inclusiv civil si penal. Si a fost exclusa organizarea fiindca e obligatorie pt. toti.


Oricum, as vrea ca asta sa fie cea mai mare "greseala" a Baroului de care sa ne impiedicam......
cu ultima ta observatie sunt absolut de acord

Alte discuții în legătură

Dupa cati ani poate deveni avocat un consilier juridic? just a girl just a girl va rog sa-mi spuneti care stiti dupa cati ani de cosilier poti sa te inscrii la devinitivat pentru a devenii avocat stagiar? va multumesc o zi frumoasa (vezi toată discuția)
Este obligatoriu sa te inscrii in ccj? diana2007 diana2007 speta este urmatoarea: Ana este angajata consilier juridic intr-o institutie publica din 2005. In anul 2006 a fost numita in functie publica - functionar ... (vezi toată discuția)
Definitivare sesiunea noiembrie 2009 Vasile Alexandru Vasile Alexandru ce se stie despre examenul care tocmai s-a terminat? rezultate, pareri, opinii............. am inteles ca a fost draconic de aceasta data... nu m-ar mira sa ... (vezi toată discuția)