elenast a scris:
1. Sa cer anularea casatoriei bazindu-ma pe casatorie fictiva pentru ca nu s-a realizat pentru intemeierea unei familii, din partea lui, atita timp cit nu-si doreste un domiciliu comun si nici sa avem o relatie normala sot-sotie?
2. Sa cer anularea casatoriei bazindu-ma pe art.21 C.Fam. care spune:cãsãtoria poate fi anulatã la cererea sotului al cãrui consimtãmânt a fost viciat prin eroare cu privire la identitatea fizicã a celuilalt sot, ...
3. Sa cer divortul, dar stiu ca e dificil ca e casatorie de pina in un an si in acest caz nu stiu cum se procedeaza si care sa spun ca este motivul cererii de divort.
In toate aceste cazuri va rog frumos daca imi puteti spune cit de greu este sa obtin fara avocat anularea sau divortul, cite termene poate sa dureze si daca am nevoie de martori.
Eu cred ca, decat sa implinesti 1 an prin instante chinuindu-te sa faci dovada caracterului fictiv al casatoriei, mai bine stai de vorba cu un avocat caruia sa poti sa-i dai mai multe date decat cele scrise aici.
Fictivitatea presupune cauze ANTERIOARE sau CONCOMITENTE inchierii casatoriei (si nu motive ulterioare pentru care acesta casatorie nu mai poate continua = motive de divort).
Pentru a dovedi caracterul fictiv (dincolo de o simpla afirmatie) ar trebui aratat care este acel ALT SCOP care s-a urmarit de catre unul din soti sau de amandoi prin incheierea acestei casatorii (urmarirea unor efecte secundare inchierii casatoriei/fraudarea legii...) si ca nu s-au stabilit raporturi conjugale intre cei care au incheiat casatoria (:O).
Ori, ma tem ca incercand sa dovedesti asta cu martori, e mult mai complicat decat sa dovedesti, cu aceeasi martori, discutiile si turnura luata de evenimente DUPA inchierea casatoriei (cansiderata valida), adica sa dovedesti motivele de divort.
Si apropo, motivul aratata pct. 2 nu poate fi folosit. In anul de gratie 2008 e aproape imposibil de dovedit eroarea asupra identitatii FIZICE a celuilalt sot. Asta inseamna sa spui: credeam ca m-am casatoirit cu Dl. X si m-am trezit maritata cu Dl. Z (ceea ce e greu de presupus daca nu a fost la cununie cu vreun ciorap pe fata ca-n filmele vechi cu jefuitorii de banci).
Nu trebuie sa astepti un an pentru divort. Se poate divorta si dupa 1 luna. Diferenta este ca, dupa trecerea unui an se poate divorta prin simplul acord, iar sub un an cererea se dovedeste cu martori.