Vreau sa imi deschid o Interprindere Individuala pentru o formatie muzicala (pentru nunti, cumetrii, petreceri private, etc), si sa fac contracte de colaborare pentru membrii formatiei fiindca acestia nu au studii in domeniu pentru a se autoriza si ei. Se poate? Precizez ca ma intereseaza o forma legala, prin care sa nu fiu nevoit sa platesc pensii, somaj, sanatate, etc pentru ceilalti membri (ei nu vor sa isi plateasca singuri si din moment ce toti castigam egal, nu vad de ce le-as plati eu contributiile). Am inteles ca se poate face II si sa se tina contabilitatea in regim real (adica sa platesc doar 16% impozit pe venit, fara alte taxe, daca am inteles eu bine). Daca nu, va rog sa ma indrumati ce ar fi de facut, avand in vedere ca este o activitate sezoniera si la fel de bine putem avea 40 de nunti sau 4 nunti pe sezon.
Art. 24.
Pentru organizarea şi exploatarea întreprinderii sale, întreprinzătorul persoană
fizică, în calitate de angajator persoană fizică, poate angaja terţe persoane cu
contract individual de muncă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă,
potrivit legii, şi poate colabora cu alte PFA, cu alţi întreprinzători persoane
fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor
întreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei
activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni.
In plus, in afara de cei 16% impozit pe venit veti mai plati si contributia la sanatate.
Din moment ce doriti sa desfasurati activitatea in mod legal, indiferent de formape care o alegeti, va trebuie sa platiti la stat ( impozit la fisc, contributii la sanatate si la pensii), in total aprox 43% din castig. Daca ati castigat 100 mil. intr-un an, datorati statului aprox 43 mil. pe care desigur trebuie sa-i platiti trimestrial. E greu de dat un sfat, totusi o varianta ar fi sa nu depasiti intr-un an incasari de 80 mil, situatie in care nu mai trebuie sa contribuiti la pensii, si va mai ramane de dat aprox 13 mil impozit la fisc si aprox 7 mil la sanatate. Discutati acest aspect cu un contabil.
O alta varianta ar fi sa cereti un pret mai mare cu aprox 43% in prima varianta sau cu 20% in cea de a 2-a
Optiunea va partine
Scuzati-ma dar este eronat !
In primul rand, ca intra in calcul si cheltuielile, astfel incat cu privire la calculul impozitului de 16% aceasta se calculeaza Venituri-cheltuieli=profit brut X 16%, platibil in 4 transe egale trimestriale.
In al doilea rand contributia la pensii, se plateste lunar si este in mod normal de 31.3% dar dintr-un venit pe care si-l stabileste domnul intre salariul minim pe economie si nu mai mult de 5 salarii medii pe economie, adica daca in acest interval va alegeti de exemplu sa platiti la 10 mil. lei, independent de veniturile generale, veti plati la stat 313 lei. Va alegeti o suma in acest interval care nu are legatura cu veniturile d-voastra generale!
Iar in ceea ce priveste contributia la sanatate ea este de 5,5,% se aplica la profitul brut, adica venituri-cheltuieli.
Pfa - dar ce anume??????
iki
Buna ziua tuturor, as avea o intrebare , am terminat ASE la contabilitate si informatica de gestiune si am un curs de inspector resurse umane , ce ma sfatuiti ... (vezi toată discuția)