avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... sistarea furnizarii apei reci
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

sistarea furnizarii apei reci

Se poate sista furnizarea apei reci de catre asociatia de proprietari catre un aingur apartament daca acesta are restante la plata intretinerii?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:21, 24 Octombrie 2012
Asociatia nu are dreptul sa sisteze un serviciu pe care nu-l furnizeaza.
Comitetul Executiv poate actiona in justitie pe acel proprietar care a intarziat cu plata mai mult de 90 de zile si, tot acolo, poate solicita debransarea pana la solutionarea procesului.
Numai instanta decide. Asa ca nu va apucati sa-l debransati. Nu de alta, dar s-ar putea sa va dea in judecata si cu suma obtinuta ca dauna sa isi achite intretinerea.
Am alta parere.
Nicaieri in legislatie nu se reglementeaza ca asociatia de proprietari nu are voie sa-i opreasca apa cuiva. Cu atat mai mult unui restantier. Proprietarul trebuie sa-si plateasca costurile intretinerii ca si abonamentul la tramvai, abonamentul la telefon, la cablul TV, la energie electrica, gaz... Toti prestatorii sau furnizorii pe care i-am enumerat, dupa notificarea restantierului sisteaza prestarea serviciului sau furnizarea utilitatii si-apoi actioneaza in instanta pentru recuperarea debitelor.
Oare de ce asociatia ar avea interdictie sa procedeze la fel?
Ce lege sau ce reglementare o opreste?
Conducerea asociatie poate lua masura de oprire a apei unui restantier dupa ce-l notifica (poate a uitat ca-i este sete) si-apoi poate sa-l actioneze si-n instanta pentru recuperarea restantelor.
Conditia principala este sa poata face acest lucru din punct de vedere tehnic
fara a afecta si pe alti proprietari.
Dar cine nu-si asuma raspunderea, poate are o teama fata de acest restantier, ar putea fructifica, de exemplu, o defectiune la coloana de alimentare. Aceasta, datorita uzurii, se sparge, cedeaza undeva. administratorul opreste apa. Si nu o mai deschide (pentru restantier). Cand acesta reclama ca nu are apa, administratorul explica restantierului ca nu are bani sa repare si-i cere sa-si plateasac datoriile pentru a beneficia de apa. Mai sunt si metode din experienta, poate mai putin ortodoxe.
E ca si cum soferul unui mijloc de transport in comun ar amenda un calator ca circula fara bilet.
Si eu as fi de acord sa poti sista furnizarea utilitatilor catre un restantier, dar raman la parerea ca nu are acest drept atata timp cat nu are calitate de furnizor. Legiuitorul a dat posibilitatea conducerii asociatiei sa-l actioneze in justitie dupa 90 de zile, sa-i aplice penalitati...
Raman la parerea ca nu se poate, iar o astfel de actiune ar putea avea consecinte deloc de neglijat in instanta.
armenteros,
asociatia are contract cu furnizorul de apa (aquacaras, de exemplu), contorul dupa care se face plata consumului de apa de catre asociatie, esta la intrarea in scara, deci eu , ca asociatie sunt furnizor pt toti locatarii si pot sista astfel apa catre cei rauplatnici, tehnic pot face acest lucru deoarece am robineti pt fiecare apartament.
asta e parerea mea, am expus-o in sedinta si locatarii au fost deacord
Ultima modificare: Duminică, 27 Martie 2011
valitinu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa intaresc cele spuse de @adriantot si @valitinu, pot sa va spun ca am avut un asemenea caz in asociatia noastra. Omul statea la et. 10 - ultimul, eram in proces cu el de cca. 5 ani si vazand ca nu o mai scoatem la capat, com ex, a hotarat debransarea de de la reteaua de apa. Pe prop. de et. 9 l-am notificat ca este necesar sa facem o interventie la conducta de apa rece (i-am povestit toata tarasenia), in urma careia acesta ne-a permis sa montam un robinet pe care l-am blindat, astfel ca rau-platnicul s-a "trezit" ca nu mai are apa... Ei cum era uns cu toate alifiile, imediat s-a prezentat la "trebunal" si printr-o ordonanta presedintiale a cerut sa desfiintam acel robinet blindat. Insa, si aici mi-a placut, instanta a conexat cererea lui la dosarul (dosarele) aflate pe rol - cu explicatia logica ca aceasta masura ar duce la influentarea hotararii ce va fi luata in proces (daca aveti nevoie de informatii suplimentare, le pot oferi).
Bun, omul a stat fara apa inca vre-o cateva luni pana cand judecatoria ne-a dat castig de cauza in tot demersul nostru, apoi am fost nevoiti sa apelam la un executor judecatoresc. In final, si datorita sumelor f. mari pe care le avea de achitat, a vandut apartamentul, a achitat absolut toate cheltuielile si dus a fost!

Alte discuții în legătură

Debransare rau-platnici de la utilitati te055 te055 Locuiesc intr-un imobil cu contorizare separata pentru fiecare apartament a apei calde, apei reci si incalzirii. Imobilul are centrala proprie. Sunt multi ... (vezi toată discuția)
Restante apa nova iogene iogene asociatia de proprietari poate opri apa rece proprietarilor care refuza sa-si achite cotele de intretinere? (vezi toată discuția)
Debransare de la apa curenta lirei11 lirei11 Buna ziua. Doresc sa stiu daca legal, comitetul executiv poate hotara debransarea de la apa curenta a unui apartament in care teoretic nu sta nimeni , ... (vezi toată discuția)