Ce schimbari aduce aceasta ordonanta pentru un PFA? Pe hotnews.ro am citit urmatoarele:
" * Persoanele ce in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mica de 35.000 euro, calculata la curs BNR de la 31 decembrie al anului precedent, pot opta pentru un sistem de contabilitate simplificat. Legea defineste sistem de contabilitate simplificat, utilizarea unui plan de conturi simplificat, iar pentru situatiile financiare anuale, se vor elabora numai bilantul si contul de profit si pierdere simplificat. Amintim si faptul ca de anul trecut din decembrie a fost aprobata scutirea la depunerea raportarilor contabile din timpul anului (raportari semestriale) pentru aceasta categorie de persoane.
* Pentru persoanele ce conduc contabilitatea in sistem simplificat (cifra de afaceri mai mica de 35.000 euro) efectuarea lucrarilor contabile se poate face fie ca si pana acum de un director economic/contabil sef incadrat cu contract de munca, avand studii superioare economice sau de un tert membru CECCAR, fie se poate contracta aceasta activitate cu o persoana fizica cu studii economice superioare in baza unei conventii civile.
"
Textul din hotarare spune asa:
"7. La articolul 5, dupa alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alineatele (1^1)—(1^4), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice. "
E prima oara cand aud ca limita de 35000EUR hotaraste tipul de contabilitate (eu credeam ca e limita pentr TVA). Asta inseamna ca un PFA cu cifra de afaceri peste 35000 nu mai tine contabilitate in partida simpla?
Aceasta ordonanta se refera la societatile comerciale care conduc contabilitate dubla cf Ord 3055/2009 si nu la PFA (care conduce deja o contabilitate in partida simpla).
Art 1 al 5 se refera la persoanele fizice autorizate care vor tine contabilitatea in partida simpla. Pina acum aceasta prevedere nu exista la nivel de lege. Nu are legatura cu plafonul de 35 000 E.
alexandrugeorgescu52@yahoo.com
de ce e vorba, de chestia asta?
(5) Persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri au obligatia sa conduca contabilitate simplificata, bazata pe regulile contabilitatii in partida simpla, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens. Aceste persoane intocmesc Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrulinventar.
PFA-urile oricum erau obligate sa tina contabilitate(exceptie faceau parte cei ce erau la norma de venit).
Prin Persoane fizice cred ca e vorba despre persoane care nu sunt autorizate dar obtin venituri
Legea nr.82/1991, la art. 5, prevede:
(1) Persoanele prevăzute la art. 1 au obligaţia să conducă contabilitatea în partidă dublă şi să întocmească situaţii financiare anuale.
7. La articolul 5, după alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alineatele (1^1)-(1^4), cu următorul cuprins:
"(1^1) Persoanele care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finanţelor publice (completare de OUG nr. 37/2011).
Deci, se refera la societatile comerciale care pana acum au condus contabilitatea in partida dubla.
Alte discuții în legătură
Contabilitate cmi
dena71
Buna ziua
Imi poate spune cineva daca eu ca PFA pot sa tin evidenta la un cabinet medical individual . Stiu ca nu pot pentru firme care depasesc cifra de ... (vezi toată discuția)