avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SOCIETATI COMERCIALE
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SOCIETATI COMERCIALE

Este adevărat că dacă 2 frati au societati diferite nu au voie să colaboreze intre ei considerandu-se afacere in familie? Aşa am auzit astăzi.
Un administrator are voie să împrumute bani nepurtători de dobândă unei alte societăţi în baza unui contract de împrumut semnat de ambele părţi?
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 11:18, 29 Aprilie 2011
Prima intrebare consider ca este o gluma buna dupa o zi de munca!
La a 2-a raspunsul este nu. O societate este constituita cu scopul ca prin actele, faptele de comert pe care le face sa obtina profit. Asa ce fac? Ma privez eu de niste bani sa ii dau altuia degeaba, si chiar si cu dobanda nu merge, ca nu e banca!
la prima intrebare sint de acord cu doamna mediator, la a doua insa raspunsul este afirmativ, atita timp cit in societate contractul este inregistrat si evidentiat in actele contabile. ar mai trebui si o hotarire a asociatilor de acceptare a acestui imprumut in cazul in care societatea are mai multi asociati si unul singur.

ART. 272 din legea 31 / 1990
(1) Se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societăţii, care:
1. dobândeşte, în contul societăţii, acţiuni ale altor societăţi la un preţ pe care îl ştie vădit superior valorii lor efective sau vinde, pe seama societăţii, acţiuni pe care aceasta le deţine, la preţuri despre care are cunoştinţă că sunt vădit inferioare valorii lor efective, în scopul obţinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos în paguba societăţii;
2. foloseşte, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect;
3. se împrumută, sub orice formă, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, de la o societate controlată de aceasta ori de la o societate care controlează societatea pe care el o administrează, suma împrumutată fiind superioară limitei prevăzute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societăţi să îi acorde vreo garanţie pentru datorii proprii;





diana1966 a scris:


Un administrator are voie să împrumute bani nepurtători de dobândă unei alte societăţi în baza unui contract de împrumut semnat de ambele părţi?

In acest caz discutam de doua lucruri diferite:
-cine imi interzice sa imprumut, din banii personali, societatea fiului meu aflata intr-un impas financiar, eu fiind administrator la o alta firma, independenta de cea a fiului meu?
-cine si cum sa-mi interzica sa-mi imprumut, in calitate de administrator, propria firma aflata momentan intr-un impas financiar din cauza unor beneficiari care nu si-au onorat obligatiile contractual, acesta fiind vital pentru continuarea activitatii si evitarea insolventei?
si intr-un caz si in celalalt raspunsul este: DA.
Cred ca d-na ar trebui sa precizeze, pt. ca asa cum s-a exprimat folosindu-se de calitatea de administrator a persoanei care imprumuta, intrebarea completa ar trebui sa sune cam asa: Pot 2 societati comerciale sa se imprumute intre ele, administratorul uneia sa dea bani din societate celeilalte?
Pentru ca daca ar da bani simplu ca persoana fizica unei societati comerciale, de ce ne intereseaza calitatea lui, ca este administrator, director, sau asociat?

Alte discuții în legătură

Plafon avansuri din trezorerie iubestedariarta iubestedariarta \"Art. 272 (1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care: 1. ... (vezi toată discuția)
Imprumut intre societati georginho25 georginho25 Buna ziua, Am o societate la care sunt asociat cu sotia mea(60% eu si 40% ea), si una la care sunt asociat cu fratii mei si cu o alta persoana unde detin ... (vezi toată discuția)
Garantie firma pt.asociat doinytza doinytza Buna ziua! Puteti sa-mi spuneti daca o firma poate garanta cu un imobil din proprietatea sa pentru un credit contractat de catre unul dintre asociati in nume ... (vezi toată discuția)