@pante,
2- unde intra in balanta factura repartizata pe luna precedenta, si achitata in luna curenta, la care fac balanta la sfarsit. Suma ei am inregistrat-o in registrul de casa la platile efective din luna curenta.
Concret factura este aferenta lunii februarie si a ajuns la asociatie in ultimele zile ale lunii februarie sau primele zile ale lui martie. Valoarea acestei facturi o repartizati pe lista de plata aferenta lunii februarie pe care-o afisati pe 16 martie, de exemplu. Factura o achitati furnizorului pe 25 martie.
Faceti, in cursul lunii martie situatia soldurilor de activ si pasiv pentru luna februarie. Aceasta factura figureaza in pasiv la furnizori (nu este achitata la sfarsitul lunii februarie, dar este aferenta lunii februarie). Nu are nici o legatura cu registrul de casa. Valoarea ei apare in registrul de casa sau banca in luna martie. Acum faceti situatia pentru februarie. In aprilie o sa faceti situatia soldurilor pentru martie cand va apare si aceasta factura platita catre fiurnizor.
3. De asemenea dobanzile la depozitele banca este corect sa fie trecute in pasiv, deoarece ele normal erau repartizate oamenilor?
Dobanzile bancare apar in extrasul de cont la data cand sunt calculate de banca si sunt continute in soldul existent la sfarsitul lunii, ca venituri ale asociatiei din dobanzi si chiar sunt si impozitate in acelasi moment de banca prin retinere la sursa.
Asadar preluati din extrasul de cont din ultima zi de la banca soldul existent si-l treceti in activ asa cum este (cu tot cu dobanzi incluse jn acest sold). Remarcati ca postul respectiv din activ se numeste foarte clar "sold banca" fara a face vreo referire din ce se compune acest sold. Deci simplu si clar, doar sold! In acelasi timp in pasiv adunati dobanda neta din aceasta luna, asa cum apare in extrasul de cont (dupa scaderea impozitului retinut de banca) la "alte fonduri". In acest post puteti inregistra dobanzi, sponsorizari, diferente favorabile din rotunjiri, alte venituri intamplatoare... Din cand in cand (noi facem cam la 6 luni aceasta operatiune) repartizati aceste sume proprietarilor dupa suprafata utila sau cota indiviza adaugand sumele rezultate la fondul de reparatii al fiecaruia. Facem aceasta repartizare dupa ce se aduna sume mai mari pentru ca ar fi munca multa sa repatizam, de exemplu 45,46 lei dobanda in luna februarie. Adica 45,46 : 10540 metri patrati ar insemna 0,00431 lei/m.p. Adica unui apartament de 70 m.p i-ar reveni 0,30 lei. De aceea repartizam la inetrvale mai mari, ca sa avem ce repartiza.
Revin cu o precizare: in pasiv la "fond reparatii" se trece numai ceea ce exista efectiv in asociatie, banii din fondul de reparatii al fiecarui proprietar si nu restantele la reparatii. Cum reparatiile se fac, se scad din fondul de reparatii este loogic ca cel care are restanta la reparatii sa nu aiba fond de reparatii. Asadar restantele la reparatii se aduna si se consemneaza in activ separat sau la un loc cu nalte restane. Aceste restante la reparatii sunt sume pe care asiociatia trebuie sa le incaseze, sunt o parte din "averea" asociatiei ca si soldul casa sau banca. Aceste restante din activ pot avea in pasiv corespondentul in facturi neachitate la furnizori, alti creditori, fond reparatii (bani incasati de la alti proprietari decat restantierii), alte fonduri sau chiar fond rulment.