Buna ziua
E normal ca un furnizor sa aplice penalizari direct din a 16-a zi?
Nu ar trebuis sa fie 15+30 zile si apoi sa calculeze din a 16 zi ?Ei calculeaza direct din a 16-a.
In afara de asta procentul de penalizari nu este prevazut in contract ci numai se spune ca se aplica penalizari conform codului fiscala si nu zice nici numarul de zile.
in plus dansi considera norma sa socoteasca de la data emiterii si nu de la data primirii.Factura mi-o aduc pe data de 10 ale lunii.
Pentru consumatorii casnici(persoane fizice)
[ link extern ]
VII. Răspunderea contractuală Art. 10. – (1) Neachitarea facturii reprezentând contravaloarea serviciului de
furnizare a gazelor naturale, în termenul stipulat în contractul de furnizare, atrage: a) perceperea de majorări de întârziere, dacă obligaţia de plată nu a fost îndeplinită în termen de 15 zile calendaristice de la data scadenţei; nivelul majorării de întârziere este calculat asupra valorii neachitate, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua următoare scadenţei şi până la achitarea integrală a facturii, inclusiv ziua plăţii; nivelul majorării de întârziere este egal cu nivelul majorării de întârziere datorat pentru neplata la termen a obligaţiilor către bugetul de stat, stabilit în condiţiile precizate de Codul de procedură fiscală; totalul majorărilor de întârziere nu poate depăşi nivelul debitului;
Pentru cionsumatorii non casnici (adica Persoane Juridice)
[ link extern ]
VI. Răspunderea contractuală Art. 10. - (1) Neachitarea facturii reprezentând contravaloarea serviciului de
furnizare a gazelor naturale, în termenul stipulat în contractul de furnizare, atrage: a) perceperea de majorări de întârziere; nivelul majorării de întârziere este calculat asupra valorii neachitate, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua următoare scadenţei şi până la achitarea integrală a facturii, inclusiv ziua plăţii; nivelul majorării de întârziere este egal cu nivelul majorării de întârziere datorat pentru neplata la termen a obligaţiilor către bugetul de stat, stabilit în condiţiile precizate de Codul de procedură fiscală; totalul majorărilor de întârziere nu poate depăşi nivelul debitului; b) limitarea furnizării gazelor naturale, atunci când este posibil din punct de vedere tehnic sau întreruperea furnizării, începând cu a 31-a zi calendaristică de la data emiterii facturii, cu un preaviz de 5 zile calendaristice; c) întreruperea furnizării gazelor naturale, începând cu a 36-a zi calendaristică de la emiterea facturii, cu un preaviz de 5 zile calendaristice, în cazul în care s-a procedat la limitarea furnizării conform prevederilor lit. b); d) rezilierea contractului de drept, începând cu a 61-a zi calendaristică de la data emiterii facturii, cu un preaviz de 15 zile calendaristice, în cazul în care consumatorul nu achită integral contravaloarea serviciului de furnizare a gazelor naturale şi a majorărilor de întârziere.
Nu ar trebui sa respecte legea
51/2006 Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice:
SECTIUNEA a 4-a
Furnizarea/prestarea, contractarea şi facturarea serviciilor de utilităţi publice
Art. 42. - (1) Furnizarea/prestarea unui serviciu de utilităţi publice se realizează în una dintre următoarele modalităţi:
[...]
(9) Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile lucrătoare de la data primirii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data primirii facturii.
(10) Neachitarea facturii de către utilizator în termen de 30 de zile de la data scadenţei atrage penalităţi de întârziere stabilite conform reglementărilor legale în vigoare, după cum urmează:
a) penalităţile se datorează începând cu prima zi după data scadenţei;
b) penalităţile sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare;
c) valoarea totală a penalităţilor nu va depăşi valoarea facturii şi se constituie în venit al operatorului.
(11) Dacă sumele datorate, inclusiv penalităţile, nu au fost achitate după 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate întrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucrătoare şi are dreptul să solicite recuperarea debitelor în instanţă.
(12) Reluarea furnizării/prestării serviciului se face în termen de maximum 3 zile de la data efectuării plăţii; cheltuielile aferente suspendării, respectiv reluării furnizării/prestării serviciului, se suportă de utilizator.