avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz acceptare concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz acceptare concediu medical

Buna ziua. Din data de 2 martie am intrat in concediu medical eliberat de medicul de familie.Am avut doar 7 zile,dupa care a fost prelungit de catre medicul specialist cu inca 21 de zile.Cel de al doilea concediu l-am vizat cam la o sapt dupa data eliberarii la medicul de familie si l-am trimis angajatorului. Acesta a refuzat initial sa il primeasca.nu mi s-a dat nici un motiv.spunand ca nu o sa imi plateasca nimic.Acum eu nu stiu unde am gresit.Stiu ca legal concediul il pot duce pana pe data de 5 a lunii viitoare.plus am anuntat angajatorul verbal ca voi ramane in concediu medical , pana voi intra in cel prenatal ( avand sarcina cu risc de avort )-deci il voi prelungi de fiecare data. Poate sa sustina ca nu l-am anuntat de situatia mea?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:44, 9 Aprilie 2011
1. Din OUG 158/2005:
Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47....
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Sesizati, asadar, Casa de Asigurari de Sanatate, sa-l sanctioneze pe angajator si sa-l oblige sa intre in legalitate.
Va multumesc pt raspuns. Sa inteleg ca eu nu am gresit cu nimic? Poate sa sustina ca nu stia de situatia mea,de faptul ca mi-am prelungit concediu initial si ca il voi prelungi de fiecare data pana voi putea intra legal in concediu prenatal?
Nu conteaza ce sustine angajatorul atata timp cat dvs. nu ati incalcat prevederile legale.
Tocmai eu nu stiu daca m-am incadrat in limitele legii. Cel putin cu data predarii sunt in regula.dar trebuie sa anunt angajatorul de fiecare data cand prelungesc medicalul? E prima oara cand ma aflu intr-o astfel de situatie si nu stiu cum sa procedez. Alta intrebare , pot trimite concediul medical prin posta cu confirmare?
1. Eu zic ca ati procedat legal asa ca nu va faceti probleme din asta.
2. Sesizati CJAS in cazul in care nu vi se plateste certificatul medical.
3. Puteti pune si prin posta dar cu valoare declarata (adica sa scrieti ce contine plicul) pentru ca angajatorul sa nu spuna ca in plic era altceva si nu certificatul medical.

Alte discuții în legătură

Sesizare itm atalinna atalinna Angajatorul nu mi-a platit concediul prenatal si postnatal.Cum se procedeaza cu sesizarea ce urmeaza sa o fac la ITM?Ce documentatie trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca indemnizatiile aferente concediului prenatal si concediului postnatal gabriela31 gabriela31 urmeaza sa nasc la mijlocul luni decembrie,iar seful nu imi plateste concediul medical prenatal si post natal ? este legal aceasta situatie ? ... (vezi toată discuția)
Banii pentru concediile pre si postnatale??// gianina123 gianina123 Buna ziua...revin din nou la.dvs. in momentul in care intri in C.O cand ar trebui sa primesti banii? Am inteles ca inainte, de a se pleca in concediu....si, ... (vezi toată discuția)