avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari furnizori direct din a 16 zi(la Gaz cei cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari furnizori direct din a 16 zi(la Gaz cei cu puncte cardinale in denumire))

Buna ziua

E normal ca un furnizor sa aplice penalizari direct din a 16-a zi?
Nu ar trebuis sa fie 15+30 zile si apoi sa calculeze din a 16 zi ?Ei calculeaza direct din a 16-a.
In afara de asta procentul de penalizari nu este prevazut in contract ci numai se spune ca se aplica penalizari conform codului fiscala si nu zice nici numarul de zile.
in plus dansi considera norma sa socoteasca de la data emiterii si nu de la data primirii.Factura mi-o aduc pe data de 10 ale lunii.
Pentru consumatorii casnici(persoane fizice)
[ link extern ]

VII. Răspunderea contractuală Art. 10. – (1) Neachitarea facturii reprezentând contravaloarea serviciului de
furnizare a gazelor naturale, în termenul stipulat în contractul de furnizare, atrage: a) perceperea de majorări de întârziere, dacă obligaţia de plată nu a fost îndeplinită în termen de 15 zile calendaristice de la data scadenţei; nivelul majorării de întârziere este calculat asupra valorii neachitate, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua următoare scadenţei şi până la achitarea integrală a facturii, inclusiv ziua plăţii; nivelul majorării de întârziere este egal cu nivelul majorării de întârziere datorat pentru neplata la termen a obligaţiilor către bugetul de stat, stabilit în condiţiile precizate de Codul de procedură fiscală; totalul majorărilor de întârziere nu poate depăşi nivelul debitului;


Pentru cionsumatorii non casnici (adica Persoane Juridice)
[ link extern ]

VI. Răspunderea contractuală Art. 10. - (1) Neachitarea facturii reprezentând contravaloarea serviciului de
furnizare a gazelor naturale, în termenul stipulat în contractul de furnizare, atrage: a) perceperea de majorări de întârziere; nivelul majorării de întârziere este calculat asupra valorii neachitate, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua următoare scadenţei şi până la achitarea integrală a facturii, inclusiv ziua plăţii; nivelul majorării de întârziere este egal cu nivelul majorării de întârziere datorat pentru neplata la termen a obligaţiilor către bugetul de stat, stabilit în condiţiile precizate de Codul de procedură fiscală; totalul majorărilor de întârziere nu poate depăşi nivelul debitului; b) limitarea furnizării gazelor naturale, atunci când este posibil din punct de vedere tehnic sau întreruperea furnizării, începând cu a 31-a zi calendaristică de la data emiterii facturii, cu un preaviz de 5 zile calendaristice; c) întreruperea furnizării gazelor naturale, începând cu a 36-a zi calendaristică de la emiterea facturii, cu un preaviz de 5 zile calendaristice, în cazul în care s-a procedat la limitarea furnizării conform prevederilor lit. b); d) rezilierea contractului de drept, începând cu a 61-a zi calendaristică de la data emiterii facturii, cu un preaviz de 15 zile calendaristice, în cazul în care consumatorul nu achită integral contravaloarea serviciului de furnizare a gazelor naturale şi a majorărilor de întârziere.


Nu ar trebui sa respecte legea
51/2006 Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice:

SECTIUNEA a 4-a
Furnizarea/prestarea, contractarea şi facturarea serviciilor de utilităţi publice
Art. 42. - (1) Furnizarea/prestarea unui serviciu de utilităţi publice se realizează în una dintre următoarele modalităţi:
[...]
(9) Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile lucrătoare de la data primirii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data primirii facturii.
(10) Neachitarea facturii de către utilizator în termen de 30 de zile de la data scadenţei atrage penalităţi de întârziere stabilite conform reglementărilor legale în vigoare, după cum urmează:
a) penalităţile se datorează începând cu prima zi după data scadenţei;
b) penalităţile sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare;
c) valoarea totală a penalităţilor nu va depăşi valoarea facturii şi se constituie în venit al operatorului.
(11) Dacă sumele datorate, inclusiv penalităţile, nu au fost achitate după 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate întrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucrătoare şi are dreptul să solicite recuperarea debitelor în instanţă.
(12) Reluarea furnizării/prestării serviciului se face în termen de maximum 3 zile de la data efectuării plăţii; cheltuielile aferente suspendării, respectiv reluării furnizării/prestării serviciului, se suportă de utilizator.



Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2011
unlocatar, utilizator
Ce sfat a la innocenta de la un utilizator cu nume de copil obraznic!!!!

Apropo pe factura de gaz observa ca este separat acciza pe langa pretul de 98.38 pe Mwh.
La alti furnizori de ex Suez nu este asa ceva si factura este tot pe asociatie.
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2011
unlocatar, utilizator
Beneficiarul este lasat 30 de zile de gratie de la data scadenta sa plateasca factura.
Daca in prima zi dupa perioada de gratie acest lucru nu se intampla, penalizarile se socotesc incepand din prima zi dupa data scadenta.
Pe factura aveti inscrisa data scadenta.
Deci penalizarile se declanseaza si se calculeaza numai referitor la data scadenta inscrisa pe factura.

Cu alte cuvinte aveti la dispozitie 45 zile de la emiterea facturii s-o platiti. Daca o primiti dupa 10 zile, de exemplu, de la emitere, din diferite cauze, tot va raman 35 de zile sa o achitati.

Nu stiu la ce furnizor sunteti, dar la GDF Suez se poate intra pe site, poti face un cont personal cu datele asociatiei si vezi din prima zi de emitere cat ai de plata...si apoi ai 45 de zile la dispozitie sa platesti. Plata se poate face (una din metode) prin debitare directa din contul asociatiei, astfel incat sa nu se mai ajunga niciodata in situatia de a-ti pune problema penalizarilor.
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2011
elga50, moderator
La Gaz Sud sunt doamna @Elga.
Asa am inteles si eu din discutiile dv si ale dl adriantot in alt topic
www.avocatnet.ro/content/for...

Asa am intrebat si eu :
Nu ar trebuis sa fie 15+30 zile si apoi sa calculeze din a 16 zi ?Ei calculeaza direct din a 16-a.?


Articolele citate sune exact din contract.Dupa cum se intelege nu respecta ceea ce ati spus dv.
in a 36 zi deja te deconecteaza daca esti Pers juridica .

In linkurile postate de mine sunt contractele cadru de furnizare dupa primele pagini in care spun pe ce se bazeaza la creearea contractului respectiv.

Scadenta despre care scrie in legea 51/2001 si care s-ar socoti incepand cu data primirii facturii nu e realista deoarece:
- nu se stie cand primeste fiecare beneficiar factura, in cazul in care se ajunge la litigii in instanta;
- data scadenta este mentionata ferm in factura si aceasta este data care se ia de referinta pentru orice actiune a furnizorului. Daca s-a modificat acea exprimare din lege sau de ce nu s-a modificat sau care a fost ratiunea acestei exprimari eu, una, nu am habar, dar stiu, si am urmarit acest fenomen, ca furnizorii mari (apa, gaze, electricitate) procedeaza similar.
Asupra acestui aspect nu avem ce discuta, toti isi inscriu data scadenta pe factura (ca sa nu existe dubii...!)

Haideti sa luam un exemplu lamuritor pentru oricine nu intelege si ajunge sa citeasca acest topic:
- data de emitere a facturii: 01.04.2011
- data scadenta (inscrisa pe factura): 15.04.2011
- perioada de gratie in care poti plati factura fara sa ti se calculeze penalizari: 15.05.2011
- perioada de gratie cat beneficiezi de gaze fara sa le fi platit, 30 zile de la emiterea facturii: 01.05.2011

Care sunt efectele?
1. Daca nu platesti factura pana la 01.05.2011, pe data de 2.05.2011 vin baietii de la furnizor si iti taie gazele.
2. Din acest moment ai ragazul pana pe 15 mai sa platesti factura si ti se da drumul la gaze si nici nu ti se calculeaza penalizari.
3. Daca pana pe 15 mai nu ai platit factura, gazele raman inchise si incepe actiunea de penalizare care calculeaza aceste penalizari nu din ziua de declansare a calculului penalizarilor, ci data de referinta este a doua zi dupa scadenta, adica 16 aprilie. Deci pe 16 mai incep sa ti le calculeze, pun abacul in functiune, dar numarul de zile de penalizare incepe a doua zi dupa scadenta.
4. Dupa 60 zile de la emiterea facturii in care nu s-a platit factura inceteaza contractul.
Toate acestea sunt efecte al contractului semnat de asociatie.

Cum s-ar zice: "Eu ti-am dat ragazul sa platesti in termen de 1 luna de la scadenta, dar daca nu intelegi de vorba buna, atunci, ia plateste tu penalizari incepand cu prima zi dupa scadenta..... si poate "iti tai si macaroana"!"
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
elga50, moderator
Aceste chestiuni sunt extrem de importante si este extrem de util ca au fost puse in discutie de @unlocatar, cu care am purtat ieri o discutie telefonica, avand in fata factura noastra de la furnizorul local de apa-canal si care cuprindea toate elementele aratate de @elga50 si in plus informatii despre legislatia conform careia afiseaza ei aceste date de referinta si din care rezulta in mod clar modul de aplicare si termenele de aplicare a penalitatilor, a valorii acesteia care este conforma cu prev. C. fiscal;
Noi, aici avem contracte individuale la gaze naturale (avem separare de masura), asa ca nu am idee despre cum scrie in contractele pt. persoane juridice, dar am sa ma interesez - insa nu pot sa cred ca smecherii de Sud sunt mai smecheri decat cei de la Nord sau Suez... toti tre'sa respecte acelasi contract cadru, altfel este necesar sa semnalam cazul la OPC.
Mai am ceva de spus in legatura cu data emiterii facturii si data scadentei si am sa va spun cum procedeaza furnizorii nostri:
- cei de la apa, au prevazut in contract posibilitatea de a primi facturile prin centrele zonale de incasare; deci baietii tiparesc factura pe data xx, adauga data scadentei yy, introduc factura intr-un plic, acesta ajunge la centrul zonal - intr-un singur exemplar (ex. nostru) si sta si asteapta sa fie ridicat de administrator - nu conteaza cand, functie de cat de grijuliu este acesta, insa daca ai vre-o observatie de facut si hai sa zicem un refuz de factura, o poti face numai la sediul central, pentru ca casiera nu-ti este de nici-un folos; ei pe considerentele de mai sus, vom solicita sa ne trimita plicul cu factura prin posta si se schimba calimera cu toate datele lor inscrise pe factura - numai ca noi, as. noastra de fapt, nu avem probleme in a achita la timp factura, dar vorbeam asa in general;
- factura de la salubrizare este intocmita desigur la sediul furnizorului de servicii, cuprinde data emiterii, data scadentei si ajunge la noi - tot intr-un singur exemplar, deci noi nu semnam de primire cum legal ar trebui, prin salariatii incasatori de zona, de obicei la 3-4 zile de la emitere;
- facturile de la E-ON (19 scari de bloc, 19 plicuri cu facturi), sunt trimise prin posta, dar de obicei la 7-10 zile de la emitere, desi in interior gasim tiparite toate acele informatii despre care spuneam si mai sus, insa toti furnizorii respecta termenele teoretice de 15+30 zile, cu obsevatia ca practic cele 15 zile sunt de de la caz la caz 10 zile, 7 zile sau chiar mai putin...
- la CET este absolut la fel, facturile sosesc la un centru de incasari... este la fel ca la apa-canal;
Cum va spuneam, din fericire asociatia noastra nu are probleme privind achitarea la timp a facturilor, astfel ca "amanuntele"aratate mai sus nu prea ne-au deranjat, dar ceea ce a observat @unlocatar in legatura cu facturile de la gaze naturale este de-a dreptul o incalcare crasa a legii si trebuie reclamat la OPC!

Alte discuții în legătură

Acciza la gaze w_v_w_v w_v_w_v Am constatat dupa postarile unor utilizatori ca unii nu au acciza pe factura de gaz. Aveti trecute cumva rubrica separata acciza pe factura de gaz? Si ... (vezi toată discuția)
Termen de plata facturi de gunoi sorin2tudora sorin2tudora Buna ziua, Am o rugaminte: la noi, la asociatie, termenul de plata al facturii de gunoi este de sapte zile. Mentionez ca in acest mod, asociatia noastra, este ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere angcris angcris Furnizorul nostru de apa ne calculeaza penalitati de intarziere dupa 15 zile de la emiterea facturii.Exista vreo lege care reglementeaza perioada la care ... (vezi toată discuția)