avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare apartament in doua transe
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare apartament in doua transe

Sunt vanzatorul unui imobil, iar cumparatorul o sa faca plata in doua transe 80% din pret la incheierea contractului de vanzare-cumparare si 20% peste 3 luni. Va rog sa imi spuneti ce clauze sa cer in contract ca sa fiu sigura ca o sa primesc restul de bani peste 3 luni? Se poate specifica in contract ca imobilul sa fie proprietatea cumparatorului doar dupa achitarea completa a diferentei de bani? Astept raspunsurile d-voastra.....
O zi placuta
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 18:35, 26 Mai 2011
puteti insera o conditie suspensiva potrivit careia dreptul de proprietate asupra imobilului sa fie transmis la data la care dvs primiti pretul integral sau puteti stabili o data ulterioara platii pretului la care sa se transmita dreptul de proprietate astfel incat,pana in momentul platii pretului,dvs sa fiti proprietar.
Intr-adevar este vorba despre contractul de vanzare-cumparare sub conditie suspensiva.
Este suspensiva acea conditie de a carei indeplinire depinde nasterea actului juridic, asa cum prevede art. 1017 din Codul civil .
Vanzarea sub conditie suspensiva nu este perfecta, efectele vanzarii fiind amanate pana la indeplinirea conditiei, iar dreptul de proprietate se transmite in momentul in care se realizeaza conditia.
In cazul unei conditii suspensive, nasterea obligatiilor este subordonata indeplinirii conditiei. Odata indeplinita conditia, ea produce efecte retroactiv si, in consecinta, obligatiile se considera ca exista din momentul incheierii contractului.
Pendente conditione, adica pana la realizarea evenimentului viitor si incert, de care depinde nasterea obligatiei, lucrul ramane in riscul debitorului, adica al vanzatorului.
Vanzarea nu este perfecta in aceasta perioada de timp, lucrul ramane in patrimoniul vanzatorului. El este acela care trebuie sa suporte paguba. Dreptul de proprietate - implicit riscurile - se vor transmite in momentul in care se realizeaza conditia.

Cu cele recomandate de colegii de mai sus, intabularea dreptului de proprietate in favoarea cumparatorului se va face provizoriu, pana la achitarea integrala a pretului, in cartea funciara tot dvs. ramânând proprietar.
Sau, ca alternativa, aveti posibilitatea sa va rezervati in cuprinsul contractului de vanzare-cumparare dreptul de privilegiu pentru diferenta de pret neachitata si sa solicitati, totodata, intabularea privilegiului in cartea funciara, in favoarea dvs.!
multumesc pt raspuns a fost pe masura intelegerii mele:D
De acord cu ce a scris colega shaiwa2003, cu precizarea că nu trebuie neapărat să vă rezervaţi privilegiul pentru neplata preţului, deoarece beneficiaţi de acesta ope legis, fiind prevăzut în codul civil. ªi se va înscrie automat la cartea funciară, fără a fi necesară solicitarea expresă a acestei înscrieri (dar trebuie achitat separat, ca notare de sarcină).

Cel puţin, registratorul de carte funciară ar trebui să citească actul cu atenţie şi să înscrie privilegiul vânzătorului pentru neplata preţului de fiecare dată când preţul nu a fost achitat integral.

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu grad iv crisssu crisssu Cine este proprietarul? O persoana fizica vinde unei societati un teren in 2006, primeste avansul iar restul de pret urmeaza sa il primesca in momentul in ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu achitare partiala uditza uditza Am un apartament de vanzare, iar cumparatorul nu are toti banii acum si nu poate nici sa isi ia un credit. Se poate face un contract de vanzare-cumparare in ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de gradul iv inscris in cartea funciara anaburghelea anaburghelea Intrebarea mea este urmatoarea , daca se poate vinde un imobil si in ce conditii, daca in sarcina sa exista un privilegiu al vanzatorului ( este inscris in ... (vezi toată discuția)