Buna seara . Revin cu un nou subiect , dupa cel in care am cerut sfaturi atunci cand mi-a fost distrusa masina de o bucata din tencuiala blocului.
As dori sa-mi renovez partea mea de nivel (etaj 6) pe exterior + izolare termica, fara restul asociatiei de propietari ( sunt reticienti la aceasta idee).
Imi trebuie autorizatie de la primarie?
Pot sa o fac renovarea fara o firma autorizata? (Sunt alpinist si impreuna cu alti prieteni si ei alpinisti putem face acest lucru)
Imi trebuie acordul asociatiei de locatari sau al vreunui vecin (pe orizontala sau verticala)?
Multumesc anticipat.
Trebuie sa tineti cont de faptul ca fatada este proprietate comuna, iar aspectul ei influenteaza peisajul stradal (chiar daca e pe partea din spatele blocului, cum se spune).
Asadar implicate in orice poveste legata de fatada sunt numai asociatia de proprietari si primaria. Va trebuie acordul asociatiei de proprietari si certificat de urbanism de la primarie (acordul primariei).
Lucrarea se poate face numai prin asociatie (fiind proprietate comuna).
o.k. si daca asociatia se opune din diferite motive, ce pot sa fac? Sa se inteleaga faptul ca asociatia se opune unui proiect amplu de redresare termica a blocului( nu sunt bani) eu ce sa fac sa stau asa sa suport?, de la primarie cu acel certificat as avea probleme? adica sa nu mi se acorde? trebuie sa indeplinesc o serie de criterii?(pt acordarea certificatului)
Cand a fost vorba de izolarea termica (ma rog, anvelopare), asociatia a tinut cont de cererea proprietarilor, am mers la primarie - birou disciplina in constructii, am completat o cerere destul de stufoasa, am achitat o taxa modica de 5 lei si cam gata, in doua-3 zile am scos celebrele certificate de urbanism. Deci nu fiecare personal, ci prin asociatie, pentru fiecare imobil in parte.
Este adevarat, este o cheltuiala care se face, insa, am impresia ca in cativa ani (2-3) toata investitia se amortizeaza. Depinde si de configuratia blocului. Sunt apartamente cu 10-15 mp. de perete exterior, dar sunt apartamente si cu 50-60 mp, asa ca x 70 lei/mp, rezulta o suma... Oricum, intentia dvs. este foarte buna si daca reusiti sa mai convingeti si cativa vecini, atunci este super!
Eu nu am vazut, dar sunt aparate speciale de fotografiat care pe timp de iarna va arata cam pe unde se pierde caldura pe care tocmai o achitati din greu la asociatie... Ar fi interesant de vazut rezultate acetor fotografii termo-nu-stiu-cum, inainte si dupa termoizolare!
Ar fi normal ca sa se scoata o autorizatie de constructie de la primarie, asa cum se procedeaza in cazul oricarei lucrari de condtructie, conform legii. Se pare ca in acest caz, reabilitarea termică a fondului construit existent, primariile, neavand fonduri pentru realizarea acestor lucrari, conform prevederilor "Legii nr.325 din 27 mai 2002 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 29/2000 privind reabilitarea termică a fondului construit existent şi stimularea economisirii energiei termice", trec cu vederea executarea unor astfel de lucrari si fac cum se spune "ciocul mic". In orasul in care locuiesc (Braila) s-au executat sute sau poate mii de astfel de lucrari si, din cate cunosc nici unul dintre proprietari nu are autorizatie de constructie. Situatia este valabila si in alte orase. Acum depinde de modul in care privesc autoritatile locale aceasta problema. Cred ca o buna lamurire puteti obtine de la Inspectoratul local in constructii.
Succes!
Daca izolati prin interior, scapati de o multime de probleme! Izolarea exterioara are efect doar in cazul anveloparii intregii cladiri, altfel toata cheltuiala este inutila!