avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie somaj in cazul incetarii contractului pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie somaj in cazul incetarii contractului pe perioada determinata

Buna ziua,
Momentan sunt angajata la o firma care a fost cumparata de firma concurenta. Ni s-au pus pe "tava" 2 optiuni: ori acceptam niste salarii compensatorii si incetam contractul cu acordul ambelor parti ori suntem disponibilizati. O parte din angajati vor fi pastrati pentru o perioada determinata (cu contract), inca nu stim exact cine. Intrebarea mea este, daca m-ar lua pentru 3 luni cu contract pe perioada determinata si apoi m-ar da afara, am dreptul la somaj?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:09, 6 Iunie 2012
da, incetarea contractului la expirarea perioadei(art 56j) va confera dreptul de a primi ajutor de somaj(insa trebuie sa aveti in vedere ca la acest tip de incetare angajatorul nu acorda salarii compensatorii).
Pentru a beneficia de somaj trebui sa fi lucrat si cotizat in ultimele 24 luni cel putin 12 luni(norma intreaga)
Este perfect cum v-a sfatuit URSULETROZ,insa mai aveti o varianta,si anume:puteti accepta acele salarii,dar doar daca inceteaza contractul prin
acordul partilor(art. 55b)(motiv imputabil si dvs),ulterior va angajati pe o
perioada determinata(poate fi si de o luna,cu 4 ore pe zi,va inceteaza in temeiul art. 56j). De ce v-am spus ca puteti accepta si solutia cu bonusul acordat ?
pentru ca art 14 din
Hotararea 174/20 02.2002,actualizata in 2008(normele de aplicare a legii somajului 76/2002) stipuleaza ca: baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asig ptr somaj.......este constituita,dupa caz,din urmatoarele elemente:
lit. i) drepturile banesti acordate potrivit legii ori ctr. colective sau
individuale de munca sub forma de STIMULENTE,PREMII SI PRIME.
ATENTIE!
Nu se includ in calcul..........
e) compensatiile acordate in conditiile legii...,salariatilor CONCEDIATI PENTRU MOTIVE CARE NU TIN DE PERSOANA LOR.
Daca primiti un bonus frumusel,acesta va intra in baza de calcul pentru somaj,
si veti lua 75 % din indicatorul de referinta de 500 ron,adica 375 ron,+ un procent
in functie de vechime,cf art 39(L 76/2002) 6 luni,stagiu de cotizare cel putin 1 an
9 luni,stagiu cel putin 5 ani;
12 luni,stagiu cel putin 10 ani,iar ca procent:
-3% stagiu cel putin 3 ani;
-5%,cel putin 5 ani;
-7% cel putin 10 ani;
-10% cel putin 20 ani
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
deab, utilizator
multumesc pentru raspuns. as mai vrea sa stiu daca firma care ne-a cumparat mi-ar oferi un post pe o perioada determinata iar la sfarsitul perioadei respective ar invoca motivul ca nu sunt apta pentru postul respectiv si m-ar disponibiliza, am dreptul la somaj? va intreb toate lucrurile acestea ca eu incerc la momentul actual sa raman insarcinata si stiu ca mi se ofera indemnizatie de crestere a copilului si in urma somajului (chiar daca este mica).
da, veti avea dreptul la somaj daca aveti lucrate si cotizate in ultimele 24 luni minim 12 luni(norma intreaga)
ursuletroz a scris:

da, veti avea dreptul la somaj daca aveti lucrate si cotizate in ultimele 24 luni minim 12 luni(norma intreaga)


se acorda somaj pentru o persoana care a lucrat 12 luni, cate 4 ore/zi, si contractul s a incheiat pe durata determinata de un an d zile? Ma intereseaza daca este la fel si pentru o persoana ce a lucrat 4 ore/ zi.

Alte discuții în legătură

Mai beneficiez de somaj? simoalin simoalin Sunt in urmatoarea situatie: - in ianuarie 2014, in urma inchiderii firmei la care lucram, am obtinut dreptul la indemnizatie de somaj. - in aprilie 2014 ... (vezi toată discuția)
Acordare somaj simona.elisa simona.elisa daca lucrez cu 6 ore/zi si am contract determinat care expira in 29.09.2010, si am 12 luni stagiu de cotizare, pot sa iau somaj? multumesc frumos , (vezi toată discuția)
Cum pot obtine ajutor de somaj? cabincrew cabincrew Buna ziua, As dori sa stiu daca in cazul unui CIM pe perioada determinata, in cazul concedierii pe motiv de restructurare, as putea beneficia de ajutor de ... (vezi toată discuția)