viorel_georgescu53 a scris:
Soc. romaneasca are lucrare in desfasurare in Italia si doreste sa angajeze muncitori cetateni italieni si in ideea de a nu se mai complica cu muncitori romani(cazare,diurna..etc).Avand in vedere ca acesti muncitori nu "calca"in Romania ce documentatie sau formulare mai trebuiesc atasate la contractul de munca ,si daca se depune (eu cred ca da) registru de evidenta a salariatilor in format electronic si evident si decl 112.Va multumesc anticipat.Am uitat sa mentionez ca la politie la "biroul de relatii cu strainii" mi s-a spus ca e treaba ITM.
Din citatul un pic ambigu de mai sus se pot intelege doua lucruri sau niciunul d.le viorel_george.
Am citit exact ceea ce ati scris.
Pai, daca firma in cauza isi are sediul in Ro si presteaza intr-o tara membru UE atunci conform reglementarilor europene se aplica legislatia tarii de baza , adica a tarii unde-si are sediul societatea, cu tot ce implica aceasta adica detasare, diurna, cazare plus form. E101 sau A1.
Daca societatea romaneasca are o sucursala sau filiala deschisa intr-o tara UE, recte Italia atunci in materia contributiilor sociale ale angajatilor se aplica legea tarii unde filiala sau sucursala-si are sediul.
Iata draga d.le profund suparat viorel_george ca sunt doua situatii distincte dar diferite: in care dintre ele va incadrati?
Am raspunsul la ambele d.voastra situatii, daca cumva va incadrati in vre-una dintre ele.
Pe INAIL sau INAPS, organele de control aferente tarii gazda, nu le intereseaza daca muncitorii italieni angajati la firma romanesca, "calca" sau nu in Romania, ci faptul ca cei trei italieni care desfasoara activitate contractuala cu CIM pe teritoriul tarii lor de domiciliu, trebuie sa-si plateasca cotizatiile sociale tarii de domiciliu, lucru interzis de legislatia UE si la care m-am referit atunci cand am spus ca, daca ar fi asa cum presupuneti d.voastra, draga d.le viorel_george, toate firmele din UE si-ar deschide filiale in Romania ptr. a-si plati cotizatiile sociale la nivelul redus de aici, la nivelul salariului minim din Romania si apoi si-ar transfera angajatii, conationali inapoi in tara de domiciliu unde bine merci ar fi platiti numai cu diurna, adica ar avea un castig net de aprox.1500 euro / muncitor.
Ideal...!