narcisa_salbatica a scris:
In momentul cand v-ati decis asupra unui apartament, cereti proprietarului sa vedeti actul de proprietate (contract de vanzare cumparare, certificat de mostenitor etc.), precum si incheierea de intabulare si extrasul de carte funciara de informare care atesta dreptul sau de proprietate. Odata ce ati convenit ferm asupra pretului, mergeti la un birou notarial si solicitati sa va comunice taxele aferente cumpararii, respectiv onorariul notarial si taxa de intabulare. Vanzatorul va achita impozitul pentru venitul din transferul proprietatii imobiliare, raportat la pretul vanzarii. Singurul pericol (mai rar intalnit, ce-i drept...) este ca vanzatorul sa fi incheiat vreun antecontract cu alti potentiali cumparatori, iar daca acestia nu au solicitat notarea in cartea funciara pot apare neplaceri ulterioare.
INTREB:
intrucat nu am mai cumparat niciun imobil-apartament pana acum m-ar interesa sa stiu daca imi permit sa cumpar un apart. sau trebuie sa strang bani "seriosi" si pt achitarea taxelor acestuia (suma ar putea depasi 500-1000-1500 ron pt o garsoniera?):
1) estimativ, in procente, poate, cam cat ar insemna pt achitare taxele notariale si onorariul notarului ( sa stiu daca trebuie sa mai fac rost de o suma importanta sau mai putin importanta de bani)?
2) taxa de intabulare e acceptabila si trebuie platita obligatoriu la cumparare sau as putea sa o achit ulteriorsi se achita tot la notar? am auzit ca peste 2 ani de la cumparare intabularea se face automat si gratuit(?)