avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de succesiune- mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de succesiune- mostenire

buna seara

situatia se prezinta asfel : mama decedata in urma cu 4 ani ; tatal decedat ac. in sepembrie. suntem 3 fratii , cei doi fratii vor sa i-mi cedeze mie un apartament , cel al parintilor decedati , eu sunt persoana cu handicap, as vrea sa stiu daca voi plati taxa de succesiune fiind persoana cu handicap ,sau daca mai este valabila legea privind taxa de succesiune pana la un an al decesului proprietarului .

va multumesc mult .
Cel mai recent răspuns: redialboss , utilizator 11:23, 19 Iulie 2008
Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozit daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
va rog putin mai detaliat, pentru a primi apartamentul ca mostenitor , in termen de 2 ani de la decesul proprietarului nu am sa platesc nimic ? nici cei ce i-mi cedeaza partea lor de mostenitori ?

multumesc mult .
Daca apartamentul a fost comun al mamei si al tatalui atunci (teoretic) 50% din apartament intra in masa succesorala ramasa dupa mama. Si pentru ca mama a decedat acum 4 ani pentru acesta mostenire veti ave de plata 1% din valoare masei succesorale. Adica 1% din valoarea a jumatate de apartament.

Cealalta jumatate de apartament intra in masa succesorala ramasa dupa tata. Dar pentru ca tata e mort d mai putin de 2 ani nu mai platiti impozit si pentru acesta parte.

Sper ca e mai limpede.
da , multumesc .
La aceasta taxa se adauga si onorariul notarului, intabularea apartamentului, daca nu s-a efectuat aceasta operatiune ( schita cadastrala).

Ati putea sa alegeti varianta dezbaterii mostenirii si a iesirii din indiviziune in fata instantei de judecata. Costurile vor fi mai mici.

Alte discuții în legătură

Mostenire in favoarea unuia dintre mostenitori Silvia Monica Silvia Monica Buna ziua, Sotul meu este unul dintre cei 4 mostenitori (frati) dupa parinti. Tatal decedat de 12 ani, dupa care s-au facut acte notariale, iar mama, ... (vezi toată discuția)
Impozit pe banii incasati din vanzare moisesorinlucian moisesorinlucian Prin decesul parintilor fiind unicul fiu, sunt si unicul mostenitor cu acte in regula al apartamentului propietate personala pe care l - au detinut. Daca ... (vezi toată discuția)
Costuri succesiune lucian1956 lucian1956 Buna seara, Un numar de mostenitori vor sa mearga la notar pentru o succesiune. Nu sunt probleme intre ei. Problema este ca nu sunt bani pentru aceasta ... (vezi toată discuția)