acum 3 zile am fost pasager in dreapta intr-un accident rutier.pe scurt,prietenul meu a virat stanga printr-un loc cu linie continua si sina de tramvai si in timp ce eram opriti oblic pe sine,semnalizam si ne asiguram ca nu vine nicio masina din sens opus,am fost loviti in roata din spate stanga de o alta masina si intorsi cu fata spre sensul din care veneam,impactul a fost puternic de unde presupun ca avea viteza mare.soferii n-au patit nimic dar eu am fost dusa la spital si acum trebuie sa port un guler timp de 7 zile.nu am fost internata. problema e ca celalalt sofer sustine ca mergea pe linia de tramvai si noi i-am sarit in fata.la testul cu fiola i-a iesit 0,06.celelalte probleme:
-ambii soferi au fost acuzati ca au incalcat linia continua(art 77/2 OUG 195/2002),dar in plus,procesul verbal al politiei sustine ca prietenul meu nu s-a asigurat si nu a semnalizat inainte sa faca stanga(art 54)
-ce se intampla cu cei 2 soferi daca se continua cercetarea penala pt vatamare corporala?
-el are casco,noi asigurare normala-o sa platim pt reparatia masinii noastre?
-soferul a facut analize de sange dar inca nu i-au venit rezultatele-in cazul in care alcoolemia e sub limita(care e limita?),prietenul meu ramane singurul vinovat si nu-i mai face asigurarea masina?
-era si un indicator de trecere de pietoni in zona,n-ar fi trebuit sa fie sanctionat celalalt sofer si pt faptul ca avea viteza mare?
-cum credeti ca se va solutiona cazul?
apreciez orice sfat.
multumesc pt ajutor
Ambii conducatori auto vor fi sanctionati contraventional, iar daca veti avea mai mult de 10 zile de ingrijire medicala se poate angja si raspunderea penala in conditiile art. 184 cod penal. Daca alcolemia este sub limita stabilita de lege si deci nu poate copnstitui infractiune, poate fi pedepsita fiind contraventie la circulatia pe drumurile publice.Toate aspectele legate de viteza, nerspectarea unor semne de circulatie vopr fi avute in vedere la dozarea sanctiunii aplicabile fiecaruia din conducatorii auto.
In ceea ce priveste repararea vihiculelor avariate si a vatamarii coroporale, functie de concluziile politiei referitoare la gradul de culpa care revine fiecarui cond. auto, e util sa folositi asigurarile RCA, care vor despagubi functe de vinovatia asiguratului propriu.
Daca se va stabili culpa comuna: 50% din asigurarea dvs. va fi folosita pentru acoperirea a 1/2 din paguba si restul se va acoperi prin asigurarea CASCO, fara a se recupera suma de la dvs. ( considerandu-se si culpa asiguratului).
Dvs. veti putea recupera tot 1/2 din paguba prin asigurarea RCA a celuilalt cond. auto si diferenta de paguba o veti suporta din propriul buzunar. Aceeasi regula este valabila si in ceea ce privesc pretentiile dvs. pentru vatamare corporala ( suportate tot de societatea de asigurare, in limita a 1/2 din pretentii).
va multumesc pt raspunsuri. mai am niste intrebari daca poate cineva sa-mi raspunda..daca soferul celalalt avea la testul cu fiola 0.06 iar limita e 0.4(asa am gasit eu) inseamna ca nu va conta prea mult acest lucru? adica va fi considerata doar contraventie?
adica rezolvarea inseamna ca li se ia probabil carnetul amandorura,prietenul meu isi plateste 1/2 din reparatii iar celalalt nimic pt ca ii plateste casco si rca?
mi se pare ciudat ca tot soferul masinii in care eram sa fie considerat mai mult vinovat,tinand cont ca celalalt bause si avea viteza mare. nu am mai avut de-a face cu legea in accidentele rutiere si sunt cam debusolata.
va multumesc anticipat pt raspunsuri. apreciez sfaturi si de la persoane care au fost in aceasta situatie.
In timpul desfasurarii cercetarii penale, dvs puteti solicita o expertiza tehnica auto care sa stabileasca dinamica accidentului precum si gradul de vinovatie a celor doi cond. auto. Poate fi o cale f. utila pentru a evidentia vina mai mare a celuilalt.
In primul rand trebuie stabilit daca este vorba de vatamare corporala sau nu. Aceasta depinde de numarul de zile de ingrijiri medicale acordate Dvs. de catre medicul legist. Daca vi se acorda un numar de cel mult 10 zile nu se pune problema unei vatamari corporale, iar pretentiile materiale se rezolva pe cale civila. Daca numarul zilelor de ingrijiri medicale este mai mare de 10 este vorba de vatamare corporala, iar urmarirea penala se pune in miscare la plangerea Dvs.
Cele doua situatii decurg diferit si din aceasta cauza este prematur sa-mi exprim o parere.
Totusi, am unele nelamuriri.
- Ce fel de proces verbal a incheiat politia? De contraventie sau de cercetare la fata locului? S-au efectuat masuratori? S-au consemnat pozitiile celor doua vehicule?
In legislatia romaneasca alcoolemia maxim admisa este zero. Alcoolemia de 0,8 constituie granita dintre contraventie si infractiune. Este vorba de imbibatia alcoolica din sange. Cantitatea de alcool din aerul expirat nu este relevanta in cazul instrumentarii unui dosar penal pentru conducerea in stare de ebrietate.
In cazul prezentat nu s-au respectat mai multe reguli de circulatie. Trebuie sa se stabileasca care dintre ele au determinat producerea accidentului si care nu. Asta este treaba expertului tehnic auto.
Cand ne puteti furniza elemente mai concrete tineti-ne la curent.