avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul de maternitate

Conform OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare, asiguratele au , potrivit art.23 dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie pe o perioada de 126 zile calendaristice. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 zile inainte de nastere iar cel pt. lauzie 63 zile dupa nastere, cele 2 concedii putand sa se compenseze intre ele in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului pt. lauzie sa fie de 42 zile calendaristice. Asa spune legea. Problema mea intervine ulterior nasterii, deoarece medicul de familie refuza sa-mi acorde concediu medical mai mult de 42 zile dupa nastere, desi eu nu am utilizat 84 zile inainte de nastere pe motiv ca durata concediului de lauzie este de doar 42 zile. Imi spune ca puteam sa-mi iau zilele inainte de nastere, dar ca acum am dreptul la doar 42 zile. Cum sa procedez in acest caz si in situatia in care nu imi elibereaza certificatul medical necesar pt. a putea primii banii de la societatea la care sunt angajata? Multumesc frunos!

Alte discuții în legătură

Acordarea concediului prenatal corynusha01 corynusha01 As dori sa stiu daca se poate acorda concediu prenatal de catre medicul de familie si mai devreme de 32 de saptamani de sarcina.Spre exemplu eu am 30 de ... (vezi toată discuția)
Cine acorda concediul prenatal? danut_pisicut danut_pisicut Este adevarat ca medicul de familie nu poate acorda concediu prenatal mai devreme de 7 luni si 10 zile in baza recomandarii de catre medicul ginecolog al ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal simales simales Buna seara .Am o intrebare .Medicul de familie zice ca nu poate sa imi dea concediul prenatal decat maxim 63 de zile inainte de data estimativa de nastere.De ... (vezi toată discuția)