I. Conditii privitoare la imobil
Locuinta trebuie sa aibe o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti;
Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. In cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 de metri patrati, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte.
II. Conditii privitoare la pret
Pretul nu poate depasi suma de 380000 lei, exclusiv TVA.
III. Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca cumparatorul :
cumparatorul va prezenta o declaratie pe propria raspundere autentificata de un notar din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa de TVA. Acest document va fi pastrat de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%.
1. In cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
2. In cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%.
Asta stiu si eu. Problema e ca apartamentul in cauza are 120,6 mp utili pe fisa cadastrala si 120mp in extrasul de carte funciara. Si mai exista o eroare admisa de lege pt masuratorile cadastrale de 2%.
Ma pot incadra la ce ati scris mai sus sau nu? Asta era intrebarea...
Respectiva toleranta de +/- 2% de care stiti "ceva" dvs. este prevazuta in Ordinul nr. 634/2006 modificat prin Ordinul nr. 134/2009 privind receptia documentatiilor cadastrale si inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara si se refera strict la ceea ce tine de modul receptiei documentatiei si inscrierea suprafetei imobilului in CF. Adica, mai pe romaneste, aceasta toleranta se refera la diferenta de +/- 2% dintre suprafata din act a imobilului si suprafata gasita la masuratori. In ceea ce priveste descrierea imobilului in cartea funciara, aceasta se preia (din toate punctele de vedere, inclusiv a suprafetei) din documentatia cadastrala, asa ca, teoretic, daca apartamentul are 120,6mp, practic, el tot 120,6mp are. Si inca ceva: in cartea funciara electronica suprafetele nu pot fi scrise cu virgula, asa ca se rotunjesc in plus sau in minus. In cazul dvs., in minus...
Si in cartea funciara are 120mp sau 120,6mp ? Deci prin urmare, pot sau nu sa achizitionez cu 5%? Conteaza ce scrie in cartea funciara sau in planurile cadastrale ? ANAF-ul unde se uita ?
In cartea funciara, in partea I-a, la rubrica "suprafata" va fi mentionata suprafata rotunjita (adica 120mp), iar la rubrica "observatii" ar trebui sa fie mentionata suprafata reala (adica 120,6mp). Spun ca "ar trebui" pentru aici vorbim de practica de carte funciara, de modul in care fiecare asistent intelege si obisnuieste sa completeze cartea funciara, neexistand niste norme imperative in acest sens.
Cat despre ceea ce conteaza mai mult, ceea ce scrie in cartea funciara sau in documentatia cadastrala, in mod normal trebuie sa existe o similitudine intre cele doua documente, adica ceea ce scrie in cartea trebuie sa "bata" cu ceea ce scrie in schita. Iar cine le studiaza, trebuie sa o faca in paralel si sa puna in balanta ceea ce scrie in ambele.
Personal, nu pot sa afirm daca puteti sau nu achizitiona respectivul apartament cu o dobanda de 5%. Cel mai potrivit este sa intrebati la autoritatile competente in cauza.
Succes!