1. Pe factura emisa de comerciant pentru plata abonamentului lunar (de prestari de servicii) trebuie mentionata obligatoriu adresa sediului social al abonatului?
2. Dar, daca abonatul este persoana fizica ce se mentioneaza, avand in vedere ca nu e vorba de firma, deci nu are de sediu social?
3. Unde (in legislatie) sa caut temeiul legal pentru continutul/intocmirea facturilor lunare?
Lipsa adresei sediului social al beneficiarului din factura fiscala nu duce la anularea obligatiei de plata (poate fi substituita de un cod unic client, poate fi alta adresa indicata pentru corespondenta de ex. casuta postala).
Obligatia de plata deriva din contractul de prestari servicii pe care l-ati incheiat inainte de a fi prestat serviciul si emisa factura. Sediul social al persoanei fizice este adresa de domiciliu.
pt pct 3 - Codul fiscal:art. 155 alin (5)
(5) Factura cuprinde în mod obligatoriu următoarele informaţii:
a) numărul de ordine, în baza uneia sau mai multor serii, care identifică factura în mod unic;
b) data emiterii facturii;
c) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data încasării unui avans, în măsura în care această dată diferă de data emiterii facturii;
d) denumirea/numele, adresa şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau, după caz, codul de identificare fiscală, ale persoanei impozabile care emite factura;
e) denumirea/numele furnizorului/prestatorului care nu este stabilit în România şi care şi-a desemnat un reprezentant fiscal, precum şi denumirea/numele, adresa şi codul de înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 153, ale reprezentantului fiscal;
f) denumirea/numele şi adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală ale beneficiarului, dacă acesta este o persoană impozabilă sau o persoană juridică neimpozabilă;
Iar din punctul meu de vedere factura reprezinta obligatia de plata, chitanta dovada ca am platit, iar contractul faptul ca cele 2 parti au o relatie contractuala, care poate fi sau nu indeplinita.
Dar daca abonatul este persoana fizica si are mentionata pe factura intreaga sa adresa, mai este necesar sa se mentioneze, pe factura ca are sediul social la aceeasi adresa?
Conform dictionarului juridic: „Sediu social
Sediul principal al unei societati comerciale; adresa unde figureaza societatea comerciala ca subiect de drept; locul de comunicare oficiala a actelor si corespondentei; sediul social poate fi fara activitate, cu activitati proprii de birou pentru societate sau cu activitati comerciale reglementate de codurile CAEN.”
In plus, obtinerea sediului social intr-un apartament, implica un dosar cu multe documente:
" Dosarul solicitării, care cuprinde:
a) cererea solicitantului;
b) documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinația de sediu social;
c) actul de identitate al solicitantului și/sau împuternicirea, după caz;
d) actul care atestă numirea reprezentantului legal al persoanelor juridice, după caz;
e) un exemplar al Adeverinței privind înregistrarea documentului care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social;
f) un exemplar al Certificatului pentru spațiul cu destinație de sediu social se arhivează la compartimentul de specialitate"
Neexistand toate acestea, cred ca este ilegal sa mentionezi ca "sediul social" este la adresa abonatului (si este repetata adresa lui) Gresesc?.
Persoana fizica(pur si simplu) si nu persoana fizica autorizata nu are sediu social.
In aceasta situatia se trece la "sediu social" adresa ei de domiciliu/resedinta si suplimentar un CNP ( pe post de cod fiscal).
Este persoana fizica si nu doreste sa-i apara adresa la sediu social deoarece, spunea ca a auzit cazuri de evaziune fiscala pe baza unor asemenea sedii sociale "fantoma" in apartament, si proprietarii au fost chemati sa dea cu subsemnatul. Puteau sa evite "sediu social" si sa treaca "adresa de corespondenta".
Proprietarul doreste sa-i ceara prestatorului de serviciu sa nu-i insereze adresa in Factura de plata a abomamentului, ca sediu social. Are acest drept?