Am deschis rol pt obtinerea unui teren pe baza de uzucapiune (teren alipit curtii mele de cca 40 de ani). Problema mea este cu vecinul de langa terenul meu care anul trecut si-a demolat casa de pe hotar in ideea de a-si face o alta dar afland ca eu nu am inca acte vrea si el 2m pe motiv ca nu mai are spatiu suficient pt curte. Eu nu am fost de acord iar el in mod abuziv a aruncat pamant fiare scanduri si caramizi in curtea mea distrugandu-mi gradina. Am chemat politia care mi-a cerut acte pe acel teren, daca nu am avut mi-au spus ca are si el dreptul sa-si puna acolo diverse. As dori sa stiu daca am vreun drept sa-mi ingradesc terenul intre mine si el, daca trebuie sa fac dovada ca am un proces pe rol si ce trebuie sa spun daca mai vine politia. Banuiesc ca pt gard imi trebuie autorizatie de constructie. Pot depune plangere penala contra lui? Fiind un teren in litigiu are voie sa arunce acolo diverse lucruri? Si daca el a desfiintat limita de hotar (casa si gardul dintre noi) nu e obligat sa faca ceva in loc? Va multumesc.
Atat timp cat dvs nu detineti unj just titlu de proprietate,nu puteti emite vreo pretentie asupra respectivului teren.Este bine ca s-a promovat o actiune in uzucapiune(uzucapiunea de peste 30 ani).Putei in prezent sa va ingraditi(pe baza unei autorizatii) terenul pe care il detineti cu acte.In cazul in care s-a desfiintat limita de hotar,puteti sa il obligati sa participe in cate egale la edificarea unui nou gard despartitor,dar numai prin instanta(sau puteti sa il edificati dvs integral,urmand sa ii solicitati prin instanta sa achite jumatate din cheltuielile efectuate aferente doar partii comune).Cat despre depozitarea de materiale pe terenul..viran,puteti sa faceti o plangere primariei pt depozitare de resturi de materiale in loc nepermis.In acelasi timp,este posibil ca si vecinul sa invoce uzucapiunea pentru o parte din teren;ar trebui sa pregatiti temeinic dosarul la instanta.
In primul rand, intr-un proces de uzucapiune se intreaba martorii daca terenul a fost si este ingradit-ca toata lumea sa va recunoasca ca posesor (chiar daca nu ca proprietar) al respectivului teren. In al 2-lea rand, trebuie ca vecinii ,sa fie chemati pt.ca sa semneze p.v de vecinatate(unele O.C.P.I cer declaratii autentice la notariat date)Acest p.v se semneaza dupa ce s-a facut masuratoarea cadastrala, dispusa de instanta(pt.ca expertiza extrajudiciara nu o prea accepta instantele),in coordonate stereo si cu suprapunere pe ortofotoplan-si plan cadastral existent la primarie sau in arhiva .Despre depozitarea resturilor de materiale, doar fotografiat si prezentat ca proba pt.nerespectarea ordonantei 2/2001(politia stie f.bine dar nu se baga)
Pentru a dobandi dreptul de proprietate prin uzucapiune trebuie sa aveti in posesie terenul ingradit , sa-l stapaniti linistit , public , iar vecinii sa va recunoasca drept proprietar .sa achitati impozitul pe acel teren .
mentionez ca terenul nu este viran, fiind parte din gradina mea de 40 ani. Pe proprietatea vecinului nu a locuit nimeni de peste 30 de ani, el venind acum un an pt a-si demola casa si a-si ridica alta. intre noi a fost atat gard de lemn cat si spatele casei lui.
Presupun ca terenul facand parte din gradina d-voastra, este ingradit-astfel, inca o data, sa va recunoasca vecinii si primaria ca posesor al respectivului teren.De altfel se cere de catre instanta, in caz de actiune, si o astfel de recunoastere , care se face cam asa-este formular specific-PETENTUL.... este recunoscut ca posesor al imobilului situat in ... ,la nr. ..... in urma verificarilor efectuate de catre.compartimentul de specialitate al primariei...Acesta este un formular care se elibereaza ori la cererea d-voastra ori la cererea instantei(O.633 , art.79 alin.6 din Regulament de organizare si functionare a birourilor da cadastru, regulament aprobat de director ANCPI)
Pe baza Ordinelor directorului general al ANCPI, care are puterea data prin lege , sa reglementeze activitatea de cadastru, respectiv O.633 si O.634/2006-care arata cum trebuiesc intocmite documentatiile de cadastru, pt.a fi acceptate de O.C.P.I sau mai recentele O.134/2009 si O.U.G 64/2010.
Faptul ca vecinul a venit dupa 30 ani, nu-l face sa-si piarda dreptul de proprietate care potrivit art.480 cod civil, este absolut, exclusiv si perpetuuAtata vreme cat are act de proprietate si isi plateste impozitele, nimeni nu poate sa-i ia terenul Chiar daca moare, vin mostenitorii iar in lipsa , statul-daca este declarata mostenirea vacanta,terenul intrand in posesia unitatii adm.teritoriale., dar deja aceasta este o alta problema.
D-voastra trebuie sa aratati ca sunteti posesor(chiar daca nu sunteti proprietar) de buna credinta al acelui teren.In decurs de 40 de ani , de cand aveti terenul , au fost si vreo 3 recensamiante agricole, ultimul fiind acum , deci vedeti la primarie..
Legal sau nu
liz1977
:-/as dori sa aflu daca am nevoie de autorizatie de constructie pentru a ridica un gard de plasa(provizoriu), care sa delimiteze gradina mea de curtea ... (vezi toată discuția)