situatia se prezinta asfel : mama decedata in urma cu 4 ani ; tatal decedat ac. in sepembrie. suntem 3 fratii , cei doi fratii vor sa i-mi cedeze mie un apartament , cel al parintilor decedati , eu sunt persoana cu handicap, as vrea sa stiu daca voi plati taxa de succesiune fiind persoana cu handicap ,sau daca mai este valabila legea privind taxa de succesiune pana la un an al decesului proprietarului .
Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozit daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
va rog putin mai detaliat, pentru a primi apartamentul ca mostenitor , in termen de 2 ani de la decesul proprietarului nu am sa platesc nimic ? nici cei ce i-mi cedeaza partea lor de mostenitori ?
Daca apartamentul a fost comun al mamei si al tatalui atunci (teoretic) 50% din apartament intra in masa succesorala ramasa dupa mama. Si pentru ca mama a decedat acum 4 ani pentru acesta mostenire veti ave de plata 1% din valoare masei succesorale. Adica 1% din valoarea a jumatate de apartament.
Cealalta jumatate de apartament intra in masa succesorala ramasa dupa tata. Dar pentru ca tata e mort d mai putin de 2 ani nu mai platiti impozit si pentru acesta parte.