avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post-drepturi ale salariatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post-drepturi ale salariatului

Fiul meu a fost instiintat pe data de 06 iunie 2011 ca datorita situatiei economice a societatii in care lucreaza postul lui se va restructura.In data de 09.iunie 2011 i-a fost dat sa semneze un document prin care era de acord cu incetarea contractului sau de munca conform art 55 litera b,si deasemenea ca declara ca nu va formula niciun fel de pretentii direct sau indirect ulterior,catre angajator.Pus in fata acestui document fiul meu a refuzat sa semneze,motivand ca restructurare nu inseamna art 55 lit b,ca atare,pana in prezent o alta instiintare nu a primit.A solicitat o copie dupa contractul sau individual de munca actualizat conform noului cod fiscal,cat si o copie a CCM.Raspunsul verbal al HR si CFO a fost ca desi societatea are peste 50 de angajati nu exista CCM.Societatea in cauza este o firma de publicitate ce functioneaza dupa CAEN 731.Rog specialistii Avocatnet.ro sau alte persoane avizate sa ma sfatuiasca ce demersuri sa facem si ce drepturi are fiul meu in aceasta situatie.Oricum perioada de preaviz curge din momentul instiintarii in scris,si nu de la cea verbala,instiint
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:50, 15 Martie 2012
Buna, in primul rand desfiintarea postului are etapele stabilite prin lege, pe care nu pot sa evite. Normal, societatea si-a incercat norocul cu art 55b, care este desfacerea contractului de munca pe baza de comun acord, la initiativa angajatului. Era metoda cea mai simpla. Procedura legala este urmatoarea: sc. elibereaza o decizie interna prin care aduce la cunostinta desfiintarea postului si motivele care au determinat aceasta miscare (de regula dificultati economice, restructurare). Dupa care se emite un alt document prin care se identifica ocupantii postului, care vor fi afectati. Atentie, in cazul in care sunt mai multe persoane pe aceeasi post, de regula se cere si explicarea concreta, de ce persoana X s-a selectat pentru a pierde locul de munca. Aici intra de regula in vigoare criteriile ce trebuiesc specificate in CCM (de ex. prioritate au pers. fara familie, etc). Persoanele identificate trebuie sa fie instiintate obligatoriu prin scris despre decizia societatii, care nu poate intra in vigoare mai repede decat min 5 zile de la data luarii la cunostinta a angajatului. Sc. trebuie sa justifice ca nu are alta pozitie cf. nivelului si pregatirii profesionale disponibila, dupa care are doar dreptul sa procedeze prin concediere, cf. art. 65 CM. Sc. ar trebui intr-adevar sa aiba CCM, dar ei se pot scoate cu o justificare ca este in curs de negociere. Momentan oricum nu exista CCM la nivel national valabil. Sfatul meu este, ca fiul dvoastra sa astepte ca sa primeasca aceste acte, altfel sa nu semneze nimic (si mai bine incepe sa-si caute loc de munca in alta parte). In cazul in care sc. aplica la procedura mai sus mentionata, fiul dvoastra beneficiaza de dreptul de a solicita ajutorul de somaj, cu care mai castiga putin timp pana reuseste sa se angajeze in alta parte. Sper ca v-am lamurit. Seara placuta!
@ cgabri_ella
1. C.i.m. nu se acualizeza dupa Codul fiscal ...
2. Incheierea unui c.c.m nu este obligatorie la nivel de unitate, ci doar negocierea acestuia ... insa la nivel de angajator poate fi aplicabil un c.c.m. la nivel de ramura de activitate.
3. Procedura restructurarii postului este :
- decizie AGA de desfiintare a posturilor;
- instiintare de preaviz comunicata persoanelor ale caror posturi se desfiinteaza, in care se specifica ca termenul de preaviz si data de incepere a acestuia;
- la terminarea preavizului se va emite decizia de concediere.

In practica, exista angajatori care emit decizia de concediere inainte de intrarea in preaviz... situatie in care se specifica perioad si durata termenului de preaviz.

4. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

5. Daca fiul dvs considera ca decizie este nelegala, in termen de 45 de zile de la data comunicarii acesteia o poate contesta la Tribunalul in a carui raza isi are domiciliul. Actiunea fiind scutita de plata taxelor judiciare.

@ Monika*
In cazul concedierilor individuale, art. 65 nu reglementează în sarcina angajatorului obligaţiile de diligenţă de a oferi salariatului care urmează a fi concediat un alt loc de muncă vacant.
buna ziua!

mie mi s-a comunicat in aceasta saptamana ca se vor face restructurari si ca voi fi nevoita sa plec. mi s-a spus sa semnez incetarea activitatii cu acordul ambelor parti, dar nu am semnat nimic. intentia a fost de a ma da afara, iar pt ca nu au alta solutie, s-au gandit sa o faca prin restructurarea postului... vroiam sa intreb cat dureaza dpdv legal ca firma sa faca aceasta restructurare? mentionez ca este doar cazul meu..adica este doar o acoperire pt a fi data afara. din cate stiu dureaza ceva timp pt ca ei trebuie sa faca restructurarea in instanta, nu?
pot primi decizia de restructurare daca ei inca nu au facut deocamdata demersurile in acest sens? va rog sa imi raspundeti!
multumesc!
Restructurarea nu se face in instanta ... pasii sunt urmatorii:
1. decizie AGA sau asociat unic de desfiintare a unor posturi
2. instiintare salariat ca i se desfiinteaza postul si ca va intra in preaviz de minim 20 de zile lucratoare.
3. la terminarea preavizului se va emite decizia de concediere ...
multumesc!
deci aceasta decizie poate fi luata pe loc de AGA? adica nu trebuie sa dovedeasca nicaieri faptul pt care iau aceasta decizie? cam cat dureaza toata treaba asta?
inca nu mi-au dat nimic, dar ei vor sa nu ma mai duc la punctul de lucru....pot sa imi dea ceva legal scris de mana pe care sa il semnez prin care sa reiasa ca nu merg la serviciu pt ca ei sunt de acord si prin acest lucru sa nu ma treaca absenta nemovitata?

Alte discuții în legătură

Concediere car-men car-men Buna ziua, Am si eu urmatoarea problema: Un salariat este concediat deoarece firma nu prea mai are de lucru iar el este unul dintre cei mai slabi. I se face ... (vezi toată discuția)
Restructurarea postului - va rog sa-mi dati un sfat! richard haideu richard haideu Buna seara! Vreau sa va multumesc mult pentru sfaturi! Astazi am primi notificarea de preaviz privind desfiintarea postului meu de economist/marketing ... (vezi toată discuția)
Concediere emisa de angajator mon8 mon8 Buna ziua, Pe data de 05 ale lunii, dupa o perioada de concediu medical soldata cu 2 internari, mi s-a adus la cunostiinta de catre superiorul ierarhic, ... (vezi toată discuția)