avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Rezolutia procurorului prin care respinge o plangere ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Rezolutia procurorului prin care respinge o plangere ca inadmisibila este o rezolutie de neincepere a urmaririi penale, in sensul art 278 ind 1 CPP

Rezolutia procurorului prin care respinge o plangere ca inadmisibila este o rezolutie de neincepere a urmaririi penale, in sensul art 278 ind 1 CPP ?
Se pare ca judecatorii de la Sectia Penala a ICCJ nu considera ca ar fi
Cel mai recent răspuns: lawfull , utilizator 12:19, 7 Aprilie 2011
Nu este o astfel de solutie.Este o plangere impotriva actelor si solutiilor organelor de urmarire penala, de care poate uza partea nemultumita.Daca procurorul a dispus prin rezolutie neinceperea urmaririi penale,sau prin ordonanta, ori, dupa caz, clasarea, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, partea nemultumita poate face plangere la prim procuror impotriva acestei soluti.Aceste solutii pot constitui obiectul plangerii.
Daca plangerea penala , prevazuta de art .222 C. pr. pen este respinsa ca fiind inadmisibila, impotriva respingerii ei nu se poate face plangere in temeiul art. 278 ^1, acesta nefiind un act de urmarire penala.
lawfull a scris:

Rezolutia procurorului prin care respinge o plangere ca inadmisibila este o rezolutie de neincepere a urmaririi penale, in sensul art 278 ind 1 CPP ?
Se pare ca judecatorii de la Sectia Penala a ICCJ nu considera ca ar fi


daca judecatorii ICCJ nu o considera inseamna ca nu e!
Multumesc pentru raspuns
Totusi, aveti un text de lege care sa sustina acest punct de vedere ?
Daca un procuror respinge o plangere ca inadmisibila, aceasta solutie nu poate fi atacata la procurorul ierarhic superior ?
Mai ales daca exista argumente solide ca solutia resapingerii ca inadmisibila este gresita ?
Exista un recurs in interesul legii, daca il veti cauta , il puteti gasit si pe net.
Am gasit un recurs in interesul legii, dar ipoteza nu este identica
Eu tocmai motivez un recurs si voi merge pe urmatoare varianta

Plângerea este un act de sesizare a organelor judiciare. În soluţionarea sa, procurorul poate dispune fie începerea urmăririi penale , fie neînceperea urmăririi penale.
Rezoluţia procurorului prin catre respinge o plângere ca fiind inadmisibilă are ca efect neînceperea urmăririi penale, deci este o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale. În vederea calificării unui act, se are în vedere conţinutul său şi efectele sale, şi nu denumirea ce i se dă. Interpretarea unei asemenea rezoluţii ca nefiind o rezoluţie de rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale este de natură să contravină dreptulului de acces liber la justiţie consacrat de art. 21 din Constituţia României şi de art. 13 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, modificată prin Protocolul nr. 11, care au devenit norme de drept intern şi care, în baza dispoziţiilor art. 11 alin. 2 şi art. 20 alin. 2 din Constituţie, se aplică cu prioritate. Altfel, s-ar ajunge în situaţia ca procurorul să respingă orice plângere ca inadmisibilă, pentru a evita controlul judecătoresc.

Alte discuții în legătură

Recurs n.u.p mancipri mancipri se poate face recurs la solutia de n.u.p. data de parchet . daca da ....unde !? (vezi toată discuția)
Raspuns parchet dodorel62 dodorel62 Am facut o plangere la parchet pentru o persoana,acesta a trimes sesizarea mea la politie pentru cercetare,mi sa luat declaratie la politie si nu am renuntat ... (vezi toată discuția)
Procedura si termene contestare n.u.p. ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Am primit azi o rezolutie de neincepere a urmaririi penale la o plangere formulata de mine. Inteleg ca am la dispozitie 20 de zile pentru a ... (vezi toată discuția)