avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Firma dizolvata de catre camera de comert
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Firma dizolvata de catre camera de comert

Daca am sentinta ca firma e dizolvata ,mai trebuie sa depun declaratii la finante?
Dizolvata nu inseamna ca nu mai exista?
Cind firma e dizolvata ce se intimpla cu TVA care era de recuperat,dar cu datoriile firmei fata de stat?
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radulucian 22 , utilizator 12:40, 20 Ianuarie 2021
Legea 31 / 1990 - Legea societatilor comerciale este explicita la art 237 in cazul d-voastra :

Art. 237
(1) La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni;
b) societatea nu a depus, în cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situaţiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comerţului;
c) societatea şi-a încetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu îndeplineşte condiţiile referitoare la sediul social sau asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut sau reşedinţa cunoscută;
d) societatea nu şi-a completat capitalul social, în condiţiile legii.
(2) Dispoziţiile alin. (1) lit. c) nu sunt aplicabile în cazul în care societatea a fost în inactivitate temporară, anunţată organelor fiscale şi înscrisă în registrul comerţului. Durata inactivităţii nu poate depăşi 3 ani.
(3) Hotărârea tribunalului prin care s-a pronunţat dizolvarea se înregistrează în registrul comerţului, se comunică direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, acesta putând să se îndrepte împotriva societăţii.
(4) În cazul mai multor hotărâri judecătoreşti de dizolvare, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1), publicitatea se va putea efectua în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în forma unui tabel cuprinzând: codul unic de înregistrare, denumirea, forma juridică şi sediul societăţii dizolvate, instanţa care a dispus dizolvarea, numărul dosarului, numărul şi data hotărârii de dizolvare. În aceste cazuri, tarifele de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, se reduc cu 50%.
(5) Orice persoană interesată poate face recurs împotriva hotărârii de dizolvare, în termen de 30 de zile de la efectuarea publicităţii, în condiţiile alin. (3) şi alin. (4). Recurentul va depune o copie a recursului la oficiul registrului comerţului în care este înregistrată societatea a cărei dizolvare a fost pronunţată.
(6) La data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare, persoana juridică intră în lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.
(7) Dacă în termen de 3 luni de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare nu se procedează la numirea lichidatorului, judecătorul delegat, la cererea oricărei persoane interesate, numeşte un lichidator de pe Lista practicienilor în reorganizare şi lichidare, remunerarea acestuia urmând a fi făcută din averea persoanei juridice dizolvate sau, în cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit în temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(7.1) Hotărârile judecătoreşti pronunţate în condiţiile alin. (7) se comunică lichidatorului numit, se publică pe pagina de internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi se afişează la sediul oficiului registrului comerţului în care este înmatriculată societatea comercială dizolvată.
(8) Dacă judecătorul delegat nu a fost sesizat, în condiţiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului în termen de 3 luni de la expirarea termenului prevăzut la alin. (7), persoana juridică se radiază din oficiu din registrul comerţului, prin încheiere a judecătorului delegat, pronunţată la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cu citarea părţilor, conform dreptului comun.
(9) Încheierea de radiere se înregistrează în registrul comerţului, se comunică persoanei juridice la sediul social, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe cale electronică, şi se afişează pe pagina de Internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi la sediul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, în raza căruia societatea îşi are înregistrat sediul.
(10) Bunurile rămase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comerţului, în condiţiile alin. (8) şi (9), revin acţionarilor.


Sa inteleg ca hotararea in cazul d-voastra este definitiva si irevocabila ?
Asteptati 3 luni si intrebati la registru ce sa intamplat in cazul societatii d-voastra, apoi prevalati-va de pct.8 .

Lichidatorul va analiza documentele societatii si in functie de datorii si creante va stabilii in fct de prevederile legii 85/2006 modalitatile de incasare si plata .
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
alcibiade, utilizator
FIRMA a fost dizolvata in2009 pt.ca nu am depus bilantul,dar de fapt nu mai functiona de vreo 6luni,avea asociat unic iar acesta a suferit ointerventie chirurgicala si in prezent este la pat cu certificat de handicap.ce sa fac cu firma ,cei de la finante imi tot trimit notificari ca sa depun declaratii
Daca societatea a fost dizolvata in 2009( sentinta a ramas definitiva si irevocabila) si nu solicitat nimeni pana acum numirea lichidatorului in conditiile art. 237 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, cereti registrului comertului radierea din oficiu.
Nu este necesara cererea radierii din oficiu.

Precum se vede mai sus, legea 31/90 Art 237

(8) Dacă judecătorul delegat nu a fost sesizat, în condiţiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului în termen de 3 luni de la expirarea termenului prevăzut la alin. (7), persoana juridică se radiază din oficiu din registrul comerţului, prin încheiere a judecătorului delegat, pronunţată la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cu citarea părţilor, conform dreptului comun.

TVA-ul de recuperat este pierdut, iar datoriile nu mai trebuie platite daca acestea nu au fost facute prin incalcarea legii.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
kappauser, utilizator
1. Judecator delegat nu mai exista la registrul comertului de un jumatate( Ordonanta 116/2009) ci director sau persoana desemnata sa semneze rezolutiile in locul incheierilor de care face vorbire art. 237.
2. Registrul comertului face aceste radieri intr-adevar din oficiu, dar prin actiuni concertate care se intampla de multe ori sa nu fie exact in termenul prevazut la art. 237 din Legea nr. 31/1990, persoana interesata de accelerarea acestui demers avand posibilitatea sa sesizeze registrul daca termenul este implinit in vederea radierii.

Alte discuții în legătură

Dizolvare firma fara activitate de la infiintare prin art 237 din l31/1990 kandy kandy Buna ziua,am un srl care a fost dizolvat din aprilie 2008 prin art 237 alin 1 pct 3 din L31/90 (adica din cauza nedepunerii bilanturilor ).As vrea sa stiu ce ... (vezi toată discuția)
Un raspuns pentru o firma in dizolvare marusica_2006 marusica_2006 am o firma din 2006 ,dar anul 2010 nu am avut o activitate clara si am fost pe pierdere si acum am ceva datorii,din aceasta cauza nu am depus nici o ... (vezi toată discuția)
Radierea unui srl Catalin2010 Catalin2010 In cat timp de la dizolvare prin hotarare judecatoreasca un srl este radiat din oficiu? (vezi toată discuția)