Prin Legea nr. 420/2004 privind aprobarea O.G. nr. 70/2004 pentru modificarea si
completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991 se modifica art. 11 alin. (4) si care prevedea ca la persoanele juridice la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte, care nu au personal calificat incadrat, potrivit legii, sau contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate in conditiile O.G. nr. 65/1994 si care au inregistrat o cifra de afaceri anuala de pana la echivalentul in lei a 50.000 euro, raspunderea pentru tinerea contabilitatii, potrivit legii, revine administratorului sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
Astfel, potrivit prevederilor art. 10 alin. (1), (2), (3) si (4) din Legea nr. 82/1991
Republicata privind Legea contabilitatii, raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii societatilor comerciale, companiilor nationale, regiilor autonome, etc., revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de
servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.
Potrivit art. III pct. 266. alin. (2) din O.M.E.F. nr. 2374/2007 privind modificarea si
completarea O.M.F.P. 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene situatiile financiare anuale au inscrise clar numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania), precum si numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul.
Sursa:
www.static.anaf.ro
Dar de ce trebuie sa depuneti bilant daca nu ati desfasurat activitate de la infiintare si pana la sfarsitul lunii decembrie ?
Parerea mea este ca trebuia sa depuneti pana la data de 28 februarie 2011 ,declaratia pe propria raspundere ca nu ati desfasurat activitate de la infiintare si pana la data de 31.12.2010.