Buna ziua. Daca dau o declaratie notariala ca nu am pretentii la despagubiri in caz de calamitate de la statul roman, mai sunt obligata sa inchei asigurarea obligatorie a locuintelor?
Da, intr-adevar , dupa cum este si denumirea acestui tip de asigurare, se subintelege ca este chiar obligatorie si nu facultativa.Daca veti depasi termenul ati putea fi amendat.
Insa aveti grija cand mergeti sa incheiati polita, fiindca agentul respectiv va incerca sa va convinga sa va asigurati pentru o suma mai mare, care cuprinde si alte riscuri, de pilda incendiul, care nu este inclus in asigurarea obligatorie .Eu nu am ,,cedat,,.Insa unii doresc si asigurarea pentru alte riscuri in afara de calamitati...B-)
Sunteti obligat prin lege sa incheiati acest tip de asigurare. Daca aveti o asigurare facultativa deja in vigoare care sa acopere cele 3 riscuri din polita PAD...nu mai sunteti obligat sa o incheiati si pe aceasta.
Art. 3, alin 2. " Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor prin care se constata constituirea sistemului de asigurare obligatorie a locuintelor, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa-si asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatie de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora, inregistrate in evidentele organelor fiscale."